MIMORIADNE! Irán spustil útok na Izrael. Netanjahu sa prihovoril národu...
14 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Zdá sa, že vo svete sa otvára nový vojnový front. Medzi Izraelom a Iránom. Premiér židovského štátu Benjamin Netanjahu varoval Teherán, že: "ktokoľvek ubližuje nám, my ubližujeme jemu". O situácii bude so svojimi kolegami diskutovať aj americký prezident Joe Biden. Odpovede prišli aj z Iraku a Jordánska.

Podľa všetkého sa pravdepodobne objavuje nový vojnový front. Iránsky útok na Izrael sa začal. Takto sa vyjadrujú izraelské médiá a informácie preberajú médiá na celej planéte. V Nemecku aj inde. 

Jerusalem Post uviedol, že Irán vypustil proti Izraelu desiatky bezpilotných lietadiel. Teraz budú letieť k svojim cieľom niekoľko hodín.

Izraelské a americké spravodajské služby informovali o vypustení dronov z iránskeho územia.

Netanjahu poďakoval Spojeným štátom a ostatným partnerom Izraela za vyjadrenie podpory a zdôraznil, že ozbrojené sily štátu Izrael sú pripravené na akúkoľvek akciu. Netanjahu varoval Teherán, že: "ktokoľvek ubližuje nám, my ubližujeme jemu". Americký prezident Joe Biden sa vracia do Bieleho domu, aby pozorne sledoval eskaláciu napätia medzi Izraelom a Iránom.

Minister obrany USA Lloyd Austin, minister zahraničných vecí Antony Blinken, predseda zboru náčelníkov štábov generál Charles Q. Brown, riaditeľ CIA Bill Burns, riaditeľka národnej spravodajskej služby Avril Hainesová, poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, hlavný zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť John Finer, prezidentský poradca Steve Ricchetti a koordinátor Rady národnej bezpečnosti pre Blízky východ a severnú Afriku Brett McGurk, viceprezidentka Kamala Harrisová a náčelník generálneho štábu Jeff Zients - všetci vraj diskutujú o situácii s prezidentom. Informoval o tom server novín HAARETZ.

Začiatok útoku na Izrael potvrdili zástupcovia iránskych Revolučných gárd. 

Podľa denníka Times of Israel ide o reakciu na útok IDF na konzulárny komplex v Damasku začiatkom tohto mesiaca, pri ktorom zahynulo niekoľko členov gardy vrátane dvoch generálov.

Vo večerných hodinách sa stretne izraelský vojnový kabinet. Stretnutie sa koná v bunkri v Tel Avive.

Podľa agentúry Reuters Irak podľa irackého ministerstva dopravy uzavrel svoj vzdušný priestor a zastavil všetku leteckú dopravu. Podľa tej istej agentúry je jordánska protivzdušná obrana pripravená zostreliť akékoľvek iránske lietadlo, ktoré naruší jeho vzdušný priestor.

PERFEKTNÁ kázeň českého kňaza! TOTO by mala vidieť KDH (VIDEO)
Kresťania veria v Boha, liberáli sú za voľnomyšlienkarstvo. Kresťania sa držia stáročia platných pravidiel a zákonov prírody, moderní liberáli si myslia, že si môžu dovoliť ísť proti prírode... preto prekvapil fakt, že vo februári sa KDH rozhodlo v... Čítať ďalej
13 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Iránske revolučné gardy potvrdili útok bezpilotných lietadiel na Izrael

Iránske Revolučné gardy v sobotu večer oznámili, že proti izraelským cieľom odpálili "desiatky dronov a rakiet".

Vo vyhlásení citovanom iránskymi štátnymi médiami sa uvádza, že útok bol motivovaný izraelskými "nedávnymi zločinmi" v reakcii okrem iného na letecký útok Izraela na iránsky konzulát v Damasku.

Ajatolláh Sajíd Alí Chameneí, najvyšší iránsky náboženský a politický vodca, napísal v správe zverejnenej na sociálnych médiách X, že "zlý režim bude potrestaný".

Iránsky minister obrany Mohammad Reza Astiani v sobotu večer varoval, že Teherán bude tvrdo reagovať na každú krajinu, ktorá "otvorí svoj vzdušný priestor alebo územie izraelským útokom na Irán".

Informovala o tom iránska polooficiálna tlačová agentúra Mehr.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik