Ekologická katastrofa sa blíži už aj na Slovensko!
12 | 01 | 2024 I Mária Sliacka

Máme čakať po covide ešte niečo horšie? Reč je o ekologickej katastrofe. Vysoko nákazlivý vírus H5N1 vtáčej chrípky zabil aj veľkého ľadového medveďa. A už dorazil aj na Slovensko. Utratiť preto museli desiatky zvierat.

Začalo to na Aljaške

Diana Bell, profesorka biológie, uviedla pre britský The Guardian, že vtáčia chrípka už nie je len chorobou hydiny. Vírusom vtáčej chrípky sa totiž nakazil ľadový medveď na Aljaške. Celá záležitosť nadobúda veľmi nebezpečné rozmery.

Ľadový medveď sa pravdepodobne nakazil od mŕtveho alebo skonávajúceho nakazeného vtáka. „Toto je prvý prípad ľadového medveďa, ktorý bol kdekoľvek nahlásený,“ povedal štátny veterinárny lekár na Aljaške Bob Gerlach. Nie je vôbec vylúčené, že uhynutých bielych medveďov môže byť oveľa viac.

Obeťou mimoriadne nebezpečného vírusu, ktorý prepukol v roku 2021, sú nielen milióny voľne žijúcich vtákov, ale aj tisíce cicavcov na celom svete. Obeťami sú napríklad líšky, orly skalné a medvede hnedé. Podľa informácií Guardianu by vírus mohol spôsobiť jednu z najväčších ekologických katastrof modernej doby.

Ohniská na Slovenku

Na Slovensku sa ohnisko vtáčej chrípky objavilo začiatkom roka v obci Slatina v okrese Levice a to v chove dôchodkyne, ktorá  si našla na dvore šesť uhynutých sliepok. Keďže sa zistilo, že ide o  vysokopatogénny typ vírusu vtáčej chrípky, pani sa musela rozlúčiť so  40 sliepkami, ktoré skončili v kafilérii.

Pre TV Markíza sa vyjadril  riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. „Príčinou zanesenia vírusu bol pravdepodobne prílet voľne žijúceho vtáctva z vodných plôch, predovšetkým kačíc, ktoré sú dosť k vírusu, ktorý momentálne cirkuluje, odolné.“

Zdroj: pixabay.com | Sliepky a kohút

Vtáčia chrípka je momentálne rozšírená hlavne v Maďarsku a Poľsku. Na Slovensku sa minulý rok vyskytlo 21 prípadov, z toho 16 u voľne žijúceho vtáctva. V Galante museli usmrtiť viac ako 5-tisíc kusov hydiny.

Prenos nákazy na človeka je nízky, ale existuje   

Možnosť prenosu vtáčej chrípky na človeka je síce, našťastie, pomerne nízka, ale nakaziť sa týmto vírusom nie je nemožné. Nakaziť sa ním môžu predovšetkým ľudia, ktorí sa pohybujú medzi domácimi alebo divožijúcimi vtákmi.

Vakcína – nevakcína... záleží na tom? Poďme s pravdou von
Spoločnosť Pfizer zaplatila vykonanie štúdie, ktorá mala overiť účinnosť jej vakcín. A vraj sa ukázalo, že staršia verzia vakcíny Pfizer očkovaných proti covidu príliš nechránila. Podľa štúdie na tom ľudia očkovaní touto vakcínou boli podobne ako... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik