NEZÁUJEM O UKRAJINU NARASTÁ! Rusko už Nemci nevnímajú ako najväčšiu hrozbu
12 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Záujem o vojnu na Ukrajine opadá rekordným tempom! Rusko nejaví žiadne známky toho, že by plánovalo ukončiť útok na Ukrajinu dva roky po spustení rozsiahlej invázie – ale Nemci teraz považujú otázky ako migráciu a hrozbu radikálneho islamu za bezprostrednejšie obavy než hrozbu z Kremľa, informuje POLITICO.

Vyplýva to z nového výskumu zverejneného v pondelok pred Mníchovskou bezpečnostnou konferenciou, stretnutím najvyšších politických a obranných predstaviteľov, ktoré sa začína v piatok v Nemecku.

Zatiaľ čo Rusko bolo v minuloročnom mníchovskom indexe bezpečnosti v Nemecku vnímané ako hrozba číslo jeden, teraz vo výročnej správe kleslo na siedme miesto.

Vzorec sa opakuje v rámci skupiny krajín G7 – hrozba, ktorú predstavuje Rusko, bola citovaná ako hlavný problém v prieskumoch vykonaných koncom roka 2022 pre Mníchovský bezpečnostný index 2023, ale o rok neskôr klesla na celkovo štvrté miesto. Zistenia prichádzajú v kľúčovom momente vojny, keď sa Ukrajina snaží posilniť európsku podporu, keďže záväzok Spojených štátov k vojnovému úsiliu ochabuje. 

Finančné potreby Ukrajiny každým dňom rastú

Európska únia sa začiatkom tohto mesiaca dohodla na balíku pomoci pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur, no už existujú dôkazy, že je to nedostatočné, keďže finančné potreby Ukrajiny každým dňom rastú.

Výsledky prieskumu, že nemeckú verejnosť znepokojuje ruská hrozba menej ako kedysi, je znakom meniacich sa priorít v Európe, keďže neriešiteľná vojna vstupuje do tretieho roku.

Slová TRUMPA vyvolali obrovský rozruch! USA už nebudú podporovať TIETO krajiny NATO
Pokiaľ krajiny NATO nebudú dávať dosť peňazí na obranu a napadne ich Rusko, USA pod vedením Donalda Trumpa im neprídu na pomoc. Trump, ktorý sa zaujíma o republikánsku nomináciu na post prezidenta sa tak vyjadril v sobotu behom predvolenej kampane... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Rošáda v ukrajinskej armáde v tom najnevhodnejšom čase

Zatiaľ čo Ukrajina od začiatku vojny spôsobila ruskej armáde značné škody, jej protiofenzíva v roku 2023 skončila fiaskom. V snahe obnoviť vojenskú stratégiu svojej krajiny prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň nahradil svojho najvyššieho generála Valerija Zalužného Oleksandrom Syrským a pustil sa do širšej zmeny vedenia.

zdroj: facebook | Vladimir Zelenskyj - Oleksandr Syrskyj

Očakáva sa, že vojna na Ukrajine bude aj napriek nezáujmu verejnosti dominovať tohtoročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Hoci to nebolo potvrdené, všeobecne sa očakáva, že sa objaví aj samotný Zelenskyj – dva roky po tom, čo odletel do Mníchova, aby na konferencii len pár dní pred začatím rozsiahlej ruskej invázie zúfalo prosil o medzinárodnú pomoc.

Ďalšie geopolitické hrozby naberajú na vážnosti

Mníchovský bezpečnostný index 2024 tiež odhaľuje, ako vojna na Ukrajine konkuruje iným geopolitickým hrozbám a prioritám.

Obavy z masovej migrácie a radikálneho islamského terorizmu sú teraz na prvom mieste zoznamu hrozieb v Nemecku – čo je obrat oproti predchádzajúcemu roku.

Migranti prekračujúci maďarské hranice, foto: Shutterstock

Hrozba, ktorú predstavuje radikálny islamský terorizmus, poskočila na druhé miesto v porovnaní so 16. miestom v minulom roku. Masová migrácia v dôsledku vojny alebo klimatických zmien, ktorá sa minulý rok umiestnila na druhom mieste, je teraz na prvom mieste. Autori správy pripisujú trendy útokom Hamasu na Izrael zo 7. októbra s tým, že prieskum sa uskutočnil v októbri a novembri minulého roka.

„Rovnako ako v mnohých iných krajinách sa zdá, že teroristický útok Hamasu zo 7. októbra vyvolal prudký nárast obáv Nemecka z radikálneho islamského terorizmu,“ uvádza sa v správe a dodáva, že „Nemecko má teraz najvyššiu úroveň obáv z migrácie spomedzi skúmaných krajín“.

Pochmúrna budúcnosť pre Západ

Prieskum, ktorý vlani na jeseň robil rozhovory s 12 000 ľuďmi, tiež poskytuje pochmúrny pohľad na myslenie mnohých najbohatších krajín sveta. Veľká časť populácie v krajinách G7 verí, že ich krajiny budú o 10 rokov menej bezpečné a bohaté, uvádza správa.

Vyhliadky pre takzvané BRICS – Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Južnú Afriku – však ich populácia hodnotí pozitívnejšie.

TU JE VÁŠ ŽIVOT V ROKU 2040! Brusel vymyslel, ako budete žiť. Ak teda...
Server Politico ukázal, ako bude vyzerať život v Európskej únii v roku 2040, až bude z 90 percent dokončená zelená revolúcia. Zmenia sa stravovacie návyky Európanov – pravé mäso bude drahé. Väčšina automobilov bude na elektrický pohon. Drahé budú... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik