Vláda dosiahla čo chcela. Zrušila ÚŠP, no opozícia kričí "hurá!" Ich konanie deklamuje ich "triezvy obraz" o situácii v legislatíve (VIDEO)
29 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Ústavný súd v súvislosti so svojimi rozhodnutiami koná predčasne a nezodpovedne. Premiér sa pýta, čo vedie túto inštitúciu k takémuto konaniu. K vopred nepodpísanému zákonu sa postavil Ústavný súd zamietavo, čo protirečí legislatívnemu procesu schvaľovania zákonov.

„Som veľmi zvedavý na vyjadrenie Ústavného súdu, prečo prelomil svoju vlastnú judikatúru a svoju vlastnú rozhodovaciu prax, keď sa rozhodol pozastaviť účinnosť zákona ešte predtým ako daný zákon vôbec existoval. Je rozhodovacou praxou Ústavného súdu, ktorá jasne hovorí, že ak sa má pozastaviť účinnosť nejakého zákona, zákon musím mať konkrétnu kvalitu. Tá kvalita bola minimálne definovaná zverejnením v Zbierke zákonov. Ten zákon nie je ani podpísaný...“ spochybnil postup Ústavného súdu predseda vlády.

„Som zvedavý na vysvetlenie ústavného súdu, prečo pristúpil k prelomeniu tejto rozhodovacej praxe, ktorá fungovala dlhoročne a prečo pracoval pod takýmto tlakom. Rozhodnutie o pozastavení činnosti mohol urobiť kedykoľvek,“ konštatoval Robert Fico. Akonáhle by bol zákon publikovaný v Zbierke zákonov, mohol by ho Ústavný súd pozastaviť. Nič také sa však dosiaľ ani nestalo.

Za vážnu vec tiež premiér považuje fakt, že o tejto veci sa dozvedel prostredníctvom korporátnych, mainstreamových médií, ktoré zrejme vyvinuli tlak na Ústavný súd, aby boli informované skôr než samotný premiér. Na tieto otázky sa bude musieť obrátiť na predsedu Ústavného súdu. Toto konanie zo strany Ústavného súdu označil slovom „blamáž“. V tridsaťročnej histórii Ústavného súdu sa totiž nestalo, že by boli najprv informované komerčné médiá podporované zo zahraničia a nie vláda krajiny, ktorá zákony navrhuje.

Premiér sa pozastavil nad rétorikou opozície.

Robert Fico sa čuduje opozícii, ktorá sa vyjadrila o prerokovaní novely trestného zákona ako svojom víťazstve. Infantilné vyjadrovania progresívcov sú iba predčasné hurá. Vláda si splnila svoj záväzok o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Progresívci majú v zákonoch jasno ako v matematike. Čiže vôbec nie.

„Čo mám povedať? Že sme prehrali, keď sme dosiahli zrušenie ÚŠP?" pýta sa premiér."Ja som z pohľadu rozhodnutia ÚS veľmi spokojný. ÚŠP, toto semenište zla a nenávisti, porušovania ľudských práv, prestane 20. marca existovať," povedal Fico s tým, že sa tak naplní programové vyhlásenie vlády. Súdu preto nič nevyčíta. Zároveň skonštatoval, že ostatné veci v novele Trestného zákona ÚS prerokuje.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) víta rozhodnutie Ústavného súdu ÚS SR, pretože nepozastavil účinnosť zrušenia ÚŠP. Koalícia dosiahla hlavný cieľ, ktorý mala pri reforme trestného práva. Uviedol to po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach.

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredy, 28. februára, keď sa konalo neverejné zasadnutie pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

Ďalšou témou bola reforma trestného práva.

Koalícia k reforme pristúpila s poukázaním na to, že drakonické tresty nemajú zmysel. ÚS má právo premietnuť si, či je takýto prístup k neprimeraným trestom správny. Rovnako dáva koalícia ÚS voľnú ruku v prerokovaní ďalších dôležitých záležitostí. Hoci má premiér na niektoré postupy ÚS vlastný názor, nemieni ich zbytočne komentovať. Priorita vlády, zrušenie ÚŠP, či sa to euroinštitúciám alebo opozícii páči, bolo dosiahnuté. Všetku agendu ÚŠP preberá Generálna prokuratúra Slovenskej republiky.

Čaputová reagovala expresne rýchlo na rozhodnutie ÚS
Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na pozastavenie účinnosti časti novely trestných kódexov. Rýchle rozhodnutie podľa prezidentky... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

V konečnom dôsledku ÚS validoval i postup vlády v skrátenom legislatívnom konaní, čo je ďalším ziskom pre koalíciu. Infantilné vyjadrenia opozície vedenej progresívcami teda nie sú v žiadnom prípade opodstatnené. Možno zapôsobia na ich priaznivcov, z objektívneho hľadiska sú však bezpredmetné.

KDE ROBIA SÚDRUHOVIA Z PS CHYBU? TOTO VIDEO VÁS ÚPLNE DOSTANE!
Progresívne Slovensko sa po celú dobu prezentuje ako strana odborníkov, ktorí všetko riešia slušne a pokojne. To, že nechcú polarizovať a rozoštvávať slovenskú spoločnosť, vidíme pravidelne pri nenávistných prejavoch na námestiach. To, že sú... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.