TOTO JE VÁŽNE! Čaputová citlivo vníma zmenený štatút SIS
02 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Prezidentka Zuzana Čaputová sa už oboznámila so zmeneným štatútom Slovenskej informačnej služby. "Vnímam to ako obchádzanie právomoci hlavy štátu, ktorá vyplýva z ústavy, pokiaľ ide o menovanie vyšších štátnych funkcionárov. To je výlučná právomoc hlavy štátu," posťažovala sa hlava štátu v rozhovore pre spravodajskú televíziu Joj 24.

Vláda sa rozhodla zabezpečiť, aby sa pri menovaní šéfa SIS obchádzal úrad prezidenta. A Čaputová to vníma i tentokrát až príliš citlivo.

"Vnímam to ako obchádzanie právomoci hlavy štátu, ktorá vyplýva z ústavy, pokiaľ ide o menovanie vyšších štátnych funkcionárov. To je výlučná právomoc hlavy štátu... A potom neprešiel ani týždeň, keď som sa z médií dozvedela, že sa rozhodli zmeniť štatút SIS tým spôsobom, aby mohli obísť prezidenta alebo prezidentku, kým nerozhodne alebo nevymenuje toho, koho im vybral. Takýmto spôsobom tam dostane - obíduc hlavu štátu - svojho človeka. Kým teda prezident alebo prezidentka nerozhodne o menovaní," uviedla Čaputová.

Zároveň zdôraznila, že má pochybnosti o osobe kandidáta na šéfa SIS, ktorým je podľa rozhodnutia vlády Pavol Gašpar. „Prešlo zatiaľ málo času a nemám dostatok informácií na to, aby som rozhodnutie uzavrela a ani som nevylúčila tú možnosť, ktorú využili niektorí moji predchodcovia, že v posledných mesiacoch nemenovali na tak významné pozície inštitúcií ich hlavy, alebo teda tých vedúcich funkcionárov aj kvôli zodpovednosti, ktorá je viazaná potom následne už k môjmu nástupcovi v prípade šéfa SIS, či je to priama personálna právomoc vo vzťahu k riaditeľovi SIS,“ povedala Čaputová.

Hlava štátu tiež uviedla, že podľa rozhodnutia ústavného súdu prezident má mať dostatok času na to, aby mohol zvážiť ústavné, zákonné a osobné náležitosti a kritériá danej osoby, ktorá je navrhovaná na určitý post. „Aby teda mohol s plným vedomím a svedomím a zodpovednosťou uplatniť svoju menovaciu právomoc. Žiaľ, obštrukcia, alebo teda ten úskok, ktorý sa rozhodla vláda urobiť, ona si zaň nesie politickú zodpovednosť,“ dodala prezidentka.

Robert Fico sa zároveň vyjadril, že je spokojný s rozhodnutím Ústavného súdu o rušení ÚŠP. Taktiež povedal, že to, čo on chcel presadiť, to sa mu podarilo. 

Ku koncu ÚŠP i Daniela Lipšica sa v rozhovore vyjadrila i Čaputová: "No, ak išlo iba o zrušenie špeciálnej prokuratúry, nerozumiem, prečo robili takú masívnu novelu Trestného zákona a Trestného poriadku a ďalších noriem. Vyhli by sme sa tým vôbec celému sporu a asi by to bolo celé jednoduchšie aj v parlamente. Aj celá tá téma by bola ďaleko zúženejšia iba na jeden bod a to je zrušenie jednej inštitúcie. Ale ak je Robert Fico spokojný, ja som takisto veľmi rada za to rozhodnutie, tak nie je nad harmóniu v krajine."

Pani prezidentka však zabudla na podstatnú vec - opozícia na čele s jej domovským Progresívnym Slovenskom už od decembra burcuje Slovákov kvôli jedinej veci: Lipšica si nedáme! Nedáme si ÚŠP! Ako sa teda Čaputová chcela vyhnúť tomuto sporu, ktorý preniesla opozícia do ulíc a ešte viac rozoštvala Slovákov?

Boj o budúcnosť špeciálnej prokuratúry sa skončil: VYHRAL FICO!
Darmo sa opozícia i prezidentka tvária, že oni vyhrali. To patrí k politickej propagande. V jednom majú však pravdu - Ústavný súd je zárukou zachovania demokracie a právneho štátu na Slovensku. A Ústavný súd rozhodol, že Fico je v práve. Politický... Čítať ďalej
02 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik