Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka
19 | 02 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.

Kyslá kapusta je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky, ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík. "Obsahuje tiež kyselinu listovú-vitamín B9 a vlákninu. Napomáha hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Znižuje hladinu krvného tlaku, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje hladinu cukru v krvi," spresnila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.

Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kyslej kapuste, zároveň podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách, ktoré uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B. Kyslá kapusta tiež podporuje látkovú výmenu a má odvodňujúci účinok, čím umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.
Ďalšou prospešnou látkou je kyselina mliečna, ktorá je zodpovedná za typickú kyslú chuť kapusty. "Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie, zvyšuje odolnosť imunitného systému proti vírusom či infekciám," ozrejmil RÚVZ.

KDH zvlieka kožu rýchlejšie než had. Stali sa podržtaškou progresívcov
Podľa György Gyimesiho sa z kedysi konzervatívneho subjektu na našej politickej scéne stal hybrid, snažiaci sa urobiť všetko preto, aby pôsobilo „demokraticky“ (dnes už skôr liberalisticky) a aby sa na politickej scéne vôbec udržalo... Teplúčko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a Z