Svetoznámu spisovateľku obvinili zo zločinu z nenávisti, pretože trans aktivistku nazvala mužom
10 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Po tom, čo svetoznáma spisovateľka J.K. Rowlingová nazvala trans aktivistku mužom, bolo vznesené obvinenie za “zločin z nenávisti “.

The Daily Wire prináša reakciu spisovateľky

J.K. Rowlingová je svetoznáma autorka série bestsellerov o mladom čarodejníkovi “Harrym Potterovi”.

Transrodový aktivista podal oznámenie na polícii za údajný “zločin z nenávisti”, keď ho autorka nazvala mužom.

Autorka totiž odmietla zmeniť svoje vyjadrenia na jeho adresu alebo sa mu ospravedlniť.

India Willoughbyová, muž, ktorý sa identifikuje ako žena, vysvetlila situáciu počas rozhovoru pre Byline News. „Vie, že som žena, a aj tak ma nazýva ma mužom,“ posťažovala sa Willoughbyová.

„Je to chránená črta. Je to porušenie Zákona o rovnosti a aj Zákona o uznávaní rodovej príslušnosti,“ pokračovala aktivistka. V rozhovore sa odkázala na Zákon Spojeného kráľovstva.

Na Twitteri bola pod úryvok z rozhovoru doplnená poznámka komunity. Uvádza sa v nej, že oslovenie osoby s transidentifikáciou podľa pohlavia nie je trestným činom. Takýto prejav je uznaný ako prejav presvedčenia a je chránený Zákonom o rovnosti.

„Bola som na polícii a nahlásila som to ako problém,“ pokračovala bývalá účastníčka súťaže “Big Brother”. „Neviem, či sa to bude považovať za trestný čin z nenávisti alebo nenávistnú komunikáciu… Ale pokiaľ ide o mňa, je to priestupok a v konečnom dôsledku je to trestný čin z nenávisti,“ dodala.

„Nazvať transsexuálnu osobu mužom, úmyselne, s vedomím, že táto osoba je žena… je hrubo urážlivé,“ zdôraznila Willoughbyová.

Rowlingová odpovedala sériou tweetov

„Pred časom mi právnici poradili, že nielenže mám jasne vyhratý prípad proti Indii Willoughbyovej za urážku na cti, ale že Indino obsedantné zameriavanie sa na mňa v posledných rokoch môže spĺňať právny prah pre obťažovanie,“ podelila sa so svojimi 14 miliónmi sledovateľov.

„Túto radu som ignorovala. Nemohla som sa obťažovať tým, že by som Indii poskytla publicitu, po ktorej tak očividne túži,“ pokračovala autroka.

„ Napriek tomu musíme všetci prispieť svojím dielom k boju proti nenávisti. Takže India môže byť rada, že som vzala na vedomie jej homofóbiu, rasizmus a humánny postoj k imigrácii,“ dodala Rowlingová vo vlákne.

„Nezabudla som ani na jej šokujúcu transfóbiu. Zrejme Indii uniklo, že práve na tejto stránke predtým nazvala svoju kolegyňu transsexuálku mužom,“ napísala a na dôkaz zdieľala sériu screenshotov.

„ Je prekvapujúce, že na to, aká je to “významná právnická autorita”, zrejme pozabudla, že rozsudok vo veci Forstater stanovil, že rodovo kritické názory môžu byť chránené zákonom ako filozofické presvedčenie,“ uviedla spisovateľka. „ Žiadny zákon nikoho nenúti, aby predstieral, že verí, že India je žena,“ napísala Rowlingová.

„Keďže som si vedomá, že klamať orgánom činným v trestnom konaní je trestný čin, budem musieť polícii jednoducho vysvetliť, že podľa môjho názoru je India klasickým príkladom mužského narcistu. Žije v stave večného hnevu, že nemôže prinútiť ženy, aby mu venovali pozornosť pri jeho vlastnom ohodnotení,“ uviedla Rowlingová.

Rowlingová sa stala hlasnou odporkyňou radikálneho transrodového aktivizmu. V minulosti bola napadnutá za tweety, ktoré napísala v roku 2020. Kritizovala a vysmievala sa v nich výrazu “ľudia, ktorí menštruujú”. Kritici ju nazvali TERF, čiže trans-exkluzívna radikálna feministka, kvôli tomu, že má ľavicové názory, ale odmieta súhlasiť s naratívom, že trans-identifikujúci sa muž je žena.