Výzva Vesuvius sa pričinila o objav starodávnych zvitkov, polemizujúcich o hodnote vecí z jupikurejského pohľadu (VIDEO)
14 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Víťazmi súťaže Vesuvius Challenge, ktorá sa začala v roku 2023, sú vedci, ktorí odhalili dávne tajomstvá skryté na skamenených zvitkoch. Tento objav nie je len výsledkom pracovitosti vedcov, no môže usmerniť novú etapu výskumu.

Súťaž Vesuvius začala v marci minulého roka. Všetci vedci zaoberajúci sa rôznymi akademickými disciplínami boli jej aktérmi nabádaní, aby sa venovali čítaniu starých zvitkov z pyrických pozostatkov Herculaneum v Taliansku. Tieto zvitky sa dajú dnes nájsť už len vo forme fosílií. Pôvodne vznikli vo Villa Papyri, bohatom území, dnes pochovanom pod sopečným popolom a pozostatkam, po tragédii, ktorú zapríčinil v roku 79 n. l. výbuch sopky Vezuv. Opätovné objavenie tohto sídla je datované na rok 1700. Hoci zvitky zostali aj vo forme skamenelín dobre zachované, sú nečitateľné. Horúčava výbuchu ich v podstate zmenila na zuhoľnatené hrudky.

Po desiatich mesiacoch intenzívnej práce víťazi výzvy Vesuvius prišli na cestu, ako odhaliť tieto artefakty nesmiernej hodnoty za pomoci umelej inteligencie. Tá skenuje obsah zvitkov bez toho, aby ich štruktúru akokoľvek poškodila. Vedci, venujúci sa skúmaniu prvého z nich rozlúštili približne 5% jeho obsahu. Dosiaľ sa ukazuje, že ide o originálny text, nie kópiu iného diela. Vyzerá to tak, že tento text hovorí o filozofii potešenia, čo je podľa epikurejskej filozofie absolútne najvyššia forma dobra. „V týchto dvoch úryvkoch z dvoch po sebe nasledujúcich stĺpov zvitku sa autor zaoberá tým, či a ako môže dostupnosť tovaru, ako je jedlo, ovplyvniť potešenie, ktoré poskytujú,“ oznámili odborníci v obore papyrológie.

„Umožňujú veci, ktoré sú dostupné v menšom množstve viac potešenia ako tie, ktoré sú hojne dostupné? Náš autor si myslí, že nie. Rovnako ako v prípade jedla neveríme hneď, že veci, ktorých je málo, sú absolútne príjemnejšie ako tie, ktorých je veľa. Je však pre nás prirodzene jednoduchšie zaobísť sa bez vecí, ktorých je dostatok? Takéto otázky budeme zvažovať často,“ uviedli akademicky vzdelaní lúštitelia zaoberajúci sa starovekými textami. Odpovede na takéto filozofické otázky bude možno nájsť na konci skúmaného textu.

Je zaujímavé, že na začiatku prvého textu sa hovorí o Xenophantosovi, ktorý bol pravdepodobne hudobníkom a tiež sa ňom hovorí aj v diele O hudbe od Philodema, vyznávača epikurejskej filozofie, pravdepodobne žijúcom v rezidencii vo Villa Papyri.

ZÁHADA DEJÍN: Kedy sa narodil Ježiš Kristus?
Už takmer sedemnásť storočí sa slávi 25. december ako deň príchodu Ježiša Krista na svet. Od jeho narodenia sa počíta nový, kresťanský letopočet. Pritom dodnes nevieme, kedy presne sa Ježiš narodil. Ako je to možné? Kresťanský letopočet sa počíta... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

„Učenci by to mohli nazvať filozofickým pojednaním,“ hovoria organizátori výzvy Vesuvius. „Ale zdá sa nám to povedomé a nemôžeme sa zbaviť pocitu, že prvý text, ktorý sme objavili, je 2000 rokov starý blogový príspevok o tom, ako si užívať život,“ vyjadrili sa organizátori výzvy. „Vrhá Philodemus vo svojom záverečnom odseku stoikom tieň, keď tvrdí, že stoicizmus je neúplná filozofia, pretože „nemá čo povedať o potešení?“ Zdá sa, že otázky, o ktorých hovorí – životné radosti a to, prečo sa oplatí žiť máme stále na mysli aj dnes,“ vyjadrili sa organizátori výzvy Vesuvius.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik