Varovanie! EÚ sa bez ruského LNG nezaobíde
19 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Európska únia stále potrebuje dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska, aby sa vyhla energetickému šoku. Upozornil na to energetický regulátor EÚ Acer. Severské krajiny pritom orodujú za to, aby EÚ dovoz ruského LNG zakázala, informoval server Financial Times (FT).

K snahám obmedziť dovoz ruského LNG do Európy "by sa malo pristupovať opatrne", pretože dodávky potrubného plynu z Ruska na konci roka klesnú, uviedol Acer.

Poukázal na to, že na konci roka vyprší zmluva o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu ďalej do Európy a novú EÚ nepodpísala. Koniec tranzitu však zníži dodávky plynu do EÚ o 13,6 miliardy metrov kubických, čo sú približne štyri percentá vlaňajšej celkovej spotreby. Z Ruska smerom do Európy už tak potečie plyn len cez Čierne more do Turecka a Bulharska.

„Zníženie dovozu ruského LNG by sa malo zvažovať postupne,“ uviedol Acer v správe. Podľa neho je pre EÚ ťažké vyvážiť energetickú bezpečnosť so snahou zasiahnuť ruské financie prostredníctvom zníženia nákupov plynu.

Každopádne od začiatku vojny na Ukrajine sa celkový dovoz plynu z Ruska do EÚ znížil asi o dve tretiny, a to aj napriek tomu, že sa dodávky presunuli z plynovodov do LNG, uviedol server FT .

Rusko je pre Úniu po USA druhým najväčším dodávateľom LNG

Jeho celkový podiel na minuloročnom dovoze predstavoval 16 percent alebo bezmála 15,5 milióna ton LNG, čo bolo takmer o 40 percent viac ako v roku 2021, uviedla dátová spoločnosť Kpler.

Švédsko, Fínsko a pobaltské krajiny ale tlačia na to, aby EÚ okamžite zakázala dovoz ruského LNG. Takéto rozhodnutie však vyžaduje jednomyseľný súhlas členských štátov. „Je to obzvlášť dôležitá otázka pre krajiny okolo Baltského mora,“ povedal FT jeden z diplomatov zapojených do rokovaní.

LNG sa dováža hlavne do Francúzska, Španielska a Belgicka, pričom časť sa potom predáva Nemecku a jeho stredoeurópskym susedom, ktorí sa snažia udržať nízke náklady na energie pre priemysel, poznamenal FT.

Pokuty za porušenie zmlúv

Acer tiež varoval pred jednotlivými členskými štátmi, ktoré by mohli začať využívať nové právomoci „na dočasné obmedzenie dodávok plynu, vrátane LNG, z Ruska a Bieloruska“. K tomu poznamenal, že takéto kroky by mohli narušiť dlhodobé zmluvy o dodávkach dohodnuté s Moskvou ešte pred inváziou na Ukrajinu v roku 2022. Porušenie takýchto zmlúv by mohlo európske spoločnosti donútiť platiť vysoké pokuty.

Nové právomoci minulý týždeň podporil Európsky parlament, o ich konečnom schválení ale ešte len rozhodnú členské štáty.

Európska komisia už skôr navrhla ukončiť všetok dovoz fosílnych palív z Ruska do roku 2027. Acer však varuje, že je ťažké ukončiť všetok dovoz ruského LNG do tohto roku s tým, že presun dodávok je komplikovanejší, pretože existujú takzvané cieľové doložky, ktoré obmedzujú predaj plynu inému kupujúcemu.

Upravia sa Benešove dekréty? Hrnko odkazuje: NEBUDE TO ĽAHKÉ, DRÁGAM
Kdesi prebehla informácia, že Forró tvrdil, že mu bolo sľúbené zrušenie Benešových dekrétov. Ja viem, že aj pokračovanie hitu R. Müllera sa do tohto konceptu v znení, že nebotyčných požiadaviek politických Maďarov sa nezbavíme, to mi ver, spadá do... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik