„Rusom dôjdu hlavne na delách.“ Expert sa pozrel. A povedal: „Nie.“
24 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Ruskej armáde podľa úvah britského týždenníka The Economist dôjdu koncom roka hlavne delostreleckých batérií a tak úplne stratia svoju aktuálnu delostreleckú prevahu. Podľa vojenského analytika Tylera Weavera je to len "výkrik do tmy", pretože Rusko v skutočnosti dokáže vyrobiť až desať kusov delostreleckých hlavný denne a podobné články založené na informáciách neziskoviek len vytvárajú dojem, "že Ukrajina ešte môže vyhrať."

Majú Rusi problém?

Britský týždenník The Economist tento týždeň zverejnil odhad , že do roku 2025 dôjdu ruskej armáde hlavne delostreleckých batérií. A to na základe informácie think-tanku Centre for European Policy Analysis, ktorý povedal, že Rusko vyrába len 50 delostreleckých hlavných ročne.

Hoci ide o predvojnový údaj, zvýšenie výroby je vraj ťažké a tak autori článku počítajú s tým, že Rusko naďalej používa iba dve továrne na výrobu diel. „Zvýšenie výroby by bolo ťažké: hlavne sa vyrábajú na špecializovaných strojoch z vysoko kvalitnej ocele. V čase vypuknutia vojny boli na ich výrobu vybavené iba dve ruské továrne. Len málo krajín vyváža hlavne pre zbrane a ešte menej krajín by ich predávalo do Ruska. Satelitné snímky naznačujú, že Rusko nahrádza veľkú časť veľkých diel, o ktoré prichádza, zo starých zásob, ktoré sú skladované pod holým nebom. Na začiatku konfliktu malo Rusko na nekrytých dvoroch asi 19 000 delostreleckých zbraní. Niektoré z týchto diel však už desiatky rokov hrdzaveli, takže boli nepoužiteľné. Mnohé z nich boli v posledných dvoch rokoch vykradnuté kvôli náhradným dielam: hlavne diel boli často použité ako náhrada za tie, ktoré sa opotrebovali vystrieľaním tisícov nábojov,“ informuje The Economist, že zmenšujúce sa zásoby delostrelectva a najmä delostreleckých hlavných, sú vraj pre Rusko problémom.

Na základe rýchlosti, s akou je technika sťahovaná z otvorených skladov, jeden z analytikov predpokladá, že Rusku dôjdu hlavne v roku 2025 a v tej chvíli sa bude musieť spoľahnúť na raketové delostrelectvo, ktoré si vyžaduje oveľa väčšie zásoby výbušného materiálu.

ŠPEKULÁCIE okolo teroru v Moskve: Rusko uviedlo, že útočníci majú NAPOJENIE na Kyjev
Najmenej 143 obetí teroristického masakru v Moskve. Rusko ukázalo na Ukrajinu, do ktorej páchatelia podľa vyšetrovania ruskej Federálnej bezpečnostnej služby utekali. „Teraz vieme, v akej krajine sa tí zatratení parchanti pokúšali ukryť – na... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Expert hovorí: NIE

Vojenský analytik Tyler Weaver vystupujúci na sieti X pod pseudonymom Armchair Warlord upozorňuje, že celý článok britského týždenníka je plný špekulácií a nepresných informácií. "The Economist dnes zverejnil neuveriteľný výkrik do tmy - po dvoch rokoch tvrdia, že Rusom každým dňom dôjdu hlavne delostrelecké diela, pretože im nejaký idiot povedal, že vyrábajú len jednu novú hlaveň týždenne," čudoval sa analytik.

Ďalej vypočítava, že Rusko denne vystrieľa až 20 tisíc nábojov, pričom jedna hlaveň delá vydrží zhruba 2 tisíc výstrelov, než sa opotrebuje. To úplne jednoduchou matematikou ukazuje na požiadavku desiatich nových delostreleckých hlavné denne. „Podľa článku na The Economist majú Rusi najmenej dve zlievarne delostreleckých hlavných, takže splnenie tejto požiadavky sa mi zdá byť triviálne - aj keď viem, že niektorých čitateľov na Západe možno prekvapí, že sovietska megatováreň môže v skutočnosti vyrábať niekoľko kusov daného oceľového výrobku denne, upozornil vojenský analytik.
 
Výpočty britských novinárov sú však podľa neho ešte stupidnejšie, pretože delostrelecké hlavne často netreba úplne vymeniť, stačí ich len vyvŕtať - čo je proces, ktorý je podstatne menej náročný na zdroje ako výroba novej hlavne.

„Existuje taký smiešny analytický priemysel, kedy sa vezme nejaký údaj o výrobe ruského vojnového materiálu získaný na konci 90. rokov, predpokladá sa, že sa v roku 2024 vo vojnových podmienkach nezmení, a použije sa na to, aby sa povedalo: Takto môže Ukrajina ešte vyhrať,“ dodáva analytik, že takéto výkriky majú len podporiť myšlienku na víťazstvo Ukrajiny, ktoré sa neustále vzďaľuje.

AKO NACISTI! Putin po terore VYSTÚPIL S PREJAVOM. A ukázal na Ukrajinu!
Prezident Ruskej federácie po teroristickom útoku na koncertnú halu, kde bolo zabitých najmenej 143 ľudí a 145 bolo zranených, urobil verejné vyhlásenie. „Už teraz je zrejmé, že stojíme nielen pred starostlivo, cynicky naplánovaným teroristickým... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik