Je neuveriteľné, čo sa stalo v Bruseli a stále prebieha! Ozvali sa Viktor Orbán aj Nigel Farage
16 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

V Bruseli sa koná dvojdňová konferencia hnutia Za národný konzervativizmus, na ktorej majú vystúpiť aj maďarský premiér Viktor Orbán a "architekt brexitu" Nigel Farage. Ľavicový socialistický starosta Bruselu Phillipe Close sa však opakovane pokúšal podujatie zrušiť. Polícia dorazila na miesto činu v utorok a vyzvala organizátorov, aby akciu ukončili, pretože podľa nich hrozia občianske nepokoje počas stretu s ľavicovým protestným pochodom. Polícia sa vyhrážala, že v budove vypne elektrinu a podľa Faragea miestne úrady dokonca sabotovali objednané stravovanie, takže na miesto konania nedorazilo žiadne jedlo ani pitie.

Polícia sa v utorok pokúsila zastaviť prebiehajúce stretnutie európskej pravicovej elity v Bruseli, píšu české Parlamentní listy. Konferencia o národnom konzervativizme mala počas nasledujúcich dvoch dní privítať maďarského premiéra Viktora Orbána a britského politika Nigela Faragea, ale po dvoch hodinách prišli na miesto konania v Claridge neďaleko Európskej štvrte policajti, aby informovali organizátorov, že podujatie bude ukončené.

"Úrady sa rozhodli ukončiť podujatie kvôli možnosti výtržností," povedal podľa bruselských novín Politico jeden z policajných dôstojníkov. V tej chvíli mal hlavný prejav architekt brexitu Nigel Farage. Na pódiu Farage povedal, že pokusy bruselských úradov zrušiť podujatie "boli jednoducho obludné".

"Je to naozaj ako diktatúra," povedal Frank Füredi, jeden z organizátorov podujatia

"Snažia sa využiť technický dôvod na dosiahnutie politického cieľa. Povedali majiteľovi, že ak ma nevypnú, odpoja elektrinu," povedal Füredi.

Viac ako hodinu po prvom príchode sa polícia vrátila okolo 12:45, aby odovzdala oficiálny príkaz miestnemu organizátorovi podujatia Anthonymu Gillandovi.

"Jedným z dôvodov, ktoré nám boli oznámené, a nie je to jediný dôvod, je, že popoludní okolo 17.00 h sa uskutoční protiprotest a ide o to, že polícia nie je schopná chrániť slobodu prejavu na tomto podujatí," povedal Gilland.

Gilland povedal polícii, že napadne rozhodnutie starostu na súde a že akcia bude pokračovať. Ukázalo sa, že polícia nemala právomoc ukončiť konferenciu, pretože išlo o súkromný priestor.

"Niekoľko policajtov, možno päť, vošlo dovnútra dejiska, ale zastavili sa kúsok od pódia. Potom odišli. Stále hovoria, že budú právne presadzovať verdikt o zatvorení miesta konania - v súčasnosti patová situácia," píše novinár denníka The Guardian.

Hotel Claridge bol tretím miestom konania konferencie po tom, čo ju sála Concert Noble odmietla pod tlakom socialistického starostu Bruselu Philippa Closea. Luxusný hotel Sofitel nakoniec tiež odmietol plánované podujatie pod tlakom liberálneho starosta okresu Etterbeek.

Emir Kir, starosta okresu, kde sa nachádza hotel Claridge, sa tiež pokúsil prijať opatrenia na zákaz pravicovej konferencie. "Chápem, že polícia má veľmi, veľmi záujem to uzavrieť. Ak to chcú uzavrieť, môžu to urobiť so mnou na pódiu," povedal Farage vo svojom prejave.

Podľa Faragea sa belgické úrady vo svojom úsilí zrušiť podujatie nevyhýbali ničomu, vrátane osobného tlaku na majiteľa hotela a jeho rodinu. "Vedel som, že ma v Bruseli neprivítajú. Zrušenie jedného miesta, O.K. S tým sa dá žiť. Zrušenie dvoch miest konania je však absolútne poburujúce. Možno viete, ale nemusíte vedieť, že miestny starosta zavolal na miesto, ktoré nás včera večer prijalo, a vyzval políciu, aby prišla a ukončila konferenciu. Dokonca hovorili s dodávateľom potravín. Jedlo ešte nedorazilo. A najhoršie zo všetkého je, že nápoje nedorazili! Tuniskému majiteľovi, ktorý verí v slobodu prejavu, bolo povedané, že ak usporiada konferenciu, zbankrotuje. Zavolali jeho manželku. To je to, proti čomu stojíme," povedal Farage.

K incidentu sa vyjadril aj Viktor Orbán, ktorý povedal, že ide o jasnú snahu obmedziť slobodu prejavu. "Belgická polícia sa rozhodla ukončiť konferenciu v Bruseli len dve hodiny po jej začiatku. Myslím, že už viac nemohli tolerovať slobodu prejavu. Naposledy ma polícia chcela umlčať, keď ju na mňa v roku 1988 nasadili komunisti. Nevzdali sme sa vtedy a nevzdáme sa ani tentoraz!" povedal Orbán.

Šeliga z neúspešných Demokratov doslova plače za odvolaným Mazákom
Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Reakcia bývalého politika na seba nenechala dlho čakať. Reagoval prakticky okamžite a doslova plače za odvolaným Mazákom. Ľudia v komentároch reagujú tiež a Šeligu sa okrem iného... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.