Zvesti o novom veliteľovi Syrskom: Dobrého generála nahradili zlým! MORÁLKA NA FRONTE JE TOXICKÁ
12 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Od minulého týždňa má Ukrajina nového vrchného veliteľa ozbrojených síl. Podľa poradcu prezidenta Zelenského Podoljaka bola výmena potrebná, aby sa zabránilo stagnácii na fronte. Čo si niektorí analytici vykladajú tak, že sa Syrskyj, ktorý je u vojakov extrémne neobľúbený, bude snažiť zachrániť a znovu dobyť Avdijivku, v ktorej už Rusi značne postúpili. Ako ale jeden z analytikov poukazuje, nie je čím, pretože značnú časť armády Sýrskyj už vyplytval na Bachmut. Ale to vraj neznamená, že sa o to nepokúsi, aj keď to povedie ku katastrofickým stratám a následok bude podobný ako v druhej svetovej vojne, informujú české Parlamentní Listy.

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj bol minulý týždeň nahradený Oleksandrom Syrskym. Michailo Podoljak, poradca prezidenta Zelenského na sieti X uviedol, že toto rozhodnutie vychádza z „nutnosti preskúmať taktiky, ktoré minulý rok nezaistili úspech, zabrániť stagnácii na fronte, ktorá negatívne ovplyvňuje nálady verejnosti, nájsť nové funkčné high-tech riešenia, ktoré umožnia zachovať a rozvinúť iniciatívu a tiež z dôležitosti reforiem správy armády“.

Morálka na fronte je toxická

Podľa kanadského novinára Neila Hauera je však medzi vojakmi aj dôstojníkmi Syrskyj silne neobľúbený. „V posledných dňoch som hovoril s radou vojakov a dôstojníkov a každý z nich skutočne neznáša, že nahradili Zalužného Syrskym. Morálka na fronte bola už tak dosť zlá vzhľadom na nedostatok posíl. Teraz je toxická.“

Ako to jeden z vojakov povedal: "Všetky zlé rozhodnutia v roku 2023 sa dajú vysledovať k Syrskému a Zelenskému, keď prehlasovali Zalužného, ​​a teraz sme dobrého generála nahradili zlým."

„Stojí za povšimnutie, že Syrskyj je generál, ktorý skúsených vojakov vyplytval na udržanie Bachmutu, keď sa pomer strát zhoršil, a tiež je hlavným dôvodom, prečo jedna tretina sily protiofenzívy išla na zbytočné útoky na Bachmut,“ popísal Sýyskeho Haurer.

Kombinácia povesti Syrskeho a dôrazu na to, aby „situácia na fronte nestagnovala“ vedie niektorých analytikov k predpokladu, že sa Syrskyj pokúsi o protiútok pri Avdijivke, kde Rusi prenikli do mesta a vyzerá to, že ukrajinskí obrancovia budú bez zásob zakrátko obkľúčení.

Ukrajinskí vojaci sa obávajú: "Všetkých nás zabije, všetci sme v r.t..." Medvedev reaguje: ZRADCA!
Obavy zo spôsobu velenia novovymenovaného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl sa množia. Oleksandr Syrskyj po krvavých bojoch o Bachmut nesie prezývku "Mäsiar". Podľa niektorých vojakov z radov ukrajinskej armády je jeho štýl demoralizujúci a... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Syrskyj nemá dostatok vojakov

Podľa analytika Tylera Weavera (pod prezývkou Armchair Warlord) však Syrskyj nemá dostatok vojakov na to, aby ruské pozície v Avdijivke vážne ohrozil. Dodáva, že Syrskeho snaha dobyť Bachmut sa opierala o už vyplytvané ukrajinské rezervy.

„Ukrajinská armáda zničená v roku 2023 v Bachmute pochádzala z dvoch zdrojov. Na začiatku bitky sa Syrskemu podarilo nasadiť zvyšky ukrajinskej ‚druhej armády' sformovanej z masovej mobilizácie záložníkov na začiatku roku 2022, ktorá bola v januári 2023 značne vyčerpaná a už nebola schopná ofenzívnych akcií. Bola však stále pomerne početná - a do Prigožinovho mlynčeka na mäso dávkoval jeden prápor za druhým, a to do tej miery, že mapovači snažiaci sa zobraziť obrovský počet nasadených a zničených ukrajinských jednotiek prakticky pokryli mesto ikonami jednotiek,“ opisuje Syrskeho taktiky Weaver.

Po páde mesta v máji 2023 potom Syrskyj čerpal z tretej armády, teda zo síl, ktoré vycvičilo a vyzbrojilo NATO pre ofenzívu, ktorá mala Ukrajincom vyhrať vojnu. \"Obrovský význam, ktorý bol prikladaný Bachmutu ako symbolu národného odporu, vytvoril cyklus posilňujúcich sa neúspechov, pretože Syrskyj bol schopný presmerovať značné sily určené pre oveľa dôležitejšiu operáciu v Záporoží na nezmyselný a nakoniec katastrofálny pokus o znovudobytie mesta v polovici roku 2023,\" poznamenal.

Zdroj: Getty Images | Bachmut

S tým, že zatiaľ čo druhá armáda bola zničená pri bojoch o Bachmut, zvyšky tej tretej boli zdecimované pri bojoch o Avdijivku. „Nie je tu žiadna nepoužitá vojenská sila, žiadna štvrtá armáda, ktorá by sa dala nasadiť, aby sa zabránilo ruskému zovretiu,“ myslí si analytik a dodáva, že rezervy, ktoré existujú, už zrejme o Avdijivku bojujú a boli tiež čiastočne zničené.

Odhaduje, že tu je „pretoriánska garda“ okolo Kyjeva, ktorá používa prestížnu západnú výzbroj, pri ktorej by bola politicky "ošemetná" jej strata, teda tanky Abrams a Challenger. Pochybuje ale, že by ju niekto nasadil do boja o Donbas. Potom je tu, samozrejme, ešte pohraničná stráž chrániaca hranicu s Ruskom a Bieloruskom, ale tá je podľa analytika zle vyzbrojená a jej použitie by nechalo hranice nechránené.

Ukrajinská armáda čelí obrovskému zlyhaniu! Rusko dobýva ďalšie mesto!
Ukrajinskí vojaci a experti sa domnievajú, že obranné sily už nebudú schopné držať Avdijivku a že mesto čoskoro padne. Rusko investovalo veľa peňazí a vojakov do dobytia mesta. Už niekoľko dní prichádzajú správy, že mesto Avdijivka je v hlbokých... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Konečným výsledkom budú straty

K tejto analýze, ktorú označil za kvalitnú, mal však poznámku Mikael Valtersson, švédsky vojenský analytik. Teda to, že sily sú slabé, neznamená, že sa o protiútok nepokúsia. „Syrsky je prinajmenšom húževnatý a pravdepodobne sa pokúsi o protiútok, ale pochybujem, že sa mu to podarí. Konečným výsledkom bude pravdepodobne ako strata obrancov Avdijivky, tak aj veľkej časti protiofenzívnych síl,“ odhaduje.

„To bude pre ukrajinské ozbrojené sily obrovská rana, ako pre morálku, tak aj po stránke materiálnej. Zvýši to aj šance ruských síl dosiahnuť po víťazstve v Avdijivke ďalších prelomov. Slabá a nedokončená druhá línia (pozri mapa) ukrajinskej obrany potrebuje každého vojaka, aby mala šancu odolať ruskému náporu. S jednotkami obsahujúcimi 20 000 mužov vyradených z boja, z ktorých 10 000 mužov padlo za obeť v Avdijivke, bude prvá aj druhá frontová línia v troskách.

V najhoršom prípade by ukrajinské sily na avdijivskom fronte mohol stretnúť rovnako neradostný osud, aký stretol nemeckú skupinu armád Stred v Bielorusku v júni a júli 1944, aj keď v menšom meradle. Vtedy Červená armáda postúpila cez Bielorusko do stredného Poľska v dôsledku zrútenia skupiny armád Stred. Tentoraz by mohli ruské sily dosiahnuť Pokrovsku a Konštantínovku,“ naznačuje.

Podľa neho majú Ukrajinci na fronte pri Avdijivke 20-tisíc mužov, zatiaľ čo Rusi 40-tisíc. Ale ak majú zaútočiť, tak nemôžu použiť sily, ktoré už aj tak bitku prehrávajú, ale budú potrebovať posily. Rezervy nie sú, teda budú potrebovať jednotky z iných oblastí, čo obranu v nich oslabí. Avšak, aj keby zohnali 10 000 mužov, tak po pár týždňoch protiútokov proti numericky silnejšiemu nepriateľovi s podporou letectva a delostrelectva budú tieto posily vyčerpané a neschopné útočných akcií. V tom čase aj Avdijivka zrejme padne a jej obrancovia buď budú zajatí, alebo stratení, keď sa budú snažiť uniknúť z ruského obkľúčenia.

To bude podľa Valterssona ideálny čas pre ruský protiútok, ktorý môže zrútiť avdijivský front. Potom by straty 10 000 boli len skromný odhad.

Morálka ukrajinských vojakov je na bode mrazu
Odvolanie vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného a vymenovanie generálplukovníka Oleksandra Syrského jeho nástupcom dopomohlo k poklesu morálky tamojšej armády na doterajšie minimum. Vo svojej analýze to píše britský list... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik