Šťastnú sedmičku štátov EÚ severanom "kazí" aj TENTO štát
18 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Ak ste si mysleli, že šťastie je nemerateľné, mýlili ste sa. Iniciatíva prijatá OSN má niekoľko kritérií, podľa ktorých vie "zmerať" index šťastia ľudí žijúcich v rôznych krajinách. Sedmičku najspokojnejších Európanov už tradične tvoria obyvatelia prevažne severských štátov, informuje portál Traveller365.

1. Fínsko 

Fíni si tentoraz udržali svoju pozíciu už tretí rok. Má najlepší vzdelávací systém na celom svete, ktorý prvyšuje aj Japonsko, či Južnú Kóreu. Hlavným dôvodom ich solídneho vzdelávacieho systému je úcta k učiteľom, ktorí sa namiesto kvantitatívneho testovania zameriavajú najmä na rovnaké príležitosti a zážitkové učenie.

FOTO: Nezvyčajný jav na oblohe nad Arktídou
Nočná obloha sa pred niekoľkými dňami rozžiarila. Zjavilo sa na nej niečo, čo vyzeralo ako obrovská galaxia. Počas uplynulého týždňa sa na oblohe nad Arktídou objavila veľká špirála bieleho svetla, ktorá dočasne prežiarila aj polárnu žiaru. Čo to... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

2. Dánsko 

Dánsko si podľa Travelleru365 udržalo svoju pozíciu a na vrchole takmer všetkých ukazovateľov v indexe šťastia OSN. Okrem bežných kritérií dôvery vo vládu, sociálne zabezpečenie, rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, sociálne istoty, majú Dáni mnoho ďalších dôvodov na radosť. Majú mesto na svete, ktoré je najviac vhodné pre cyklistov; majú nádherné pobrežie, ktorého objavovaním môžete stráviť celý svoj život; silne sa venujú obnoviteľným zdrojom energie.

FOTO TASR

3. Švajčiarsko

Pre Švajčiarov to bol dobrý rok, pretože poskočili o tri priečky vyššie. Majú jedinečný zmysel pre vlastenectvo, keďže priama demokracia je v tomto štáte zakorenená. O malicherných záležitostiach, ako je inštalácia nového semafora v susedstve s národnými politikami, ako je počet prisťahovalcov ročne, sa rozhoduje v referendách mnohokrát do roka. Takýto pocit účasti na blahobyte ich krajiny ich urobil spokojnými a šťastnými, informuje Traveller365.

arktidou

Rodičia, pozor: Na pieskovisku číhajú na deti tieto choroby
Pieskoviská sú pre deti obľúbeným miestom na hranie, kde si rozvíjajú fantáziu, zručnosti a zároveň môžu spoznať svojich rovesníkov. Nie každý rodič však vie, že ich najmenším hrozia pri hraní riziká, ktoré sú voľným okom neviditeľné. Preto by ste... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

4. Island

Ak vezmeme do úvahy finančnú krízu po roku 2007, možno by sa dalo o štvrtom mieste pre Island dalo pochybovať. Faktom však je, že väčšina Islanďanov je voči svojim spoluobčanom v núdzi veľmi ohľaduplná. A to z obyvateľov tejto krajiny robí šťastných ľudí.

5. Nórsko

Hoci Nórsko po dva roky v rebríčku kleslo, Nóri si nemajú na čo sťažovať. Vláda zabezpečila dobre integrovaný systém sociálneho zabezpečenia v silnej ekonomik. Tá je založená na hospodárení s prírodnými zdrojmi. Dôvera vo vládu, ekonomická sebestačnosť a sociálna podpora, to všetko má vplyv na index šťastia.

6. Holandsko

Ich miesto sa už niekoľko rokov len zriedka menilo. Budete prekvapení, keď zistíte, že aj holandské deti sú šťastné, čo potvrdzuje správa UNICEF z roku. Normy vzdelávacej pohody, zdravia a bezpečnosti pre deti v tejto krajine sa oplatí dodržiavať. Nie je preto prekvapením, že zo spokojných detí vyrastú šťastní dospelí.

Obeťou incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná Bieloruska
Obeťou piatkového (15. 3.) tragického incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná občianka Bieloruska. V sobotu o tom informovali z ministerstva životného prostredia (MŽP). Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa ubezpečil, že ak sa potvrdí... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

7. Švédsko

Švédsko sa tento rok umiestnilo na siedmom mieste v indexe šťastia. Rovnako ako jeho severskí susedia, jeho index šťastia závisí od jeho vysokého životného štandardu obyvateľstva. Ďalším dôvodom šťastných Švédov je ich prílišný dôraz na sociálnu rovnosť, ktorá je hlavnou zložkou ich vzdelávacieho systému už od škôlky.

Zdroj pixabay.com | Švédsko, palác Drottingholm

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik