Prezidentská kampaň niečo stojí: KTO TO VŠETKO PLATÍ?
12 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Financovanie volebnej kampane je pred každými voľbami ostro sledované. To, koľko peňazí strana, či kandidát „nalejú“ do kampane môže výrazne ovplyvniť verejnú mienku a podvedomé rozhodovanie voličov. Inak tomu nie je ani v prípade nadchádzajúcich prezidentských volieb. Na túto skutočnosť pamätá aj zákon – strop na prezidentskú kampaň je stanovený na päťstotisíc eur. Kto platí kampaň jednotlivým kandidátom, zisťoval denník Pravda.

Jednotliví kandidáti svoje transparentné účty zverejňujú cez ministerstvo vnútra. Pravda informuje, ako je financovaná kampaň Ivana Korčoka, ktorý zbiera peniaze už od konca augusta. Na stranícku podporu sa spolieha Peter Pellegrini a niekoľko kandidátov si do veľkej miery financuje kampaň z vlastných zdrojov. O niektorých kandidátoch ministerstvo vnútra informácie nemá, no pripomína, aké sú ich povinnosti.

Transparentné účty

Organizácie, ktoré sa zaoberajú kontrolou finančných tokov v rámci kampane, údaje hľadajú hlavne na jednotlivých transparentných účtoch. Tie cez ministerstvo vnútra zverejnila zhruba polovica uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu. Pravda preto konštatuje, že kampaň sa ešte veľmi nerozbehla.

PRIESKUM, z ktorého opozíciu rozhodí: KORČOK BY DO DRUHÉHO KOLA ANI NENAZREL! (VIDEO)
Mnohí politici otvorene hovoria, že prieskumy verejnej mienky, zvlášť tie predvolebné, sú výborným nástrojom manipulácie s voličom. Kandidáti, prípadne strany si ich u agentúr jednoducho zaplatia. O čosi dôveryhodnejšie by mohli pôsobiť priame... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Korčok „kampaňuje“ od augusta

Ivan Korčok svoju zbierku na prezidentskú kampaň rozbehol cez dary občanov.  Od konca augusta Korčok vyzbieral viac, ako 460-tisíc eur a organizácia Transparency International, ktorá tradične dohliada na prehľadnosť financovania predvolebných kampaní hovorí, že darcami je zhruba tritisíc neopakujúcich sa darcov.

Samotný Korčok do kampane vložil 20-tisíc eur, 10-tisíc získal od Petra Zálešáka, zakladateľa reťazca s elektronikou. Najväčší dar však prijal od spoločnosti Filmosa, ktorá sa zaoberá ťažbou dreva na východe Slovenska a suma daru pre Korčoka presiahla tržby, ale aj zisky za rok 2022. Firma venovala Korčokovi 50-tisíc eur.

„Majiteľom firmy je pán Pavol Vňuk, ktorý ma oslovil so záujmom podporiť moju kandidatúru. Napriek tomu, že sme sa predtým nepoznali, zdieľa moju víziu pre Slovensko a hodnoty, na ktorých by mala byť budúcnosť našej krajiny postavená,”uviedol Korčok pre Pravdu.

Nemalé výdavky

Ivan Korčok nie len dostáva, ale aj vydáva nemalé sumy. Na bilbordy minul viac, ako stotisíc a 65-tisíc dostala reklamná agentúra na ďalšie výdavky spojené s kampaňou.  Podľa Juraja Marušiaka, politológa z Ústavu politických vied SAV by mal vo výdavkoch spomaliť, aby „neprepálil“ pravdepodobné druhé kolo. Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave však tvrdí, že Korčok potrebuje razantný nástup hneď od začiatku kampane.

HEREDOŠ: Tak, pán Korčok, kto VÁM DAL TÝCH 50 000 NA KAMPAŇ? (VIDEO+GALÉRIA)
Financovanie predvolebnej kampane prezidentských kandidátov býva tradične veľká téma. Je totiž dôležité, aby bolo transparentné a aby nemohli vzniknúť žiadne podozrenia. Aktivista Miroslav Heredoš sa preto bližšie pozrel na financovanie kampane... Čítať ďalej
22 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Jeden veľký darca pre Petra Pellegriniho

Výdatnú kampaň zrejme môžeme očakávať aj od Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Jemu zatiaľ na účte „svieti“ jeden veľký darca. Strana, ktorá ho za kandidáta nominuje, mu na kampaň prispela sumou 250-tisíc eur. Pravda však upozorňuje, že Hlas Pellegriniho podporil z peňazí, ktoré strana dostala za voľby, keďže vlastné financie minula pred parlamentnými voľbami.

„Ak by hocijaká strana teoreticky darovala peniaze zo štátneho príspevku, kandidátovi by nič nehrozilo. V takom prípade pravidlá porušuje politická strana, finančnú kontrolu správneho zaobchádzania so štátnym príspevkom vykonáva Úrad vládneho auditu,“ poznamenal rezort vnútra pre Pravdu.

„Strana Hlas na základe rozhodnutia svojho predsedníctva financuje prezidentskú kampaň Petra Pellegriniho a plne pri tom rešpektuje a dodržiava príslušnú legislatívu. Všetky zákonom vyžadované náležitosti o svojom financovaní predloží Hlas v zákonom stanovenom termíne vo výročnej finančnej správe, overovanej audítorom,” uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Maciková.

Šetrí

Informácie z Pellegriniho transparentného účtu hovoria len o pár platbách. Tie zahŕňajú reklamy na sociálnych sieťach, bilbordoch, ale aj prevádzke stránky www.pelle2024.sk. Podľa Marušiaka Pellegrini ešte ťaží z víťazstva koalície v parlamentných voľbách a teda nepotrebuje vynakladať na svoju propagáciu veľké peniaze.

Menej nákladné kampane

Bývalý diplomat Ján Kubiš na účet svojej prezidentskej kampane venoval zatiaľ 94-tisíc. Zhruba 5-tisíc prispeli jeho podporovatelia a z vlastných zdrojov mieni vo financovaní kampane pokračovať aj naďalej, aj keď dary od občanov by privítal. „Kampaň bude primeraná a racionálna, určite nepresiahne zákonom predpísanú sumu pol milióna eur,” uviedol. Aktívnejšiu fázu kampane rozbehol v decembri 2023, keď uhradil prvú faktúru marketingovej spoločnosti za poskytnuté služby.

V polovici januára si na účet svojej kampane vložil 50-tisíc eur predseda maďarskej strany Aliancia, Krisztián Forró. Objednal z nich bannery a tiež bilbordy, či reklamu na autách. „Pán Forró má zriadený transparentný účet, na ktorom zverejní všetky výdavky spojené s kampaňou. Transparentnosť je dôležitá. Rozpočet nie je vo finálnom štádiu, ale určite nedosiahne ani polovicu stanoveného limitu,” uviedla hovorkyňa prezidentského kandidáta Évi Pálinkás.

Emeritný sudca a kandidát na prezidenta Štefan Harabin spustil zbierku ešte v júni 2023 a za zhruba 9 mesiacov takto získal 15-tisíc eur. Z tejto sumy platil za organizáciu tlačových besied či výrobu propagačných materiálov.

Pellegrini o Korčokovi: ŠÍRI VEĽMI NEBEZPEČNÝ NÁZOR! (VIDEO)
Na rozdiel od pána Korčoka je pre mňa Slovensko vždy na prvom mieste! Skonštatoval to predseda parlamentu Peter Pellegrini v reakcii na rozhovor, ktorý v uplynulých dňoch poskytol prezidentský kandidát Ivan Korčok. Hovoril v ňom, že právo veta... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Informácie nezverejnili

Andrej Danko (SNS) a Marián Kotleba síce dary od podporovateľov prijímajú, no rezort vnútra o nich informácie zatiaľ nezverejnil. Chýbajú aj odkazy na účty Igora Matoviča (bývalé OĽaNO), Patrika Dubovského či Milana Náhlika.

Rezort vnútra neodpovedal na otázku, či mu potrebné informácie poskytli všetci kandidáti. Pripomenul ale, že zákon ukladá uchádzačovi vo voľbách povinnosť oznámiť adresu osobitného platobného účtu bezodkladne po jeho zriadení.

„Kandidát si musí zriadiť osobitný platobný účet najneskôr v deň, keď bude musieť vykonať prvú platbu na úhradu nákladov za predmet jeho volebnej kampane,” pripomína rezort vnútra. Komunikačné oddelenie ministerstva však neodpovedalo, či už má informácie o účtoch všetkých prezidentských kandidátov, alebo nie.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik