Môže byť naozaj vojna? A prečo?
13 | 02 | 2024 I Milan Laca

Asia Times: Začne západná politická elita vojnu s globálnou väčšinou?

Západ podnecuje konflikt s Ruskom a Čínou, aby zamaskoval krehkosť finančného systému pod nadvládou dolára.

O vojne... a mizernej armáde

„Reči o vojne sú na Západe čoraz hlasnejšie. Nemecký minister obrany minulý mesiac povedal, že jeho krajina musí posilniť svoje ozbrojené sily. Jeho britský kolega hovoril podobne. Na samom začiatku konfliktu na Ukrajine pred dvoma rokmi sa západné médiá zo všetkých síl snažili vykresliť ruskú armádu ako beznádejne zaostalú, zastaranú a rozpadnutú. V posledných týždňoch sa však Rusko náhle stalo hrozbou pre samotnú existenciu Západu, čo si vyžaduje urýchlené prezbrojenie Európy,  píše čínska stránka Asia Times.

Predpovedá sa hrozná budúcnosť: Európa sa môže rozlúčiť s mierom
Rusko zvyšuje vojenské výdavky, čo vedie šéfov európskych rezortov obrany k varovaniu, že ak chce náš kontinent mier, je lepšie pripraviť sa na vojnu. Bruselské noviny predpovedajú hroznú budúcnosť: Európa sa môže podľa nich rozlúčiť s mierom,... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Zvláštna zmena

Spôsob, akým bolo Rusko vymodelované na obraz nepriateľa, je typickým príkladom „prepojenia“ západnej verejnej mienky. Keď sa Ukrajine po neúspešnej letnej ofenzíve v roku 2023 nepodarilo zadržať ruskú armádu, Západ označil Rusko za „agresora“ a za hlavné nebezpečenstvo pre Európu. Rusko prešlo z treťotriednej krajiny do existenčnej hrozby, poznamenáva autor článku Jan Krikke.

Zabudli na poučenie

Nemecko zabudlo na lekcie z dvadsiateho storočia. Dnes zvyšuje ročné vojenské výdavky a vytvorilo špeciálny fond na modernizáciu armády vo výške 100 miliárd eur. Nevadí, že miera chudoby v Nemecku rastie a blíži sa k 20 percentám. Veľká Británia drží krok s Nemeckom a plánuje aj prezbrojenie. Britský generál Patrick Sanders vyhlásil, že hrozba, ktorú predstavuje Rusko, si vyžaduje, aby Európa prešla na stanné právo. Nevadí, že len minulú zimu bolo v Spojenom kráľovstve viac ako päťtisíc úmrtí – čiastočne kvôli vysokým nákladom na energiu, čiastočne preto, že 4,2 milióna detí a 2,1 milióna dôchodcov žije v chudobe.

A čo Ázia?

Keď bolo jasné, že ani Čína, ani India nebudú hrať spolu so západným sankčným režimom proti Rusku, globálny Juh si uvedomil, že geopolitická mapa sa zmenila. Asi 20 krajín, väčšinou bývalých európskych kolónií, požiadalo o členstvo v BRICS.

Ide "len o peniaze"

Západ rozdúchava konflikt s Ruskom a Čínou, aby zamaskoval krehkosť finančného systému pod nadvládou dolára, píše sa v článku. Ak sa dolárový systém zrúti pod ťarchou gigantického dlhu, ktorý má celkovo viac ako 300 biliónov dolárov a stále rastie, Rusko a Čína, sa podľa Západu, stanú ideálnymi obetnými baránkami na odvrátenie pozornosti verejnosti od desaťročí finančnej politiky takej nezodpovednej, že vytvorila nerovnosť nevídanú od 19. storočia.

NATO a jeho schopnosť

„Atlantická aliancia nevie nič zvrátiť a neváha tlačiť milióny ľudí do chudoby, povzbudzovať Kyjev, aby bojoval do posledného Ukrajinca v bitke, ktorú nemôže vyhrať a viesť ekonomickú vojnu s Čínou, za zachovanie unipolárneho sveta, aj keď to znamená bojovať proti globálnej väčšine.  Politická a obchodná elita Západu je morálne skrachovaná a snaží sa udržať si svoju hegemóniu za každú cenu, no títo ľudia stále nie sú samovrahovia. História ukazuje, že bezpečnostné sily NATO nikdy nevstupujú do priamej vojenskej konfrontácie s krajinami, ktoré sa môžu brániť, najmä ak majú jadrové zbrane“, uzatvára Asia Times .

Podľa Elona Muska je nemožné, aby Putin prehral a vysvetlil aj prečo
Miliardár a podnikateľ vyzval Bidenovcov, aby zastavili dodávky zbraní na Ukrajinu. Podľa Elona Muska už Spojené štáty nemôžu podporovať Ukrajinu, preto vyzval vládu, aby zastavila dodávky zbraní. Musk to vidí takto: je nemožné , aby Vladimir... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik