POZOR! TOTO je posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu
19 | 03 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Hlasovací preukaz pred prvým kolom voľby prezidenta si môžu voliči vybaviť najneskôr v piatok 22. marca. Požiadať oň môžu obec trvalého pobytu počas jej úradných hodín, a to osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. V prípade druhého kola volieb uplynie termín 5. apríla.

Čo potrebujete vedieť

Volič s trvalým pobytom na Slovensku môže voliť v okrsku podľa miesta svojho trvalého pobytu, hlasovací preukaz oprávňuje na hlasovanie v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Vo volebnej miestnosti je potrebné preukázať totožnosť platným občianskym preukazom. V prípade, že si volič vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu alebo potvrdením o občianskom preukaze vydaným príslušným orgánom Policajného zboru.

Volič, ktorý sa nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže hlasovať do prenosnej volebnej schránky. Požiadať o ňu je potrebné obec a v deň konania volieb 23. marca príslušnú okrskovú volebnú komisiu. Ak sa však takýto volič nebude nachádzať v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, bude potrebovať aj hlasovací preukaz.

Občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku, môže hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na základe platného slovenského cestovného pasu. Zároveň predloží čestné vyhlásenie o tom, že má trvalý pobyt v zahraničí. Vzor vyhlásenia je uverejnený na webe Ministerstva vnútra SR alebo mu ho v deň konania volieb poskytne okrsková volebná komisia. Podpis na vyhlásení nemusí byť úradne osvedčený. Okrsková volebná komisia takéhoto voliča dopíše do zoznamu voličov, čo zaznamená v jeho slovenskom cestovnom doklade.

PRIESKUM: Pellegrini to má vo VAČKU!
Peter Pellegrini je jasný favorit! Kým v prvom kole prezidentských volieb by tesne zvíťazil predseda NR SR a Hlasu Peter Pellegrini, v druhom by sa jeho náskok nad bývalým ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom výrazne zvýšil. Vyplýva to z... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Volebné moratórium

Volebná kampaň pred prvým kolom voľby prezidenta sa končí v stredu 20. marca. Od štvrtka 21. marca až do skončenia hlasovania platí volebné moratórium, počas ktorého nemôžu kandidáti na prezidenta viesť volebnú kampaň. Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a volebných ankiet.

Kandidáti nesmú nakladať s nepoužitými finančnými prostriedkami na osobitnom transparentnom účte, neuhradené faktúry za volebnú kampaň však môžu byť uhradené z tohto účtu aj počas moratória.

Zakazuje sa zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve. RTVS a vysielatelia s licenciou majú počas moratória zakázané vysielanie politickej propagácie.

V prípade konania druhého kola volieb sa skončí volebná kampaň 3. apríla o 23:59 h.

Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát (FOTO)
V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že v ňom žiadny z uchádzačov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa druhé kolo konať v sobotu 6. apríla. TASR v tejto súvislosti prináša... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Počet kandidátov sa ešte môže znížiť, odstúpiť sa dá do štvrtka

Počet kandidátov na prezidenta sa ešte môže znížiť, uchádzači sa môžu totiž svojej kandidatúry vzdať do štvrtka (21. 3.) do 7.00 h. Informuje o tom na svojom webe Ministerstvo vnútra (MV) SR. Informácia o vzdaní sa kandidatúry bude zverejnená vo všetkých volebných miestnostiach aj na webe MV.

Na vytlačených hlasovacích lístkoch ostávajú mená kandidátov, ktorí odstúpili z boja o post hlavy štátu. Voliči by si mali sledovať oznamy vo volebných miestnostiach, kde nájdu informáciu o tom, ktorí kandidáti odstúpili z volieb. "Ak sa kandidát na prezidenta vzdal kandidatúry po opatrení originálu hlasovacieho lístka odtlačkom úradnej pečiatky štátnej komisie, zostávajú údaje o ňom na hlasovacom lístku. Ak by volič označil krúžkovaním poradové číslo kandidáta, ktorý sa vzdal, bude tento hlasovací lístok síce platný, avšak pri zisťovaní výsledkov volieb sa na takýto hlas neprihliada," uviedol pre TASR tlačový odbor MV.

Kandidát na prezidenta sa môže vzdať kandidatúry najneskôr 48 hodín pred začatím prvého kola volieb, teda do 21. marca do 7.00 h, a to doručením vyhlásenia o vzdaní sa kandidatúry predsedovi Národnej rady SR.

V pondelok (18. 3.) sa oficiálne vzdal kandidatúry na prezidenta Andrej Danko. O prezidentský palác má teda zabojovať spolu desať kandidátov. Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h.

Prezidentský duel: HANBA, STRAŠNÁ HANBA! To po tomto Korčok tak veľmi túžil? PO TOMTO VÝPRASKU?
KORČOK VYBUCHOL – PELLEGRINI HO ZOŽRAL ZAŽIVA! Duel, na ktorý sme už všetci nedočkavo čakali. Dvaja najväčší favoriti prezidentských volieb – Peter Pellegrini a Ivan Korčok – sa vôbec po prvýkrát stretli v predvolebnej debate. Z tejto debaty bude... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik