Slová TRUMPA vyvolali obrovský rozruch! USA už nebudú podporovať TIETO krajiny NATO
11 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Pokiaľ krajiny NATO nebudú dávať dosť peňazí na obranu a napadne ich Rusko, USA pod vedením Donalda Trumpa im neprídu na pomoc. Trump, ktorý sa zaujíma o republikánsku nomináciu na post prezidenta sa tak vyjadril v sobotu behom predvolenej kampane v meste Conway v Južnej Karolíne. Povedal dokonca, že by v takom prípade Rusko povzbudil, nech si robí, čo chce. Informuje o tom server televízie CNN, ktorý to označuje za ohromujúce priznanie, žeby Trump v prípade svojho zvolenia nedodržal základné ustanovenia Severoatlantickej aliancie o kolektívnej obrane. Biely dom v reakcii vyjadrenie Trumpa označil ako odporné a šialené, uvádzajú ceskenoviny.cz.

Sedemdesiatsedemročný exprezident pred svojimi priaznivcami spomínal na sieti X stretnutie s prezidentom istej „veľkej krajiny“, ktorý sa ho opýtal: „Keď nebudeme platiť a napadne nás Rusko, budete nás chrániť?“ Na to podľa svojich slov Trump odvetil: „Nie, neochránil by som vás. V skutočnosti by som ich povzbudzoval, nech si robia, čo dočerta chcú,“ povedal počas potlesku svojich prívržencov s tým, že USA musia platiť svoje účty za obranu.

Kedy sa udalosť, na ktorú Trump spomínal stala, ani o akú krajinu išlo nepovedal.

Eurokomisár Thierry Breton ale v januári spomínal na to, že v roku 2020 Trump na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej povedal, že Európa v prípade vonkajšieho napadnutia nemôže počítať s pomocou Spojených štátov. „Musíte pochopiť, že keby bola Európa napadnutá, nikdy vám neprídeme na pomoc,“ citoval ho Breton.

Biely dom aktuálne slová Trumpa tvrdo odsúdil

„Povzbudzovať vražedné režimy k invázii do krajín našich najbližších spojencov je odporné a šialené a ohrozuje to americkú národnú bezpečnosť, globálnu stabilitu a našu ekonomiku.“ Zdôraznil tiež, že prezident Joe Biden, ktorý sa najskôr s Trumpom v novembri znova stretne vo voľbách hlavy štátu, bude naďalej obhajovať americké bezpečnostné záujmy, namiesto aby „vyzýval k vojnám a podporoval pomätený chaos“.

Trump už v rokoch 2017-2021, keď bol prezidentom, fungovanie NATO kritizoval a hrozil, že USA alianciu opustí. Tvrdo tiež tlačil na to, aby členské krajiny splnili svoj záväzok, že na obranu budú dávať najmenej dve percentá svojho HDP.

Kvôli reálnej možnosti, že sa Trump znova stane prezidentom, panujú podľa agentúry Reuters v Európe obavy, že by tento miliardár a politik mohol ohroziť záväzky USA voči štátom aliancie. Značne odlišný postoj než Biden dáva Trump tiež najavo, pokiaľ ide o vojnu Ruska proti Ukrajine, kde vyzýva k deeskalácii a opakovane si sťažuje na to, koľko peňazí už USA dali na podporu Ukrajiny.

Mier má podľa Orbána meno: Donald Trump
Donald Trump je jediným vodcom v Spojených štátoch alebo Európe, ktorý je „dostatočne silný“ na to, aby ukončil vojnu na Ukrajine, uviedol Viktor Orbán v čase, keď sa blíži druhé výročie ruskej invázie. „Mier má meno, meno Donalda Trumpa,“ povedal... Čítať ďalej
03 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Od tej doby, čo sa začala špeciálna vojenská operácia na Ukrajine, dosiahla americká pomoc Ukrajine zhruba 75 miliárd dolárov, ostatné krajiny NATO a ďalšie partnerské štáty dali dohromady cez 100 miliárd dolárov. Medzi členské štáty NATO dávajú USA na obranu v absolútnych číslach zďaleka najviac a i v pomere k HDP patria k premiantom. Za rok 2022 ich výdaje podľa Svetovej banky činili 3,5 % HDP.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik