Morálka ukrajinských vojakov je na bode mrazu
12 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Odvolanie vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného a vymenovanie generálplukovníka Oleksandra Syrského jeho nástupcom dopomohlo k poklesu morálky tamojšej armády na doterajšie minimum. Vo svojej analýze to píše britský list The Sunday Times. Dodáva, že i keď Ukrajinci zatiaľ neprehrávajú, krajina v súčasnosti potrebuje zahraničnú pomoc viac ako kedykoľvek predtým. Neveselý obraz prináša i spravodajskí denník Bild, podľa ktorého ukrajinská armáda zažíva najväčšiu krízu od začiatku vojny.

Podľa analýzy britského denníka, z ktorej cituje ukrajinská agentúra UNIAN, v ukrajinskej armáde sa postupne vytráca nádej, ktorú prinieslo úspešné odrazenie prvého ruského útoku, a naopak rastú obavy z pozičnej vojny, ktorá sa môže zvrhnúť v „mlynček na mäso“.

Situáciu mala významne zhoršiť výmena vo velení armády z tohto týždňa, keď doterajšieho vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného nahradil generálplukovník Oleksandre Syrskyj, z ktorého majú niektorí v armáde obavy.

„Výmena na pozícii vrchného veliteľa je v súčasnosti v ukrajinskej armáde vnímaná zmiešane. Niektorí súčasného šéfa armády Syrského prezývajú hanlivo „generál kanónenfutr“, a to potom, čo pod jeho velením utŕžila ukrajinská armáda výrazné straty pri obrane Bachmutu,“ píše denník. Dodáva však, že súčasnému šéfovi armády sú prisudzované i úspechy pri ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti na jeseň 2022 a behom obrany Kyjeva pri začiatku plnohodnotnej invázie na jar 2022.

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj ako jeden z dôvodov výmeny uviedol hlavne snahu zvýšiť technologické schopnosti armády. Naopak sa nestotožňoval s predchádzajúcimi výzvami Zalužného navýšiť počet odvedencov do armády o ďalší pol milión brancov.

Aby bolo Rusko „porazené“, je treba vojakov

„Prvotné kúzlo ľahkomyseľnej obrany už vyprchalo, Zelenskyj si musí uvedomiť, že k porážke Ruska, ako poznamenal Zalužnyj pred odvolaním, je treba vojakov.“ Uvádza sa tiež, že síce Ukrajina v súčasnosti neprehráva, ale potrebuje pomoc viac, než kedykoľvek predtým. Existuje tak „morálna povinnosť“, podľa ktorej by Ukrajina mala dostať všetko, čo potrebuje k víťazstvu.

I keď je nepravdepodobné, že by Putin dosiahol na Ukrajine celkové víťazstvo, je možné, že sa Rusko k odlákaniu pozornosti západu pripravuje zasiahnuť Pobaltie, Moldavsko a Poľsko. „Zo strategického hľadiska je Veľká Británia a ostatok Európy v ohrození,“ dodáva sa v The Sunday Times.

Slová TRUMPA vyvolali obrovský rozruch! USA už nebudú podporovať TIETO krajiny NATO
Pokiaľ krajiny NATO nebudú dávať dosť peňazí na obranu a napadne ich Rusko, USA pod vedením Donalda Trumpa im neprídu na pomoc. Trump, ktorý sa zaujíma o republikánsku nomináciu na post prezidenta sa tak vyjadril v sobotu behom predvolenej kampane... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Rusi postupujú. Pomaly, ale predsa

Ešte tvrdšie zhodnotenie stavu v ukrajinskej armáde priniesol spravodajca nemeckého denníka Bild na Ukrajine Paul Ronzheimer, ktorý navštívil východný front neďaleko Bachmutu. Podľa neho sa ukrajinská armáda pravdepodobne ocitla v najväčšej kríze od ruskej ofenzívy na Kyjev zo začiatku súčasnej vojny na jar 2022.

„Výrazne je v týchto chladných zimných dňoch cítiť neistotu a sklamanie. Ako spravodajca na Ukrajine som podobnú náladu nezaznamenal od začiatku plnohodnotnej invázie v roku 2022. otázkou je, či všetko toto chápu vo Washingtone, Berlíne a Paríži,“ cituje svojho spravodajca ruskojazyčná mudácia denníka Bild na sieti Telegram.

Podľa Ronzheimera si Zalužnyj už dlho uvedomoval, že cieľom prezidenta Zelenského znovu dobiť všetky oblasti obsadené Rusmi je v súčasných podmienkach nemožné a je to treba hovoriť verejne. Ukrajine pre dosiahnutie tohto cieľa chýbajú zbrane, vojaci, technológie a hlavne, čo je podľa Ronzheimera najdôležitejšie, pevná podpora zo strany USA.

„Cesta z Kyjeva do Slavjansku na východe Ukrajiny je ako cesta do inej zeme. Zatiaľ čo obyvatelia Kyjeva si opäť užívajú život v reštauráciách, aspoň do nočného zákazu vychádzania, na skormútenom Donbase nikto netuší, ktoré mesto môže padnúť ako ďalšie,“ popisuje situáciu na tamojšom východnom fronte Ronzheimer.

„Pred rokom tu prebiehala bitka o Bachmut, kde zomreli desiatky tisíc ľudí. V súčasnosti prebiehajú boje o Časiv Jar a Avdijivku,“ odáva s tým, že i keď vyčerpané sú i jednotky nepriateľa, Rusom sa aj tak darí postupovať na východnom fronte meter za metrom.

Ukrajinskí vojaci sa obávajú: "Všetkých nás zabije, všetci sme v r.t..." Medvedev reaguje: ZRADCA!
Obavy zo spôsobu velenia novovymenovaného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl sa množia. Oleksandr Syrskyj po krvavých bojoch o Bachmut nesie prezývku "Mäsiar". Podľa niektorých vojakov z radov ukrajinskej armády je jeho štýl demoralizujúci a... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Počet strát (na ruskej strane) je obrovský, niekedy dosiahne aj tisíc ľudí za deň. Ale Vladimír Putin tento fakt prehliada a chce dobiť Ukrajinu za každú cenu,“ uzatvára situáciu na tomto území Ronzheimer.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik