MÁ ICH PLNÉ ZUBY. STAČILO!
17 | 04 | 2024 I Milan Laca

Orbán sa nechce nechať vydierať a rozhodol pre boj s EÚ! Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil vedenie EÚ z politického vydierania. Povedal, že by malo odstúpiť, pretože zlyhalo vo všetkých svojich kľúčových projektoch.

Babráci?

„Európska únia má teraz lídrov s hlavnými projektmi, ktoré si sama vybrala:  zelená transformácia, politika udržateľnosti, migrácia, sankcie a vojenská politika a všetky zlyhali. Súčasné vedenie Európskej únie musí odísť, potrebujeme nových lídrov,“ povedal Orbán s tým, že EÚ využíva právny štát a podmienenosť ako „politické vydieranie“. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dala jasne najavo, že Maďarsko nedostane peniaze z fondov EÚ „kvôli migračnej a rodovej politike“.

Čie záujmy repezentujú?

Orbán zdôraznil, že za rozhodnutiami Bruselu nie sú záujmy EÚ, ale Washingtonu. Letné voľby do Európskeho parlamentu môžu byť neúspechom pre tých európskych lídrov, ktorí zabudli na záujmy svojich voličov.

Prečo je taký odvážny?

Na túto otázku odpovedá ruský politológ Jurij Bondarenko. "Cíti sa "na koni". Na jednej strane sa blížia prezidentské voľby v USA, ktoré môže vyhrať Trump, ktorý s ním sympatizuje. Na druhej strane po konsolidovanom postavení kolektívneho Západu nezostala ani stopa,  začal sa rúcať. Príkladom je odmietnutie Američanov a Angličanov zostreliť ruské rakety, ako to urobili s iránskymi, počas útoku na Izrael. A je to aj pozvanie Ruska na účasť na oslavách 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii. Blokáda poľsko-ukrajinských hraníc pokračuje. Orbán nechce byť finančne vydieraný odmietnutím pomoci. Rozhodol sa bojovať. To posilní jeho pozíciu na domácom fronte, upokojí tých Maďarov, ktorí sú proti jeho moci a snívajú o farebnej revolúcii. Chce sa ukázať ako silný vodca" hovorí Jurij Bondarenko.

Je neuveriteľné, čo sa stalo v Bruseli a stále prebieha! Ozvali sa Viktor Orbán aj Nigel Farage
V Bruseli sa koná dvojdňová konferencia hnutia Za národný konzervativizmus, na ktorej majú vystúpiť aj maďarský premiér Viktor Orbán a "architekt brexitu" Nigel Farage. Ľavicový socialistický starosta Bruselu Phillipe Close sa však opakovane... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Čo by mohol urobiť? 

"Môže napríklad uzavrieť maďarsko-ukrajinskú hranicu. Ale zatiaľ sú jeho hlavným nástrojom výroky tohto druhu. Má pocit, že obyvateľstvo európskych krajín sa nezhoduje s vlastnými lídrami vo všetkom. Títo ľudia sa často stávajú skôr jeho podporovateľmi ako podporovateľmi svojich vlád. Orbán pracuje aj pre nich a v tomto smere sa jeho pozícia v posledných mesiacoch posilnila. Cíti sa ako víťaz, je stredobodom pozornosti a preto si môže veľa dovoliť", vysvetľuje politológ Bondarenko.

V BRUSELI VČERA SPÁCHALI ATENTÁT NA DEMOKRACIU

K vyhrotenej situácii sa vyjadril aj slovenský politik a podpredseda Aliancie György Gyimesi. "Priatelia, situácia je oveľa horšia, ako som si myslel! Starosta jednej bruselskej štvrte včera s pomocou polície zabránil mierovým politikom vrátane Viktora Orbána vystúpiť na národno - konzervatívnej konferencii! Brusel je dnes v stave, že tých, ktorých nevie obísť, umlčí! Včerajší atentát bol namierený proti demokracii, nie proti Viktorovi Orbánovi! Vykonal ho starosta z imigrantskej rodiny a s ním spolupracujúca bruselská polícia proti tým, ktorí sú na strane mieru a bezpečnosti. Proti tým, ktorí považujú riešenie genderových otázok v čase keď Európa krváca kvôli nefunkčným sankciám za nepodstatnú vec," píše Gyimesi na sociálnej sieti.

Zdroj: FB/György Gyimesi

"Včerajšia akcia v Bruseli bola namierená aj proti nám, ktorí ako jediné východisko vidíme v zachovaní národnej suverenity, aby nás nezomleli záujmy, ktoré slúžia kdekomu, len nám nie! Ale v tomto zásahu je aj niečo povzbudivé! Ak Brusel považuje slobodu prejavu, ochranu Európy a odmietnutie migrantov za narušenie verejného poriadku a bezpečnostné riziko, naznačuje to, že pohár trpezlivosti preteká aj v západnej Európe! Nezabúdajme: ľudí, ktorí dnes v Bruseli rozdávajú karty, zvolila sotva pätina oprávnených voličov! Zostať doma teraz, teda počas volieb do EP 8. júna, je hriech! Hoci vo voľbách nekandidujem, neprejde deň, aby som na to neupozornil – aj v mene tých, ktorí kandidujú, no necítia naliehavú potrebu na to voličov upozorniť. Urobte to isté vo svojom okolí, aby sme my mohli žiť podľa vlastných hodnôt v slobodnej krajine," uzavrel Gyimesi.

Izraelský najvyšší generál tvrdí, že Irán uvidí "odpoveď" napriek výzvam Západu na pokoj
Izrael prisľúbil, že bude reagovať na bezprecedentný víkendový útok Iránu dronmi a raketami napriek výzvam Západu na pokoj, keďže Blízky východ balansuje na pokraji totálnej vojny. Náčelník generálneho štábu armády generálporučík Herzi Halevi... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik