Denník N útočí na konkurenčné médiá! Šéfredaktori reagujú
19 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Šéfredaktori denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas, Plus SEDEM DNÍ zareagovali v spoločnom vyhlásení na útoky bývalého mainstreami Denníka N. Ako uvádzajú, útoky na ich prácu sa dostali do stavu, keď sa kritici už ani neunúvajú uvádzať konkrétne fakty. Poukazujú na to, že agresivita týchto útokov spolu s absenciou vecnosti a akejkoľvek snahy o konštruktívnu diskusiu tlačí slovenské mediálne prostredie do zjednodušeného vnímania reality v zmysle: Kto nie je s nami, je proti nám!

Vyjadrenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas, Plus SEDEM DNÍ prinášame v plnom znení.

Chceme zareagovať na stupňujúce sa útoky z konkurenčných médií, najmä z Denníka N, v ktorých sa objavuje kritika našej práce. Vo svojich výstupoch tvrdia, že sme provládne médiá, čo je spôsobené vraj primárne tým, že nás vlastní Penta. Útoky na našu prácu sa dostali do stavu, keď sa kritici už ani neunúvajú uvádzať konkrétne fakty. Agresivita týchto útokov spolu s absenciou vecnosti a akejkoľvek snahy o konštruktívnu diskusiu tlačí slovenské mediálne prostredie do zjednodušeného vnímania reality. Kto nie je s nami, je proti nám!

Tvrdenie, že Penta využíva médiá vo svojom vlastníctve na podporu súčasnej vlády, sa tak stáva  konštatovaním, ktoré sa genericky používa týmito kritikmi takmer pri každej diskusii o stave slovenských médií.

Dajme však filozofiu bokom, a poďme sa pozrieť na prax. Rámce na tvorbu obsahu v našich tituloch tvorí legislatívne prostredie, najmä mediálne zákony, fakt, že sme súkromné a nie štátne či verejnoprávne médium, tiež vlastnícke pozadie a najmä náš čitateľ, ktorý od nás očakáva obsah zodpovedajúci nášmu zameraniu (bulvár). Z pohľadu toho, čo sa nám najviac vyčíta, že sme vlastnení Pentou, máme na úrovni vydavateľstva dokument – vydavateľskú doktrínu, ktorá definuje vzťah medzi vlastníkom, vydavateľom a redakciami. O jej obsahu je kedykoľvek možné viesť diskusiu.

Naše redakcie a ľudia, ktorí v NMH pracujú, sú vnútorne vyrovnaní s tým, že NMH vlastní Penta. Ak by to tak nebolo, tak by v tomto vydavateľstve, pochopiteľne, nepracovali. Pracujú ich tu však stovky.

Vlastníctvo Pentou neznamená uniformitu názorov. Čo sa, žiaľ, o kolegoch z titulov, ktorí nás tak radi kritizujú, nedá povedať. V našich redakciách o plánovaní a tvorbe obsahu debatujeme. Akékoľvek rozpory či rozdielne názory na obsah, či jeho vhodnosť, sa dejú  v otvorenej diskusii.  Tak ako naše redakcie, tak ani naši čitatelia nepredstavujú homogénnu masu, ktorá má na spoločensko-politické dianie jednotný názor. Vedenie vydavateľstva a aj zástupcov nášho vlastníka pre médiá vnímame ako partnerov, ktorí spolu s nami zdieľajú spoločný cieľ. A tým sú úspešné tituly.

Nepoznáme jediné súkromné médium ani na Slovensku a ani v inej civilizovanej krajine, kde by redakčným étosom mal byť boj s vlastníkom či s vedením.
Aj my robíme chyby a dopúšťame sa nepresností či konkrétnych individuálnych zlyhaní presne tak, ako sa ich dopúšťajú  kolegovia v konkurenčných tituloch. To, že vnímame  dianie na Slovensku inak ako  naši konkurenti, neznamená, že sme provládne médiá, resp., že nám náš vlastník či vydavateľ diktuje obsah. Vyjadrenia tohto typu urážajú nás aj našich kolegov. Našou vizitkou sú mnohé politické kauzy, ktoré sme odkryli.  Nám by nenapadlo kolegov z iných  redakcií verejne osočovať a upodozrievať z toho, že články píšu v rozpore so svojím presvedčením. Nuž, ale ako sa vraví, podľa seba súdim teba.

Naše tituly sú z hľadiska zásahu a čítanosti jednoznačnými lídrami slovenského trhu. Pracujeme na tom, aby sme nášho čitateľa oslovovali multimediálne. Údaje o čítanosti našich printových titulov a návštevnosti našich webov hovoria skôr o tom, že čitateľa získavame, a nie ho strácame.

Situácia na mediálnom trhu už roky nie je jednoduchá a profesia novinára čelí množstvu výziev, od tlaku na výkon cez potrebu neustálej zmeny až po nástup umelej inteligencie. Máme pochopenie pre to, že to môže aj u kolegov v konkurenčných médiách vyvolávať stres a napätie. Nemyslíme si však, že riešením tejto situácie je  paušálne kritizovanie. Tým je len dlhodobá schopnosť získavať a udržať si svojho čitateľa. 

Miloš Baranec, šéfredaktor Plus JEDEN DEŇ
Veronika Bocková, šéfredaktorka Nový Čas
Ľudmila Lacková, šéfredaktorka PLUS 7 DNÍ

Varovanie! EÚ sa bez ruského LNG nezaobíde
Európska únia stále potrebuje dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska, aby sa vyhla energetickému šoku. Upozornil na to energetický regulátor EÚ Acer. Severské krajiny pritom orodujú za to, aby EÚ dovoz ruského LNG zakázala, informoval... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik