Boj o budúcnosť špeciálnej prokuratúry sa skončil: VYHRAL FICO!
02 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Darmo sa opozícia i prezidentka tvária, že oni vyhrali. To patrí k politickej propagande. V jednom majú však pravdu - Ústavný súd je zárukou zachovania demokracie a právneho štátu na Slovensku. A Ústavný súd rozhodol, že Fico je v práve. Politický súboj o budúcnosť Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ukončilo rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o podaniach prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných poslancov k novele trestných kódexov a jeho víťazom je premiér Robert Fico (Smer-SD). V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

ÚŠP bude zrušený. Bodka...

Ústavný súd prijal podnety na ďalšie konanie a zároveň pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov, zrušenie ÚŠP však ponechal bezo zmeny. "Výsledkom, ktorý leží na stole, je, že ÚŠP bude zrušený. Bodka, nech si to každý hodnotí ako chce," konštatoval Hrabko.

Hlavným dôvodom, prečo koaličné strany k novele trestných kódexov vôbec pristúpili, bol podľa neho práve zámer zrušiť ÚŠP. Dodal, že si to môže každý ľahko overiť, ak si spätne pozrie vyjadrenia koaličných a opozičných politikov v čase predloženia novely do parlamentu.

Vláda dosiahla čo chcela. Zrušila ÚŠP, no opozícia kričí "hurá!" Ich konanie deklamuje ich "triezvy obraz" o situácii v legislatíve (VIDEO)
Ústavný súd v súvislosti so svojimi rozhodnutiami koná predčasne a nezodpovedne. Premiér sa pýta, čo vedie túto inštitúciu k takémuto konaniu. K vopred nepodpísanému zákonu sa postavil Ústavný súd zamietavo, čo protirečí legislatívnemu procesu... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Protesty na námestiach boli nanič

Opozičné strany sa podľa neho snažia prezentovať pozastavenie účinnosti časti novely ako úspech najmä preto, aby ich voličom dávali zmysel niekoľkomesačné protesty na námestiach. "Ja to nekritizujem. Ale fakt je ten, že 20. marca zanikne ÚŠP. A zrušenie ÚŠP bolo kľúčovým faktom, ktorý viedol k novele," povedal Hrabko.

Ani ostatné časti novely trestných kódexov podľa neho nie sú zrušené, len pozastavené, kým ich ÚS SR posúdi. Ak koalícia nebude chcieť tak dlho čakať, môže podľa Hrabka využiť svoju väčšinu v parlamente a kedykoľvek predložiť do NR SR ďalšiu novelu Trestného zákona. "Ale je jasné, že budeme ešte niekoľko dní zavalení vyhláseniami, ako mimovládne strany vyhrali svoj boj. Ako sa ukázalo, že protesty mali zmysel. To patrí k politickej propagande," konštatoval Hrabko.

FOTO TASR - Michal Svítok | Na snímke publicista Juraj Hrabko pred nakrúcaním relácie v TASR. Bratislava, 15. marca 2023

Za problematický právny precedens považuje rozhodnutie ÚS SR pozastaviť časť novely zákona, ktorá ešte de iure neexistuje, keďže nebola publikovaná v Zbierke zákonov. "Ústavný súd vo svojom rozhodnutí nedokázal napísať číslo zákona, ktorému pozastavuje účinnosť," pripomenul Hrabko.

Rozhodnutie ÚS SR však napriek tomu bude podľa neho platné od momentu, ako vyjde v Zbierke zákonov. "Ak chceme udržať aspoň zvyšky právneho štátu, je každý povinný rozhodnutie ÚS rešpektovať," upozornil Hrabko. Postup ústavného súdu v tomto prípade však osobne považuje za "ústavný kotrmelec", ktorý negatívne ovplyvní ústavné právo na Slovensku.

FÓR DŇA manipulatívnej agentúry Median: DOSTANE SA KORČOK VÔBEC DO DRUHÉHO KOLA?
Ďalšia predvolebná manipulácia Medianu? Tri týždne pred prezidentskými voľbami by podľa volebného modelu agentúry MEDIAN SK v prvom kole zvíťazil Ivan Korčok s 36 percentami. Tej agentúry, ktorá je dvornou agentúrou Demokratov. Tej agentúry, ktorá... Čítať ďalej
01 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik