TU JE VÁŠ ŽIVOT V ROKU 2040! Brusel vymyslel, ako budete žiť. Ak teda...
12 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Server Politico ukázal, ako bude vyzerať život v Európskej únii v roku 2040, až bude z 90 percent dokončená zelená revolúcia. Zmenia sa stravovacie návyky Európanov – pravé mäso bude drahé. Väčšina automobilov bude na elektrický pohon. Drahé budú letenky, ľudia budú skôr cestovať vlakom a jazdiť na bicykli. Vďaka pohybu a zdravému stravovaniu tak budú Európania zdravší. Toto všetko nastane, ak klimatické plány budú nakoniec schválené.

 

Pokiaľ klimatický plán Európskej únie bude fungovať, v roku 2040 už bude zelená revolúcia z 90 percent dokončená, informuje server Politico.

Utópia na entú

Európsky kontinent bude vďaka tomu vyzerať podstatne inak. Zníženie emisií o 90 % donúti Európanov k prebudovaniu svojho hospodárstva, zmene krajiny a životného štýlu. O zmeny sa zasadí aj globálne otepľovanie. Redaktorky serveru Politico popísali, ako by mohol život v Európe vyzerať za šestnásť rokov.

Zásadne sa zmení stravovanie Európanov. V chladničke sa bude nachádzať podstatne menej živočíšnych produktov vzhľadom na to, že zvieratá sú v EÚ stále hlavným zdrojom metánu, ktorý je druhým najväčším faktorom globálneho otepľovania.

Pravdepodobné je, že v chladničke skôr ľudia nájdu párky z umelého mäsa, pretože zavedenie emisných cien pre potraviny zvýšilo ceny pravého mäsa. Dopyt po hospodárskych zvieratách klesne až o 50 %.

Strava budúcnosti, foto: Pixabay

Bežne budú v domácnostiach nainštalované klimatizácie - hlavne v južných krajinách Európy budú pravidelne teploty prekračovať 40 stupňov Celzia. Budovy budú však lepšie izolované a budú vďaka elektrifikácii spotrebovávať menej energie. To znamená lacnejšie účty za elektrinu.

Návrat k socializmu? Bývanie v králikárňach

Niektoré vlády budú zavádzať rôzne opatrenia s cieľom zastaviť expanziu obytných plôch priemerného Európana. Nové opatrenia budú zahŕňať osobné príspevky na znižovanie emisií CO2 a programy či daňové stimuly, ktoré budú podporovať páry pri presune do kompaktnejších bytov potom, čo sa ich deti odsťahujú.

Ďalším trendom, ktorý pravdepodobne prinúti ľudí k presťahovaniu do menších či stiesnenejších bytov, budú stúpajúce náklady na renováciu. Hodnotenie Európskej komisie na rok 2024 predpovedá, že „relatívna cena bývania vzrastie“. Jedná sa o 605 stránkový dokument.
Sídlisko, zdroj: FB/Život na sídlisku
Zabudnite na dovolenku v zámorí

Väčšina osobných automobilov bude v roku 2040 na elektrický pohon, vozidlá s nulovými emisiami budú tvoriť 60 percent všetkých vozidiel na cestách - Európska únia totiž predaj nových áut na fosílne palivá ukončí už v roku 2035. Redaktorky serveru Politico predpovedajú odpor konzervatívcov.

Dôjde aj k rozšíreniu verejnej dopravy aj prenajímateľných bicyklov. Pre dlhšie vzdialenosti bude viac a viac používaná jazda vlakom, pretože zdanenie uhlíkov zdraží letenky. Pravdepodobne však tieto predražené letenky budú Európania platiť svojim politickým elitám, ktoré nevedia prejsť ani 100 km bez súkromného lietadla, naďalej.

Pixabay | Lietadlo

Státisíce Európanov budú musieť byť rekvalifikované

V okolí bude vidieť čím ďalej, tým viac veterných turbín a solárnych panelov – EÚ už takmer dekarbonizovala celý svoj systém. Využívané sú predovšetkým obnoviteľné zdroje energie podporované jadrovou energiou.

Kvôli upusteniu od uhlíka sa zmení aj štruktúra zamestnanosti. Státisíce Európanov budú musieť byť rekvalifikované. Týka sa to predovšetkým mužov z odvetvia, ako je napríklad výroba spaľovacích motorov.

Aj napriek znižovaniu emisií však zmeny klímy budú pokračovať a spôsobovať otepľovanie planéty. Extrémne počasie si vyžiada až miliardové škody. Európanom sa však bude vďaka dekarbonizácii a elektrifikácii dobre dýchať. Rovnako ako prechod na rastlinnú stravu a aktívnejšie spôsoby dopravy, aj toto tak zlepší zdravie Európanov.
VIDEO! EKOLOGICKÍ AKTIVISTI OLIALI MONETOV OBRAZ POLIEVKOU!
Dvaja ekologickí aktivisti poliali polievkou obraz „Jar“ od impresionistu Clauda Moneta, ktorý sa nachádza v múzeu v Lyone. Informuje o tom BFM TV . „Táto jar bude naša posledná, ak nepodnikneme žiadne kroky. Čo budú kresliť naši budúci umelci? O... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik