ŠPEKULÁCIE okolo teroru v Moskve: Rusko uviedlo, že útočníci majú NAPOJENIE na Kyjev
23 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Najmenej 143 obetí teroristického masakru v Moskve. Rusko ukázalo na Ukrajinu, do ktorej páchatelia podľa vyšetrovania ruskej Federálnej bezpečnostnej služby utekali. „Teraz vieme, v akej krajine sa tí zatratení parchanti pokúšali ukryť – na Ukrajine,“ napísala hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby napojenie teroristov na Ukrajinu odmieta. Obvinenie Moskvy odmieta aj Ukrajina, Kyjev to označuje za provokáciu Kremľa, informujú Parlamentní Listy.

 

Ozbrojenci v piatok večer vtrhli do koncertnej haly na západnom okraji Moskvy a pred začiatkom koncertu začali strieľať automatickými zbraňami do ľudí. Z miesta boli hlásené aj výbuchy a požiar objektu.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu vyhlásila, že teroristi stojaci za piatkovým útokom v Moskve mali kontakty na Ukrajine a snažili sa tam po útoku uniknúť. Uvádzajú to ruské štátne tlačové agentúry. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Teraz vieme, v akej krajine sa ti zatratení parchanti pokúšali ukryť – na Ukrajine. V krajine, ktorá sa rukami západných liberálnych režimov desať rokov premieňala na centrum šírenia terorizmu v Európe, pričom v extrémistickom šialenstve predčila aj Kosovo,“ povedala hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová na online platforme Telegram.

Zdroj Facebook (self) | Oficiálna zástupkyňa Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Mária Zacharovová

Podozrivý tvrdí, že mu bola sľúbená odmena 5 400 dolárov

Muž zadržaný pre podozrenie z účasti na útoku na radnici Crocus povedal, že mu bola sľúbená odmena 500 000 rubľov (5 400 dolárov), podľa videa zverejneného na kanáli Telegram šéfredaktorky RT Margarity Simonyanovej.

"Zastrelil som ľudí v Crocus pre peniaze; [sľúbili mi] asi 500 000," povedal.

Zadržaný dodal, že polovica peňazí bola prevedená na jeho kartu, pričom mu bolo sľúbené, že druhú polovicu dostane neskôr. Pri pokuse o útek pred strážcami zákona stratil kartu, informuje TASS.

Ukrajina sa bráni

„Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny kategoricky odmieta obvinenia, ktoré začali vznášať ruskí predstavitelia, a tvrdia, že Ukrajina bola zapojená do streľby,“ reagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničia a dodalo, že zo strany Kremľa ide o snahu vyvolať v ruskej spoločnosti nenávisť voči Ukrajine. Tá má vraj viesť k zvýšenej mobilizácii a k utíšeniu protivojnových nálad. Rusko tým chce zdiskreditovať Ukrajinu v očiach medzinárodného spoločenstva, tvrdí ukrajinské ministerstvo.

A dokazuje to na historickej skúsenosti, keď hovorí o krvavých provokáciách Ruskej federácie. „Ruský režim má za sebou dlhú históriu krvavých provokácií zo strany svojich špeciálnych služieb, ako bol teroristický útok na diaľnici Kaširskoje v roku 1999. Pre Putinovu diktatúru neexistujú žiadne červené čiary,“ tvrdí ukrajinské ministerstvo zahraničia. A že: „Rusko je pripravené zabíjať vlastných občanov na politické účely, rovnako ako zabilo tisíce ukrajinských civilistov počas vojny proti Ukrajine.“

K teroristickému útoku v Moskve sa prihlásil ISIS: Viac ako 60 mŕtvych, viac ako 100 zranených
Militantná organizácia Islamský štát (ISIS) prevzala zodpovednosť za piatkový útok na koncertnú sálu na predmestí Moskvy. Podľa najnovších údajov bolo zabitých viac ako 60 ľudí a ďalších 100 bolo zranených, informuje agentúra TASS. V Moskve a... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Nakoniec ministerstvo vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby podobné snahy Ruska razantne odmietlo a aby naďalej pomohlo s obranou Ukrajiny. „Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby dôrazne odmietlo falošné obvinenia Ruska z údajného podielu Ukrajiny na streľbe v Krasnogorsku a aby posilnilo svoju podporu našej krajine v boji proti ruskej zločineckej agresii,“ stojí vo vyhlásení ministerstva zahraničia Ukrajiny.

Hovorca prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak na online platforme Twitter komentoval ruské obvinenie veľmi odmietavo. „Očakávali sme verziu ruských predstaviteľov o ‚ukrajinskej stope' pri teroristickom útoku. Primitivizmus a predvídateľnosť sú ideálnymi vlastnosťami ruských bezpečnostných služieb,“ ukázal svoju nedôveru voči vyhláseniu ruskej FSB.
Podoljak, TASR
Hovorca Podoljak má jasno
Rusko sa snaží útok spojiť s Ukrajinou. „Záver je zrejmý: akékoľvek pokusy spojiť Ukrajinu s teroristickým útokom sú absolútne neudržateľné. Ukrajina s týmto incidentom nemá najmenšie spojenie. Ukrajina je vo vojne s Ruskom a rieši problém ruskej agresie (mimochodom agresie s premyslenou teroristickou zložkou) na bojisku. Verzie ruských špeciálnych služieb ohľadom Ukrajiny sú úplne neudržateľné a absurdné,“ tvrdí Podoljak.
USA v tom vidia ISIS
Predstavitelia USA oznámili, že veria, že za útok je zodpovedný Islamský štát, čiže skupina, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za útok vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame tlačovou agentúrou Amak napojenou na Islamský štát, ale neposkytla žiadne dôkazy. 
 
Pričom ale 7. marca vydala americká ambasáda v Moskve varovanie americkým občanom s pobytom v Rusku, aby sa vyhýbali miestam s vysokou koncentráciou ľudí. Čiže, USA mali informácie o plánovanom teroristickom útoku v Moskve, ktorý by sa mohol potenciálne zamerať na veľké zhromaždenia vrátane koncertov, čo viedlo ministerstvo zahraničia USA k vydaniu verejného varovania.
Obete teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall v Moskve, foto: FB/Lusi Lusi
Putin to podcenil?

Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS prezident Putin tento týždeň okomentoval varovanie USA pred možným teroristickým útokom ako "provokatívne", následne dodal, že varovanie má znaky "vydierania a zámer zastrašiť a destabilizovať našu spoločnosť". Potom vyzval Federálnu bezpečnostnú službu, aby zintenzívnila svoje úsilie v predchádzaní teroristickým útokom.

Varovanie Moskve bolo v súlade s dlhodobou „povinnosťou varovať“, ku ktorej sa USA zaviazali. Spojené štáty na to konto varujú zahraničné vlády pred potenciálnymi smrteľnými hrozbami. Ak americké špionážne agentúry dostanú „vierohodné a konkrétne“ informácie o chystanom útoku alebo únose, musia varovať zamýšľané obete bez ohľadu na to, či sú občanmi USA, alebo nie. Spojené štáty bežne zdieľajú varovania pred možnou teroristickou činnosťou so spojencami a partnermi. V niektorých prípadoch varujú aj prípadných odporcov.

Teroristov z útoku v Moskve zadržali neďaleko HRANÍC S UKRAJINOU!
Štyria podozriví z teroristického útoku na radnici Crocus boli zadržaní neďaleko hraníc s Ukrajinou, informoval vyšetrovací výbor na svojom telegramovom kanáli. Bezpečnostné sily ich zadržali v Brjanskej oblasti. „Špeciálne služby v... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Putin vyhlásil na 24. marec celonárodný smútok

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 24. marec za deň celoštátneho smútku po teroristickom útoku v nákupnom centre Crocus City Hall. "Vyhlasujem 24. marec za deň celonárodného smútku," povedal v televíznom prejave k národu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik