Nadácia Zastavme korupciu ŠOKUJE: KORČOK NEHOVORÍ PRAVDU! (VIDEO)
20 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Ivan Korčok bol hosťom v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Hovoil o tom, ako chce „slúžiť vlasti“, ako je vďačný za spätnú väzbu, ktorú mu ponúkajú predvolebné prieskumy, atď. Okrem iného však hovoril aj o tom, ako čelí rôznym klamstvám, aj z radov tých, ktorí by mali byť na jeho strane, veď aj on je bojovníkom proti korupcii. Na tento rozhovor reagovala aj Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu – Korčok v relácii nehovoril pravdu.

Závodský sa Korčoka pýtal aj na nehnuteľnosti, ktoré zaujímali Nadáciu Zastavme korupciu. Tá by určite nevystúpila voči prezidentskému kandidátovi, ktorý zastupuje aj názory zahraničných mimovládok. V otázkach šlo o dve nehnuteľnosti, ktoré Korčok vlastní a Xénia Makarová zo zmieňovanej nadácie na sociálnej sieti tvrdí, že Korčokove slová boli nie vždy pravdivé. Okrem otázok, ktoré sama pripravovala, poskytla aj foto, podľa ktorej Korčok nehovoril pravdu o svojom byte. Makarová sa však aj ospravedlnila, keďže tiež urobila chybu.

Korčok u Závodského

Inak voči Korčokovi veľmi priateľský Závodský sa zhruba v polovici relácie pýtal v mene Nadácie Zastavme korupciu na zdroje na kúpu rekreačnej chaty na Seneckých jazerách a byt v komplexe Octopus na rovnakom poschodí, ako vlastní byt aj Štefan Harabin.

„Nie je to pravda, je to výmysel. Ja nebývam na jednom poschodí s pánom Harabinom,“ snažil sa vyhnúť otázke Korčok. Nadácia Zastavme korupciu tvrdí, že tieto dve nehnuteľnosti Korčokovci nadobudli okolo r. 2010.

V Bratislave sa zhromaždili ľudia na podporu kandidáta Korčoka
Na Námestí slobody v Bratislave sa v utorok podvečer zhromaždilo zopár tisíc ľudí. Zhromaždenie organizoval občiansky kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok. Na zhromaždení vystúpili rôzne osobnosti, ktoré spolu s ľuďmi vyjadrili podporu Korčokovi... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Byt na hypotéku, chata za predaj inej nehnuteľnosti

„Na byt v Octopuse mám, samozrejme, hypotéku. Nebudem zverejňovať výšku, brali sme komplet hypotéku, ktorú dodnes splácam a budem splácať najbližších 10 rokov. Nie je pravda, že nemám hypotéku a je to dohľadateľné,“hovorí Korčok. Rekreačnú chatu, kde Korčokovci bývajú, podľa jeho slov nadobudli po predaji inej nehnuteľnosti v Senci.

Xénia Makarová tvrdí niečo iné

Predmetný rozhovor počúvala aj bývalá novinárka Xénia Makarová z organizácie Zastavme korupciu. Podľa nej Korčok nie vždy hovoril pravdu.

„Konkrétne uviedol, že nie je pravda, čo sme napísali, že má byt na spoločnom poschodí s ďalším kandidátom Štefanom Harabinom, tiež že na byt má hypotéku (my sme uviedli, že nehnuteľnosti nemá zaťažené hypotékami) a že sme mu poslali asi 40 otázok a pýtali sme sa aj na veci, akú hodnotu má jeho chata pri Senci dnes, ku ktorým by si musel dohľadať dokumenty,“píše na sociálnej sieti Makarová, ktorá sa ako autorka otázok vyjadrila ku Korčokovým slovám.

Skrátka nereagoval

„V prvom rade, akýmkoľvek nezrovnalostiam by sme sa vyhli, ak by Korčok, resp. jeho tím odpovedal. Pritom sme sa nadštandardne snažili o získanie jeho odpovedí/reakcie, opakovane a cez viacerých ľudí a dokonca v snahe zistiť skutočné pozadie o dávnejšom podnikaní jeho manželky som kontaktovala jej bývalého biznis partnera. Ten našťastie čas na vyjadrenie mal,“ uvádza na pravú mieru Makarová.

ŠOKUJÚCE! DENNÍK N prekročil všetky ČERVENÉ ČIARY!
Som rád, že som dnes mohol prijať mladých antifaštov, ktorí reprezentovali Slovensko na tradičnom Svetovom festivale mládeže a študentstva pred pár dňami v ruskom Soči. Sú to statoční mladí ľudia, neboja sa ísť proti prúdu, obhajujú mier a silné... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Nechceli od neho nič zvláštne

„Neposlali sme mu žiaden komplikovaný dotazník a nešlo o žiadnu kvantovú fyziku, ale pýtali sme sa 11 otázok, na ktoré sa určite v stanovenom čase zareagovať dalo. Pre ilustráciu ich tu rovno pripájam,“píše Makarová a prikladá zoznam otázok:

  1. Vlastníte spolu s manželkou rekreačnú chatu v Senci s pozemkom, ktorú ste nadobudli podľa katastra v rokoch 2009-2011, bez hypotéky. Tiež ste v roku 2010 s manželkou nadobudli aj byt, garáž a parkovacie státie v Bratislave na Zahradníckej 74. Tiež bez hypotéky. Odkiaľ ste mali zdroje na tieto nehnuteľnosti?
  2. Vlastníte, resp. užívate nejakú nehnuteľnosť v Limbachu? Ak áno, môžete ju bližšie opísať ako aj váš vzťah k nej, resp. jej majiteľom?
  3. Založili ste si s manželkou vlani eseročku Eustra. Čo má byť jej hlavná podnikateľská činnosť?
  4. Firma sídli na adrese Vajanského nábrežie 5. Ani firma ani vy s manželkou na danej adrese nič nevlastníte, na základe čoho, resp. u koho máte prihlásené sídlo firmy?
  5. Pôsobili ste v rokoch 2001-2003 ako štatutár Eximbanky. Čo bolo vtedy vašou úlohou vo vedení banky? Mali ste predtým skúsenosti s bankovníctvom, resp. finančnými operáciami?
  6. Vaša manželka spoluzakladala firmu TEET, s.r.o. a niekoľko mesiacov v rokoch 2017-2018 v nej pôsobila ako konateľka aj spoluvlastníčka. Druhým konateľom a spoluvlastníkom bol Peter Šveda, spájaný s mediálnou skupinou FPD podnikateľa Antona Siekela blízkeho SNS, ktorý nakoniec aj osobne od roku 2022 do firmy vstúpil a je jej vlastníkom. Aká bola úloha vašej manželky v tejto firme?
  7. Aké má vaša manželka kontakty na Petra Švedu v súčasnosti, na Antona Siekela a stranu SNS?
  8. Ako si vysvetľujete, že štát zaplatil za služby počas predsedníctva 2 X, raz agentúre Evka a potom to isté cez ministerstvo (napríklad honorár Adriane Kučerovej)?
  9. NKÚ konštatoval, že peniaze na propagáciu predsedníctva neboli minuté hospodárne. Čo ste ako štátny tajomník (v istom čase zastupujúci minister) a splnomocnenec pre predsedníctvo urobili preto, aby bolo minuté účelne?
  10. Dostali ste list od Z. Hlávkovej ako štátny tajomník, kde upozornila na kauzu Evka?
  11. Už ako minister ste nesprístupnili dokumenty TIS o celej kauze s vysvetlením, že nimi ministerstvo nedisponuje. Čo sa s dokumentmi stalo? 
Ospravedlnila sa

Makarová dokladá aj foto, podľa ktorého je pravdou, že na rovnakej adrese majú byt Harabinovci, aj Korčokovci.

Facebook / Xénia Makarová

„Ospravedlňujem sa za chybu, keď som omylom napísala, že jeho nehnuteľnosti nie sú zaťažené hypotékou. Byt zaťažený je. Ospravedlňujem sa za to kandidátovi Ivanovi Korčokovi, spoluautorke textu Zuzana Petková aj Nadácii. Takéto chyby by sa nemali robiť, no stalo sa. Inak všetky skutočnosti uvedené v texte súhlasia s katastrom aj obchodným registrom,“ uzatvára Makarová. Pán Korčok,  niečo nerobíte dobre, keď aj „vlastných“ donútite ku kritike vašich mediálnych výstupov...

POZOR! TOTO je posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu
Hlasovací preukaz pred prvým kolom voľby prezidenta si môžu voliči vybaviť najneskôr v piatok 22. marca. Požiadať oň môžu obec trvalého pobytu počas jej úradných hodín, a to osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. V prípade druhého kola... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

To vážne? Teraz? Pár dní pred voľbami?

Pod Makarovej statusom sa okamžite objavili reakcie rozhorčených Korčokových verných. "Riešiť treba samozrejme vsetko, ale fakt skvele ste to nacasovali! Ak by si to bol objednal niekto z dezole tabora, nevyzeralo by to inak. Dufam, ze po sobotnych volbach si uz oddychnete," napísal Martin.

"Nesúhlasím s takýmito otázkami v čase, keď p.Korčok je protiváhou vládnej koalície a vôbec ma nezaujímajú jeho odpovede," pridala sa Katie. "Padni, komu padni - cui bono? Chápem, že chcete/chceme zastaviť korupciu, ale nechápem v koho prospech je toto Vaše vyjadrenie tesne pred voľbami. Akú máme inú voľbu?" píše Janka.

Triezvo sa na vec pozrel novinár Pavol Dobšinský: "Je úplne v poriadku, spravne a legitimne podrobit takemuto typu otázok kazdého kandidata. V duchu “padni, komu padni”. Fanusikovanie tomu ci onomu kandidatovi si nechajme na hokej ci futbal, ale rozhodne nie do politiky. Inak to bude opat len dalsia verzia klanoveho “nasho cloveka”. Ti, ktori po tom volaju by si mali polozit otazku, v com su potom lepsi od Fica a spol."

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik