POZOR! Na Slovensku hlásia ďalšie ohnisko zákernej INFEKCIE! Mesto vydalo nariadenie
01 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Mestská časť Banskej Bystrice je postihnutá vtáčou chrípkou. Uvádzajú sa prvé prípady tejto zákernej choroby. Jej ohnisko však bolo zaznamenané už v decembri minulého roku v chove sokoliarov v okrese Banská Bystrica. Banská Bystrica vydala príkaz, v ktorom mali chovatelia hydiny a iného vtáctva v mestských častiach Rakytovce, Iliaš a Kremnička spísať všetku hydinu i iné lietavé zvieratá najneskôr do 29. februára.

Vtáčia chrípka v našej krajine už od začiatku tohto roka spôsobila mnoho škôd. Na farme Nový Pavol v Zlatnej na Ostrove bolo nutné utratiť 40 000 kusov hydiny. O desaťtisíc viac ich museli utratiť aj na farmách vo Veľkej Častej a Špačinciach. V oblasti Záhoria sa od začiatku roka objavili 70 kusov uhynutých labutí vo voľnej prírode. Výskyt vtáctva postihnutých vtáčou chrípkou bol zaznamenaný aj na Oravskej priehrade.

Inkubačná doba vtáčej chrípky u hydiny je zhruba tri dni

Ak sa choroba šíri v kŕdli, môžu to byť aj dva týždne. Symptómy tejto choroby sa vyznačujú stratou prirodzenej plachosti, pasivitou, nechutenstvom a našuchorením peria. Zvieratá sa zhlukujú do skupín, pretože prejavujú snahu o vyhľadávanie tepla. Môže sa vyskytnúť i zastavenie znášania vajec. Prejavujú sa respiračné symptómy ako kašeľ alebo chraptenie. Vyskytuje sa slzenie, výtoky a opuchy. Niektoré vtáky sú postihnuté opuchom, zmodraním hlavy či hrebienka, krvácaním z končatín a môžu u nich nastať spasmické reakcie. Príznačný je náhly a značný výskyt mortality v kŕdľoch.

Symptómy vtáčej chrípky, ktorá je prenosná aj na človeka sú rôzne.

Infekciou vtáčej chrípky trpia najmä chovatelia dobytka a vtáctva. Vírusom je postihnutý organizmus, do ktorého sa infekcia šíri sliznicou v očných spojivkách a ústami. Príznakmi vtáčej chrípky sú:

Respiračné prejavy podobné ochoreniu horných dýchacích ciest

Bolesti hlavy

Zimnica, ktorá prechádza k vysokým horúčkam až do 40°C

Suchý a dráždivý kašeľ

Svalová precitlivenosť až bolesť

Prejavy nádchy

Pocit sucha v hrdle

Ak zbadáte vo prírode či v domácom chove zvýšenú mortalitu vtáctva i iných zvierat, vyhýbajte sa priamemu dotyku s uhynutými zvieratami a kontaktujte Regionálny úrad.

Ekologická katastrofa sa blíži už aj na Slovensko!
Máme čakať po covide ešte niečo horšie? Reč je o ekologickej katastrofe. Vysoko nákazlivý vírus H5N1 vtáčej chrípky zabil aj veľkého ľadového medveďa. A už dorazil aj na Slovensko. Utratiť preto museli desiatky zvierat. Začalo to na Aljaške Diana... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik