A DOSŤ! Vojnoví štváči nech idú do armády AKO PRVÍ. Babiš vyhlásil ostrú vojnu vláde a armáde (VIDEO)
17 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Predseda opozičného hnutia ÁNO Andrej Babiš by poslal „do čela“ bojov všetkých, ktorí hovoria o vojne a majú výnimku z brannej povinnosti. Politici päťkoalície sú podľa neho najväčší vojnoví štváči v Európe. Babiš sa takto rozvášnil v jednom zo svojich videí, kde zároveň kritizoval šéfa armády Karola Řehku za to, že sa podľa neho dostatočne nevenuje náboru profesionálnych vojakov a namiesto toho armáda pripravuje register potenciálnych brancov.

Ide o ďalšiu zo série videí, v ktorých Babiš prostredníctvom svojich sietí v poslednom čase prihovára k sledujúcim a primárne svojim voličom. Spájajúcou linkou je vždy kritika vlády premiéra Petra Fialu (ODS). Teraz sa Babiš pohoršoval kvôli údajne prílišnej podpore Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej agresii, a pridal aj kritiku českej armády.

„NATO má v zakladajúcej listine slovo mier deväťkrát. Bohužiaľ politici päťkoalície, ako to vnímam, sú najväčšími vojnovými štváčmi v Európe. Stále hovorí o vojne, o munícii,“ skritizoval vládne politiky Babiš vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach. Šéf ÁNO dlhodobo zdôrazňuje slovo „mier“ v súvislosti s vojnou na Ukrajine, zatiaľ čo Česko v zahraničí žne kladné body za iniciatívu, ktorá má napadnutej krajine zabezpečiť dodávky munície na obranu pred útočiacim Ruskom.

Babiš sa vo svojom príspevku tiež rozčuľoval nad článkom v Ľudových novinách o tom, že armáda má pripravovať register potenciálnych brancov. Podľa Babiša náčelník generálneho štábu Karel Řehka nerobí svoju prácu. „Armáda tvorí register potenciálnych brancov. To neviem prečo? Veď pán náčelník generálneho štábu má za úlohu naberať profesionálnych vojakov. Viem, že sa mu to nedarí, možno menej tlačových konferencií a rozhovorov a viac naberať vojakov,“ vyhlásil Babiš.

Objavili sa správy o smrti "dôležitých predstaviteľov" Ukrajiny
Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny Kyrylo Budanov (zaradený do zoznamu teroristov a extrémistov Rosfinmonitoringu) mohol byť zlikvidovaný na cvičisku neďaleko Čuhuiva v Charkovskej oblasti. Informácie o tom... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

V armáde je teraz okolo dvadsaťpäťtisíc profesionálnych vojakov a 4300 vojakov aktívnej zálohy. Podľa schválenej koncepcie výstavby armády je plánom mať tridsaťtisíc vojakov a desaťtisíc záložákov v roku 2030. Dlhodobo sa hovorí o tom, že sa nábor nedarí, armáda preto hľadá cesty, ako personálne počty navýšiť, alebo aspoň mať prehľad o ľuďoch, ktorí by v v prípade potreby mohli byť zapojení do obrany štátu.

Kvôli zjednodušeniu armáda vlani spustila aj virtuálne náborové stredisko. Spomínaný register v dobách mieru fakticky nič neznamená, armáda chce mať iba papierový prehľad o kondícii obyvateľstva, dáta si má brať z rôznych registrov a systémov verejnej správy. „Ide o to, aby sme vôbec zistili, aké sú v populácii fyzické zručnosti, zdravotný stav a schopnosti. Prípadne aj informácie o vzdelaní a špecializáciách, ktoré by sa mohli hodiť,“ vysvetľovala pred časom ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Armáda by nevidela do citlivých zdravotných dát, iba by mala povedomie o tom, kto je schopný odvodu a kto nie je.

Automaticky to neznamená, že každý povolaný by dostal do ruky pušku a vyrazil do boja, ale povolaní by mohli pracovať napríklad v nemocniciach či v strategických podnikoch, čím by prispeli k obrane štátu.

Tí, ktorí hovoria o vojne, môžu ísť na čelo

O tom, že je potrebné mať kvôli prípadnej kríze zaistené dostatočné obranné kapacity, hovoril na februárovom veliteľskom zhromaždení aj Řehka. „Česko bude musieť zvážiť nejaké iné formy povinnej alebo dobrovoľnej služby alebo mechanizmu, ktorý nám vygeneruje dostatočné zálohy,“ vyhlásil vtedy s tým, že napríklad na znovuzavedenie vojenskej služby nie je medzi politikmi zhoda ani vôľa o tom diskutovať.

Jedným z nových nástrojov, ako do budúcnosti prípadne navýšiť počet obrancov, je aj tzv. „dobrovoľné predurčenie“, kedy sa záujemcovia zaväzujú k tomu, že v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie absolvujú vojenský výcvik a vypomôžu armáde.

V súčasnosti sa branná povinnosť týka všetkých osôb medzi 18 a 60 rokmi života, bez rozdielu pohlavia. Netýka sa ústavných činiteľov a ďalších ľudí požívajúcich imunitu, ale ani členov bankovej rady Českej národnej banky, diplomatov, hajtmanov, primátora Prahy a riaditeľov krajských úradov, vrátane pražského magistrátu. Nepovolávajú sa ani tehotné ženy a ľudia starajúci sa o dieťa do 15 rokov.

„Navrhujem zrušiť. Naopak tí, ktorí hovoria o vojne – branná povinnosť a môžete ísť do čela, keď je to tak, ako o tom stále hovoríte. Nechápem, prečo sa teraz tvorí register, pre koho, prečo?“ uzavrel video Babiš.

Nečakané oznámenie! Ukrajina bude z neho nešťastná...
Podľa Johna Kirbyho, hovorcu Americkej národnej bezpečnostnej rady, Joe Biden dal jasne najavo, že Spojené štáty neprevezmú bojovú úlohu na Ukrajine. Podľa Tass.com Spojené štáty v podstate vylúčili nasadenie svojich ozbrojených síl na zachytenie... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Výnimky z povinnosti dostaviť sa na odvodné konanie a vykonávať mimoriadnu službu (Zákon č. 585/2004 Zb.)

(1) Poslanci a senátori Parlamentu, poslanci Európskeho parlamentu, členovia vlády, sudcovia Ústavného súdu, prezident, viceprezident a členovia Najvyššieho kontrolného úradu, členovia bankovej rady Českej národnej banky, občania vo funkciách s diplomatickými a konzulárnymi výsadami a imunitami, hajtmani krajov, primátor hlavného mesta Prahy, riaditelia krajských úradov a riaditeľ Magistrátu hlavného mesta Prahy sa počas výkonu funkcie na odvodné konanie a na výkon mimoriadnej služby nepovolávajú.

(2) Príslušník bezpečnostného zboru sa po dobu trvania služobného pomeru nepovoláva na odvodné konanie alebo na výkon mimoriadnej služby; obdobne to platí aj pre zamestnancov Slovenskej republiky zaradeného na výkon práce v bezpečnostnom zbore.

(3) Strážnik podľa zákona o obecnej polícii sa po dobu trvania pracovného pomeru k obci, ku ktorej je v základnom pracovnoprávnom vzťahu, nepovoláva na odvodné konanie alebo na výkon mimoriadnej služby; to neplatí, ak je zaradený do aktívnej zálohy.

(4) Tehotná žena sa na odvodné konanie a na výkon mimoriadnej služby nepovoláva. Žena alebo muž starajúci sa o dieťa do 3 rokov smú byť povolaní na odvodné konanie len so svojím súhlasom. Žena alebo muž starajúci sa o dieťa do 8 rokov sa na výkon mimoriadnej služby nepovolávajú; to platí obdobne aj pre osamelú ženu a osamelého muža, ktorí sa starajú o dieťa, ktoré nedosiahlo vek 15 rokov.

Už aj bruselské POLITICO tvrdí: UKRAJINA SMERUJE K PORÁŽKE!
Podľa hodnotení bruselského denníka POLITICO Rusko „nikdy nebolo bližšie k svojim cieľom“. Front, ktorý Ukrajina držala niekoľko posledných mesiacov vo vojnovej zóne, sa môže toto leto zrútiť, informovalo Politico s odvolaním sa na niekoľkých... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik