Koniec je nezvratný?
14 | 02 | 2024 I Milan Laca

Americký generálny prokurátor žiada, aby bol Biden vyhlásený za neschopného plniť funkciu.

Generálny prokurátor Západnej Virgínie poslal viceprezidentke Kamale Harrisovej list, v ktorom žiada, aby amerického prezidenta Joe Bidena vyhlásili za nespôsobilého na profesionálne vystupovanie.

Výzva

Prokurátor vyzýva Harrisovú, aby vykonávala svoje úradné právomoci v súlade s 25. dodatkom. Podľa tohto zákona môže viceprezident prevziať určité povinnosti ako hlava štátu, ak je súčasný prezident nespôsobilý.

Blíži sa Bidenov koniec?
Harrisová hovorí, že je pripravená zaujať Bidenovo miesto. Viceprezidentka oznámila, že je pripravená prevziať povinnosti prezidenta USA. Náhrada? Tí, ktorí ju sledujú, podľa nej chápu, že je schopná viesť. Harrisová, podľa novín The Wall... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Milan Laca

Zlyhala mu pamäť

Kritika pamäte amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá je obsiahnutá v správe osobitného poradcu Roberta Heura, po vyšetrovaní nesprávneho uchovávania utajovaných dokumentov, vyvolala v Bielom dome „paniku a hnev“. Tento názor vyjadril denník The Wall Street Journal. Po procese Hoer neobvinil Bidena z nesprávneho zaobchádzania s utajovanými dokumentmi. Jedným z dôvodov absencie obvinení bola „zlá pamäť“ amerického prezidenta.

Môže kandidovať?

Ako uvádzajú noviny, Biely dom a kampaň Biden sa obávajú, že objavenie sa tohto dokumentu zvýši obavy veľkej časti voličov. Tí pochybujú o „schopnostiach 81-ročného prezidenta“, ktorý sa usiluje o druhé funkčné obdobie.

Čo urobil?

V januári 2023 sa zistilo, že v budove washingtonského think-tanku, spojeného s Bidenom sa našla séria tajných dokumentov. Pochádzajú z čias, keď politik pôsobil ako viceprezident Spojených štátov amerických (2009 – 2017). Podľa Bieleho domu, dokumenty objavili právnici hlavy štátu v novembri 2022. Nachádzali v kancelárskych priestoroch, ktoré Biden využíval v rokoch 2017 až 2019, teda kým neohlásil svoju kandidatúru na prezidenta. Podobné dokumenty našli neskôr v Bidenovom dome vo Wilmingtone v štáte Delaware.

Nemecko čaká totálna ekonomická recesia
Éra Nemecka ako priemyslovej veľmoci sa chýli ku koncu, energetická kríza bola poslednou ranou, píše agentúra Bloomberg. Ekonóm Lukáš Kovanda upozorňuje, že ide o varovnú správu aj pre našich západných susedov, Česko. „Nemecko je zdrvujúcim a... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik