LUCIA KURILOVSKÁ ubezpečuje, že Ministerstvo vnútra dôsledne pracuje na objasnení trestných činov znásilnenia (VIDEO)
14 | 02 | 2024 I Dušan Janek

V posledných je dňoch skloňovanou témou novela zákona prijatá v súvislosti s premlčacími dobami za trestný čin znásilnenia. Lucia Kurilovská, erudovaná právnička pracujúca pre Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, sa už dlhú dobu intenzívne zaoberá touto témou. Sama pracovala na zákone o obetiach týchto trestných činov a samotný zákon bol dlho odborne do detailov prepracovaný na základe mnohých diskusií s tými, ktorí sa venujú postaveniu obetí znásilnenia a trestných činov podobného zamerania, ako je týranie, sexuálne obťažovanie, ubližovanie tak po fyzickej ako i po psychickej stránke.

„Zákon o obetiach ustanovuje všetky skutočnosti tak, aby žena, ktorá je napríklad znásilnená, mala právo na to, aby mala v rámci trestného konania dôverníka. Aby mala psychológa, aby jej bola k dispozícii aj organizácia, ktorá je akreditovaná, ktorá poskytuje dôslednú pomoc v rámci právnej, sociálnej oblasti, ale napríklad, ak je to potrebné, ak je znásilnenie spojené aj s týraním blízkej a zverenej osoby aj s určitým poskytnutím azylu,“ ubezpečuje Lucia Kurilovská verejnosť o snahe vynaloženej zo strany štátnych inštitúcií.

V novom zákone sú nastavené všetky skutočnosti tak, aby žena – obeť znásilnenia nebola traumatizovaná aj samotným trestným konaním, pretože z mnohých rozhovorov s obeťami násilia vyšlo najavo, že ženy majú strach o týchto skutočnostiach hovoriť. Znásilnenie je totiž sociálnou stigmou i dnes a žena sa cíti zdiskreditovaná a pošpinená takýmto aktom. To iba napomáha sťažovaniu práce orgánov činných v trestnom konaní. Samotné pripomenutie činu je pre obeť nesmiernou traumou.

Obeť znásilnenia, tak ako i iné obete iných zločinov väčšinou prejdú iba jedným vypočúvaním. Pri tomto výsluchu sú všetky skutočnosti zaznamenané a samotné vypočúvanie prebieha v špeciálnej výsluchovej miestnosti. Neskôr nie je obeť nútená zúčastňovať sa ďalších svedeckých výpovedí práve z dôvodu opakovania si traumatickej spomienky.

„V rámci Ministerstva vnútra pôsobia takzvané informačné kancelárie pre obete trestných činov. V krajskom meste ich je šestnásť,“ uviedla Lucia Kurilovská. V každom krajskom meste je takýto počet informačných kancelárií, pričom ešte fungujú detašované pracoviská v jednotlivých okresoch. Ministerstvo vnútra pracuje na zvýšení počtu týchto kancelárií. Existujú tu však obavy z oznámenia trestného činu znásilnenia na políciu, je vhodné sa obrátiť práve na tieto kancelárie. V týchto strediskách sú školené predovšetkým ženy, ktoré sú školené a vedia ako postupovať.

Rektorka Akadémie PZ Lucia Kurilovská / Fotokoláž (via TASR)

Je v záujme týchto inštitúcií podať pomocnú ruku obetiam znásilnenia. Pomôžu im v ďalšom procese objasnenia trestného činu znásilnenia, oboznámia ich so všetkými právami a ako bude ďalej prebiehať vyšetrovanie trestného činu znásilnenia.

„Každý takýto trestný čin je potrebné oznámiť čo najskôr, aby bolo možné zabezpečiť hneď všetky dôkazy,“ apeluje Lucia Kurilovská na obete znásilnenia. „Po určitom dlhšom čase už je takzvaná dôkazná núdza. Jednoducho nie je možné zabezpečiť dostatok dôkazov aby mohol byť tento trestný čin objasnený a aby sudca mohol rozhodovať v súvislosti s uložením čo najspravodlivejšieho trestu.“ Samotná polícia je v tejto problematike školená a to sa týka členov policajného zboru v celej Slovenskej republike. Títo vedia, akým spôsobom treba postupovať a pristupovať k trestnému činu znásilnenia.

Lucia Kurilovská prízvukuje, že sú to predovšetkým ženy – policajtky, ktoré sa venujú obetiam sexuálneho násilného trestného činu, pretože je obvyklé, že zveriť sa s niečím takýmto sú ochotné skôr ženy ženám, pretože majú citlivejší a empatickejší prístup k zločinu znásilnenia.

Podpredseda parlamentu nič hlúpejšie, ako moderátorov nedeľných diskusií nepozná
Blaha zhrnul výkony moderátorov politických diskusií jednoducho, jasne a na rovinu. Nič hlúpejšie ako moderátorov nedeľných diskusií nepozná. A nejedná sa iba o Richarda Dírera, hoci ten patrí medzi absolútne esá v tejto spravodajskej... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Dušan Janek

„Prosím, ja viem, že sú to strašné zážitky, ale skúste sa na to pozrieť aj takýmto spôsobom. Oznamovať trestné činy znásilnenia hneď, keď sa to stane. Rozprávať o tom a tak v podstate dať signál aj ďalším ženám, ktoré sú obeťami trestných činov,“ vyjadrila sa hlavne k obetiam znásilnenia pracovníčka Ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!