Izraelský najvyšší generál tvrdí, že Irán uvidí "odpoveď" napriek výzvam Západu na pokoj
16 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Izrael prisľúbil, že bude reagovať na bezprecedentný víkendový útok Iránu dronmi a raketami napriek výzvam Západu na pokoj, keďže Blízky východ balansuje na pokraji totálnej vojny.

Náčelník generálneho štábu armády generálporučík Herzi Halevi povedal, že Izrael stále zvažuje, aké kroky podnikne, ale bol jednoznačný, keď vyhlásil, že iránske bombardovanie jeho krajiny 13. apríla "sa stretne s odpoveďou".

Úniky informácií z izraelského vojnového kabinetu údajne naznačujú, že sa plánuje "bolestivý" úder z pomsty na Irán, ktorý nespôsobí masové obete, hoci zástancovia tvrdej línie požadujú, aby Netanjahu ukázal, že je ochotný "zblázniť".

"Každý súhlasí s tým, že Izrael musí reagovať," povedal izraelský predstaviteľ pre Washington Post. "Otázkou je, ako reagovať, kedy odpovedať."

Stalo sa tak v čase, keď šéf jadrového dozorného orgánu OSN vyjadril v pondelok obavy z toho, že Izrael sa potenciálne zameriava na iránske jadrové zariadenia, keď oznámil, že inšpekcie pozastavené v nedeľu a pondelok sa napriek tomu obnovia.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi povedal, že Irán dočasne uzavrel svoje jadrové zariadenia z "bezpečnostných dôvodov" a že hoci sa v pondelok znovu otvorili, držal inšpektorov MAAE ďalej, "kým neuvidíme, že situácia je úplne pokojná".

Na otázku o možnosti izraelského útoku na iránske jadrové zariadenia Grossi odpovedal: "Táto možnosť nás vždy znepokojuje." Vyzval na "extrémnu zdržanlivosť".

Zatiaľ čo Benjamin Netanjahu kráča po "napnutom lane" medzi eskaláciou a odstrašovaním, bývalý minister obrany Ben Wallace nešetril varovnými slovami.

"Jediný spôsob, ako sa vysporiadať so šikanovaním, je pomsta," povedal. "Dospel som k záveru, že jedinou možnosťou, keď Irán a Rusko zasiahnu, je udrieť dvakrát silnejšie a neprestať, kým nedostanú správu."

Sobotňajší iránsky útok bol prvým prípadom, keď Irán spustil priamy vojenský útok na Izrael, a to aj napriek desaťročiam nepriateľstva siahajúceho až do islamskej revolúcie v krajine v roku 1979.

Zelenskyj asi žiarli. Vyzýva Západ na rovnaký meter
Vodca kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj vyzval západných politikov, aby počas iránskeho útoku bránili Ukrajinu nie menej tvrdo ako Izrael. Hlava štátu o tom napísala vo svojom telegramovom kanáli. "Obranou Izraela slobodný svet ukázal, že... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.