V čo veria tí hore? Odpoveď nie je príjemná
31 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Čo nás dnes spája? Túto otázku si položil publicista Ivan Hoffman v príspevku pre české Parlamentní Listy. Náboženstvo to podľa neho nie je. „Zdá sa ale, že náboženstvom dnešných elít je zelený, multikultúrny, demoliberalizmus. Charakteristické u tohto náboženstva je, že sa proti človeku vymedzuje,“ myslí si. Podľa neho si títo ľudia nielen necenia človeka, dokonca si myslia, že sa premnožil. Názor Ivana Hoffmana prinášame v plnom znení.

Mnoho udalostí, varovných znamení doby, nasvedčuje tomu, že žijeme časy geopolitického zlomu. Orientujeme sa v tom, čo sa končí, ale čo príde, iba tušíme. Vinou tejto neistoty túžime vedieť, čím drží svet pokope. Hľadáme pevný bod vo všeobecnom chaose.

A v tomto veľkonočnom období si kresťania pripomínajú, že tým pevným bodom nie sú materiálne statky, ale duchovné dedičstvo. Že to, čím svet drží pohromade, nie je náš rozum, ale cit. Že bez viery nie je nádej.

Problém je však v tom, že Európa už nie je kresťanská a nie je isté, či svet drží pohromade židovsko-kresťanská tradícia. Štatistiky sú jednoznačné. V Európe ubúda ľudí, pre ktorých je v chaose modernity pevným bodom Kristus, a naopak pribúda tých, pre ktorých je pevným bodom Mohamed. Rušia sa kostoly a budujú mešity. Najvýstižnejšia ale bude charakterizovať dnešnú Európu ako bezbožnú. Ako medzi kresťanmi, tak aj medzi moslimami prevažujú veriaci vlažní. Preto otázka dneška znie: Čím drží pohromade bezbožný svet?

Marián Kuffa o prezidentských voľbách: Korčoka voliť nebudem. Nebudem!
Téma blížiacich sa prezidentských volieb na Slovensku bude zrejme čoraz viac zamestnávať verejných činiteľov a verejne známe osobnosti. Atmosféra je mimoriadne napätá a hustne. Slovenská spoločnosť je momentálne rozdelená, a to ani nie tak na dve... Čítať ďalej
29 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Je alternatívou kostola, či mešity, kde sa zvestuje slovo Božie, Európsky parlament? Európska centrálna banka? Centrála NATO? Drží náš svet pohromade slovom politika, bankára či generála? Je plnohodnotnou náhradou za desatoro Lisabonská zmluva, Severoatlantická zmluva alebo SWIFT? Je pevným bodom v nepokojnom svete na hrane veľkej svetovej vojny euro, respektíve dolár? Nepredstavujú spomínané inštitúcie, deklarácie či peniaze skôr problémy, než riešenie?

Bezbožnú Európu by logicky malo tmeliť akési bezbožné náboženstvo 

Zhoda na tom, čo je na bezbožnosti dobré, cenné, šľachetné. Zdá sa ale, že náboženstvom dnešných elít je zelený, multikultúrny, demoliberalizmus. Charakteristické pri tomto náboženstve je, že sa proti človeku vymedzuje. Európsky parlament je de facto advokátom prírody, ktorú treba brániť pred človekom. Súčasne je advokátom nadnárodných korporácií, pre ktoré nie je prioritou služba ľuďom, ale zisk.

Bezbožné náboženstvo je militantné voči neveriacim v bezbožnosť, ale aj voči nelojálnym bezbožníkom, dezinformátorom. Je autoritatívne a nemilosrdné. Nespája, ale rozdeľuje. Nepomáha, ale škodí. Nevytvára spoločenstvo, ale ho demontuje. Atomizuje spoločnosť, aby bol jednotlivec ľahšie ovládateľný. Elity, ktoré sa navyše netají presvedčením, že sa človek zbytočne premnožil, a „niečo by sa s tým malo robiť“, neveria v Boha. To je dôvod, prečo si cení človeka.
Európa bude buď kresťanská, alebo nebude

Keď ktosi pred časom povedal, že Európa bude buď kresťanská, alebo nebude, mohlo to znieť bezbožníkom ako kresťanská propaganda. Alebo ako prehnaný strach z postupujúcej islamizácie. Dnes už je ale zjavné, že za židovsko-kresťanské dedičstvo nemajú progresívne bezbožné elity v rukáve žiadnu atraktívnu alternatívu. Možno preto Európsky parlament ešte nepostavil mimo zákona Veľký piatok. Ešte sa smie hlásať život po živote, keď večnosť dáva zmysel skorosti. Ešte nie je trestné veriť, že láska je silnejšia ako nenávisť a mier vzácnejší ako vojna, hoci na mieru ešte nikto nezarobil. Ešte žije nádej, že Kristus nevstal z mŕtvych zbytočne.

O bezočivosti bezočivých
Bezočivosť je impertinencia. Dobre, po našom ide o urážlivú nemiestnu smelosť, drzú opovážlivosť, hrubosť, trúfalosť či dotieravosť, ale aj priamu drzosť. To sú synonymá, ktoré slovník priradil k výrazu bezočivosť. A autor názoru ich priraďuje k... Čítať ďalej
30 | 03 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik