Politológ: A teraz si predstavte tú hanbu českej vlády...
12 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

"...A teraz si predstavte tú hanbu českej vlády, ktorá zrušila spoločné zasadnutie vlád SR a ČR pod zámienkou, že „nechceme pomáhať Ukrajine," píše Eduard Chmelár, ktorý na sociálnej sieti analyzuje spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. 

Premiérovi Ficovi sa podaril vskutku husársky kúsok, myslí si Eduard Chmelár.

Názor Eduarda Chmelára s názvom FICOV TRIUMF Z MICHALOVIEC JE HODENOU RUKAVICOU BRUSELU, zverejnený na sociálnej sieti prinášame v plnom znení.

Slovensko želá Ukrajine skoré členstvo v Európskej únii (EÚ). SR nie je krajinou, ktorá by chcela klásť prekážky, chce jej pomôcť pri zdieľaní skúsenosti z prístupových rokovaní a členstva v Únii. Po spoločnom rokovaní ukrajinskej a slovenskej vlády v Michalovciach o tom informoval premiér Robert Fico (Smer-SD). EÚ je podľa neho zárukou perspektívy a rozvoja krajiny a mierového rozvoja Ukrajiny.

"Podpora SR, pokiaľ ide o Ukrajinu a jej ambície stať sa členom EÚ, nie je špekulatívna. To je plnohodnotná podpora," podotkol Fico. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ opätovne ocenil slovenskú podporu pri eurointegračných snahách Ukrajiny.

Napriek všetkým kuvičím hlasom dokázal posadiť za jeden stôl predstaviteľov slovenskej a ukrajinskej vlády, čo je formát, ktorý nemá Ukrajina so žiadnym iným štátom na svete. Teraz sa už môžem priznať, že ešte pred pár dňami som tŕpol, či sa toto historické stretnutie uskutoční. Ukrajinská strana totiž predložila nečakane požiadavku, aby súčasťou záverečného dokumentu bolo vyhlásenie, že Slovensko podporuje „výlučne“ mierový plán prezidenta Zelenského. Premiér Fico už viackrát zdôraznil, že podporuje akýkoľvek mierový plán, vrátane ukrajinského, ale slovo „výlučne“ bolo pre našu stranu neprijateľné a v konečnom dôsledku by zväzovalo ruky aj samotnému Kyjevu.

Situácia na fronte sa totiž rýchlo vyvíja a o pár mesiacov (nehovoriac o vysokej pravdepodobnosti zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA) môže byť z takéhoto návrhu iba zdrap papiera. My by sme boli radi, keby sa zastavilo krviprelievanie akýmkoľvek spôsobom, ale ruku na srdce: pravdepodobnosť, že sa tak udeje podľa desaťbodového scenára Volodymyra Zelenského, je takmer nulová. Požadovať ako podmienku mierových rokovaní zriadenie trestného tribunálu, vydanie vojnových zločincov a úplné stiahnutie ruských vojsk z územia Ukrajiny, je absolútne nereálne. To nie je mierový plán, to je ultimátum. Navyše je tragikomické, ak vyzývate Rusko fakticky na kapituláciu v čase, keď víťazí takmer na všetkých úsekoch frontu. Tomu nemôže veriť ani samotný Kyjev. Preto považujem tzv. mierový summit zvolaný na 15. júna do Švajčiarska bez účasti Ruska za kamufláž, ktorá za takýchto okolností nemôže byť úspešná.

Priznám sa, že v istom momente mi prebleslo hlavou, či požiadavka Kyjeva na „výlučnú“ podporu Zelenského plánu nie je zámienkou na zrušenie schôdzky podobne ako pred dvoma rokmi na zásah britskej a americkej strany zmarili mierové rokovania v Istanbule. Našťastie ukrajinská strana napokon pragmaticky prijala formuláciu, ktorú sme jej ponúkli a rokovania na tomto bode neuviazli. Naopak, podarilo sa uzavrieť celý rad vzájomne prospešných zmlúv od spolupráce v oblasti energetiky cez spoluprácu v oblasti železničnej dopravy až po pomoc pri odmíňovaní rozsiahlych území Ukrajiny. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal prejavil hlbokú vďačnosť za túto širokú spoluprácu a poďakoval sa za pomoc, ktorú Slováci poskytli ukrajinským utečencom. Bol to jednoznačný úspech a nemohlo sa to skončiť lepšie. Výsledok rokovaní v Michalovciach je hodenou rukavicou Bruselu a jeho ideologickým mindrákom.

NAŽIVO: Spoločné vyhlásenie Roberta Fica a D. Šmyhaľa
Projekty cezhraničnej spolupráce, dopravné prepojenia a spolupráca v oblasti energetiky budú témami na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. Ministri sa zaoberali obranným priemyslom, spoluprácou pri odmínovaní... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Samozrejme, opozícia a červené denníčky sa usilujú tento triumf všemožne bagatelizovať alebo dokonca očierňovať. Nikto nečakal, že Denník N bude chváliť Ficovu vládu, ale blúzniť, že v pomoci zaostávame... to muselo dať veľa práce vymyslieť taký blud. A teraz si predstavte tú hanbu českej vlády, ktorá zrušila spoločné zasadnutie vlád SR a ČR pod zámienkou, že „nechceme pomáhať Ukrajine“, ako sa pred týždňom vyjadril minister pre európske záležitosti Martin Dvořák v relácii Českej televízie Máte slovo s M. Jílkovou. Vtedy som mu tieto hlúposti nielenže vyvrátil, ale navyše som mu pripomenul, že práve dnes v Michalovciach rokujú spolu slovenská a ukrajinská vláda o vzájomnej pomoci a či sa necíti trápne, že Praha sa pohádala s Bratislavou kvôli niečomu, čo Ukrajina vôbec nerieši. Tým skôr, že český prezident Petr Pavel práve v týchto dňoch „utužuje priateľstvo a posilňuje vzťahy“ s jedným z najhorších režimov v Afrike, s autoritárskou Rwandou. Pri stretnutí s tamojším vládcom Paulom Kagameom, ktorý zastrašuje, unáša a likviduje svojich oponentov, Petr Pavel nešetril komplimentmi na adresu svojho hostiteľa a zdôrazňoval, že Česko chce byť priateľom Rwandy a že Rwanda je pre Českú republiku dôležitý partner. Rozumiem tomu správne, že dnešné Česko radšej prehlbuje vzťahy s africkým diktátorom ako s demokratickým Slovenskom?

Podobným fiaskom sa skončila aj včerajšia hádka o Slovensku v Európskom parlamente

Vo svetle toho, čo sa dnes odohralo v Michalovciach, ale aj skutočného stavu vecí, je démonizácia Ficovej vlády až patologická. „Sme znepokojení tým, čo sa deje na Slovensku, robíte proruskú politiku, odmietate podporu Ukrajiny, to je neprijateľné!“ vrešťal poľský socialistický poslanec Lukasz Kohút. Ako prosím? Takto vyzerá „proruská politika“? My odmietame Ukrajine pomoc? Videli ste ten súbor dohôd o pomoci, ktorý sa dnes podpísal v Michalovciach? Buď prestaňte klamať alebo – ak veríte svojim bludom – navštívte psychiatra. Horšie však je, že našu vlasť ohovárala v Bruseli slovenská opozícia, ktorá lživo tvrdila, že Fico „ženie Slovensko do náruče Ruska“.

Na čele týchto klamárov a zradcov nemohol stáť nikto iný ako Vladimír Bilčík, ktorý pred dvoma rokmi hlasoval aj za výzvu, aby Slovensko uznalo Kosovo a ktorý dnes spolu s Jozefom Mihálom za Demokratov hlasoval za migračný pakt. Teraz Ficovu vládu ohovára, že „berie občanom Slovenska prístup k slobodným médiám“ a vyhráža sa, že za to ponesie dôsledky. Kto im čo berie?? Tento lotor veľmi dobre vie, že všetky médiá hlavného prúdu vrátane tých verejnoprávnych sú v rukách opozície, že sú to prívrženci koalície, ktoré k nim nemajú prístup, preto to z jeho strany nie je omyl, ale vedomá lož a špinavé ohováranie Slovenska v zahraničí. Pridal sa k nemu aj ďalší bezcharakterný progresívec Martin Hojsík, ktorý v Bruseli strašil, že právny štát je vraj na Slovensku v troskách. Takto vzniká to bezbrehé očierňovanie našej vlasti, a potom sa netreba čudovať, že v zahraničí si o nás myslia, že tu snáď vládnu ľudožrúti. Práve preto sú júnové voľby do Európskeho parlamentu dôležité, netreba ich podceniť, lebo podľa toho, koho do Bruselu svojimi hlasmi vyšlete, bude vyzerať obraz Slovenska v zahraničí.

A na záver už len jedna poznámka

Je vskutku nenormálne, šialené a patologické, ak sa progresívci ani po týždni nevedia vyrovnať s výsledkami volieb a podporujú nekontrolovateľné kvílenie. Možno by Ivan Korčok potreboval namiesto dnešného moderátora Rádia Expres Braňa Závodského niekoho ako Vilo Rozboril, ktorý by ho poľutoval a opýtal sa ho: „Povedz, ako veľmi si plakal?“ Dzurindova rada „Modrá je dobrá“ nevyšla, ale na Rozborilovo „Modré z neba“ by to mohlo byť. Ale vskutku nerozumiem, kde červené denníčky berú všetkých tých insitných psychológov. Dnešný Denník N ponúkol nejakú Miroslavu Šudilu Žilinskú, ktorá tvrdí, že hromadné smútenie je potrebné, lebo zhasla nádej. Milí voliči opozície, najmä tí, ktorí ste ešte schopní triezvo vnímať okolitý svet, ja vám nechcem škodiť, preto vám dám jednu nevyžiadanú radu: naozaj si myslíte, že je zdravé upínať sa k jednému človeku a vkladať do neho všetko, na čom závisí vaše psychické zdravie? Nepreceňujte vplyv politiky na vaše životy, nestojí vám to za to, radšej objímte tú ženu, psíka (v tomto poradí) a choďte do voňavej prírody, uvidíte, že vám bude lepšie.

ZLATÝ PADÁK PRE ŠÉFA ČAPUTOVEJ KANCELÁRIE – balí kufre a uteká...
Vedúci Čaputovej kancelárie Metod Špaček nás najprv zaujal tým, že vychováva bábätko s partnerom. Pre ľudí z LGBTI je predstava dieťaťa s partnerom na Slovensku len sen. Zákon to neumožňuje. Špaček o tom hovoriť nechcel a my vieme prečo – chystá sa... Čítať ďalej
12 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik