Ukrajinská armáda čelí obrovskému zlyhaniu! Rusko dobýva ďalšie mesto!
11 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Ukrajinskí vojaci a experti sa domnievajú, že obranné sily už nebudú schopné držať Avdijivku a že mesto čoskoro padne. Rusko investovalo veľa peňazí a vojakov do dobytia mesta.

Už niekoľko dní prichádzajú správy, že mesto Avdijivka je v hlbokých problémoch, pretože ruské sily sa dostali pod paľbu ukrajinských jednotiek zo všetkých smerov, píše maďarský portál Index.

Starosta mesta Vitalij Barabáš 8. februára oznámil, že do mesta vstúpili ruské sily. Situácia sa podľa neho stáva čoraz ťažšie zvládnuteľnou, keďže ruskí vojaci sa snažia prerušiť zásobovacie trasy a obkľúčiť zabarikádované ukrajinské sily.

Vážnosť situácie potvrdil vojenský expert Ivan Kijrcevskij, ktorý v sobotu povedal, že nechce byť pesimistický, ale že mesto je už určite stratené. Kijrcevskij povedal, že by bol zázrak, keby ukrajinskí vojaci dokázali zadržať Rusov.

Denník Kyiv Independent na základe vojenských správ uviedol, že Ukrajina nie je dostatočne pripravená na dlhé boje po letnej protiofenzíve, a to ani v Avdijivke. Ministerstvo obrany pre portál uviedlo, že Ukrajina buduje opevnenia v blízkosti Avdijivky od roku 2014 a od roku 2022 sa zameriava na najviac ohrozené oblasti.

Serhij Hrabskij, bývalý ukrajinský plukovník a vojenský analytik, však povedal, že aj dobre vybudovaný zákop by mal byť neustále udržiavaný, najmä ak útočníci postupujú silou ako Rusi. Zároveň dodal, že v aktívnych bojoch nie je možné vybudovať nové opevnenia.

Porážka je nevyhnutná

Ukrajinskí vojaci teraz tvrdia, že sú odhodlaní, pokiaľ dostanú rozkazy na obranu mesta. Bez ohľadu na to je situácia v Avdijivke teraz kritickejšia ako kedykoľvek predtým, keďže ruské sily sú len niekoľko kilometrov od úplného obkľúčenia mesta.

UKRAJINSKÍ VOJACI PRIPUSTILI, ŽE PÁD AVDIJIVKY SA ZDÁ BYŤ NEVYHNUTNÝ.

"Ak Rusko vynaloží dostatok zdrojov na dobytie Avdijivky a Ukrajine dôjde delostrelecká munícia, Rusi pravdepodobne mesto obsadia," povedal vojenský expert Rob Lee.

Moskva urobila všetko pre to, aby

Rusko začalo jednu zo svojich najväčších ofenzív vo východnej časti Avdijivky v polovici októbra po tom, ako sa letná ukrajinská protiofenzíva zastavila v Záporoží. Od samého začiatku sa útočníci snažili odraziť obranné sily mesta značným počtom vojakov a obrnených vozidiel.

Britské ministerstvo obrany, ktoré monitoruje ruské útoky, varovalo, že Rusko neustúpi napriek ťažkým stratám na životoch a značným stratám vybavenia a vybavenia.

Vojaci a experti sa domnievajú, že mesto čoskoro postihne podobný osud ako Bachmut, ktorého dobytie oznámili vlani v máji ruskí žoldnieri z Wagnerovho kmeňa.

Avdijivka, ktorú od februára 2022 sužujú boje v regióne, už utrpela ťažké škody. Dnes má mesto s 32 000 obyvateľmi iba 941 obyvateľov a veľkú továreň na palivá. Mesto sa nachádza v priemyselnom regióne Donbas, 15 kilometrov severne od Ruskom okupovaného mesta Doneck a je tiež považované za bránu do mesta Doneck. Mesto je považované za kľúčové oboma stranami.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Majk Spirit naložil Denníku N: NÁS NORMÁLNYCH JE VIAC! (VIDEO)
Hudobníka a rapera Michala Dušičku poznáme skôr pod menom Majk Spirit. V decembri 2023 vydal album Nový človek 2.0, ktorý je plný tém, ktoré sa liberálom nemôžu páčiť. Denník N mu venoval celý článok, v ktorom Spiritovi vyčíta spiatočnícke názory.... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik