Decembrová streľba v Prahe: Prehovoril knihovník!
12 | 01 | 2024 I Eka Balašková

Filozofická fakulta Karlovej univerzity zverejnila dokument, týkajúci sa streľby z 21. decembra 2023. Ten svedčí o veľkom fiasku polície. Knihovník fakulty tvrdí, že ho policajti v hlavnej budove fakulty oslovili medzi 14.00 a 14.20 hod. Strieľať sa začalo tesne pred treťou hodinou. Prodekan univerzity tvrdí, že policajtov zaznamenal v budove už o 13.30 a povedali mu, že David K. "môže byť nebezpečný". Spor je aj v tom, kto nariadil evakuáciu druhej budovy FF UK na Celetnej ulici. Polícia alebo kvestor univerzity? Informáciu priniesol český portál Parlamentní listy.

Tesne pred Vianocami sa na Univerzite Karlovej v Prahe odohrala krvavá dráma, pri ktorej zbraňou 24-ročného strelca, študenta univerzity zahynulo 15 ľudí. Policajný zásah síce všetky zúčastnené zložky hodnotia, ako profesionálny, no otázky sa vynárajú v súvislosti s časom, ktorý streľbe predchádzal. Dokument, ktorý univerzita zverejnila hovorí o tom, že v čase, keď policajti prehľadávali knižnicu, strelec sa už mohol pohybovať po budove. Tiež sa v ňom píše, že zlyhala komunikácia zo strany polície voči vedeniu školy, ktoré sa dožadovalo informácií o tom, ako môže byť polícii nápomocné. Tajomníčka školy navyše hovorí o "nedôverčivých otázkach" od operátorov tiesňovej linky.

Zásah bol profesionálny

Zástupcovia českej polície a štátneho zastupiteľstva na tlačovej besede k vyšetrovaniu nešťastnej udalosti prezentovali informácie, ktoré priniesli množstvo otázok. Tie smerujú k tomu, čo predchádzalo samotnému zásahu. Ten bol aj odborníkmi, aj verejnosťou vnímaný, ako profesionálny.  Ide skôr o otázky o vyhodnotení nebezpečnosti páchateľa, komunikácie príslušníkov Polície ČR so zamestnancami a vedením fakulty, či na evakuáciu budovy FF UK v Celetnej ulici.

Praha: Policajné zábery, z ktorých mrazí (VIDEO)
Praha sa bude veľmi dlho spamätávať zo štvrtkového šialenstva, ktoré rozpútal 24-ročný strelec. Jeho čin pri dátume 21. december 2023 bude krvavo zapísaný do všetkých kroník hlavného mesta Česka. Polícia zverejnila video, ktoré dokumentuje celú... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Viac informácií, viac otázok

„Vyjadrenie Karlovej Univerzity k streľbe na Filozofickej fakulte UK“ prinieslo viac informácií do komplikovanej situácie. Vyjadrenia jej zamestnancov, zverejnené univerzitou však zvýšili pochybnosti o tom, ako udalosť prezentovala polícia. Parlanentní listy dokonca hovoria o ostrých rozporoch.

Prehovoril knihovník

Prvá vec, ktorá určite bude hojne diskutovaná, je prítomnosť a hlavne činnosť Polície ČR v budove FF UK, kde neskôr došlo k tragédii.

„Je jasné, že policajti v hlavnej budove fakulty boli, pýtali sa na strelca a o 13:49 odišli z budovy po tom, ako sa zo študijného oddelenia dozvedeli, že bude mať hodinu v inom objekte fakulty, na Celetnej ulici,“píšu k tomu Parlamentní listy. Vyjadrenie UK však hovorí, knihovník s uniformovanými policajtmi hovoril ešte oveľa neskôr.

„Keď som vstupoval do budovy FF UK cestou do práce, cca 14:00 – 14:20, oslovili ma dvaja uniformovaní policajti, ktorí mi ukázali fotku s informáciou, že sa jedná o ozbrojeného samovraha. Pretože som sa obával, že by mohol byť u nás v knižnici, zaviedol som ich do knižnice, ktorú som s nimi prehľadal. Uistili sme sa, že sa hľadaná osoba nenachádza v knižnici, ani na toaletách. Policajti ešte pár minút strelca hľadali, potom však niekam odišli. O tom, že policajti túto osobu hľadajú, som informoval kolegov pri výpožičnom pulte. Za niekoľko desiatok minút sa ozvala streľba a krik z horných poschodí,“ popísal knihovník situáciu. Z nej je zrejmé, že policajti sa v budove FF UK na Palachovom námestí vyskytovali ešte chvíľu pred streľbou. Dá sa usudzovať, že v budove v tom čase buď boli súčasne s páchateľom, alebo sa minuli len o minúty.

Prečo sa zásah Polície ČR sústredil výhradne na priestory v Celetnej ulici a policajti predpokladali, že sa vrah, ktorý zabil svojho otca a nastražil výbušný systém, bude racionálne riadiť svojím školským rozvrhom hodín, to je podľa portálu Parlamentní listy ďalšia otázka, ktorá skôr či neskôr musí padnúť .

Facebook / Marek Dvořák

Prečo neinformovali kvestora univerzity

„Relatívne rýchlo sme zistili, že strelec je študentom FF a že v objekte na Celetnej ulici má mať o 14-tej hodine prednášku. Práve preto sme bezodkladne prišli do Celetnej ulice, kde sme uskutočnili evakuáciu o 14:22. Vykonávali sme ďalšie pátracie úkony po tomto mužovi,“ informoval aj o evakuácii český policajný prezident. Informácie z FF UK vyznievajú úplne inak.

Kvestor univerzity v rozpore s tvrdením polície uviedol, že o 14:50 šiel do vrátnice budovy na Ovocnom trhu 5, kde bola prítomná polícia a spýtal sa policajtov na dôvod ich prítomnosti.

„Jeden z troch prítomných policajtov ma informoval, že hľadajú študenta UK a že môže vzniknúť nebezpečná situácia. Polícia na moju otázku o upresnení odmieta špecifikovať udalosť, o ktorú sa jedná,“ naznačuje kvestor univerzity aj to, že polícia odmietla informovať člena vedenia o predmete ich zásahu a konkrétnom nebezpečenstve, ktoré hrozilo študentom.

SMRŤ V PUZDRE OD GITARY: Čo hovoria o strelcovi príbuzní a susedia?
Praha je dnes mestom smútku. Po útoku strelca prišlo o život 15 ľudí vrátane páchateľa a minimálne 25 ľudí bolo zranených. Polícia už identifikovala všetky obete. K osobe strelca sa vyjadrili jeho príbuzní a susedia. Vraj to bol tichý chlapec,... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Nebolo informované ani vedenie univerzity

„Počas diskusie s políciou som sa pýtal na prípadnú evakuáciu, polícia odpovedala, že ju odporúča,“ uvádza ďalej kvestor s tým, že o 14:52 mu volal zamestnanec a informoval ho o prítomnosti polície v Karoline.

„V tom čase som teda už na vrátnici komunikoval s políciou. Nariadil som evakuáciu Celetnej 20 cestou riaditeľa SBZ o cca 14:55,“ informuje kvestor o tom, že nie polícia o 14:22 hodine, ale on osobne o 14:55 hodine nariadil evakuáciu budovy na Celetnej ulici.

„Pri ďalšej diskusii v cca 14:58 s políciou som sa pýtal, či informovali bezpečnostný odbor rektorátu UK, odpoveď bola negatívna,“ poskytol kvestor ďalšie svedectvo o tom, že vedenie fakulty nebolo do poslednej chvíle informované. Kvestorove slová potvrdzuje aj riaditeľ Správy budov a zariadení UK (SBZ UK), ktorý uviedol, že o cca 14:05 ho informovala bezpečnostná agentúra o prítomnosti PČR v areáli.

„Po následnej otázke, čo sa deje, povedala polícia, že hľadajú podozrivú osobu a že nič viac nepotrebujú. o cca 14:55 ma kvestor žiada o evakuáciu Celetnej 20, ktorú zaisťovali zamestnanci SBZ UK,“ potvrdzuje nakoniec riaditeľ Správy budov slová kvestora o evakuácii budovy v Celetnej 20. Kto a kedy teda študentov nariadil evakuovať, je jednou z ďalších sporných otázok, ak porovnáme policajné a univerzitné vyjadrenia.

Nejasnostiam nie je koniec

Zo zistených a popísaných udalostí vyplýva ešte jedna nejasnosť - kedy policajti vyhodnotili páchateľa ako nebezpečného a ozbrojeného. Po vniknutí do jeho domu v Hostouni totiž zistili, že s najväčšou pravdepodobnosťou zabil svojho otca, nastražil výbušný systém a je na ceste do Prahy, pravdepodobne na svoju fakultu. Z policajnej tlačovej konferencie vyplynulo, že to nevedeli až do okamihu, keď začal vraždiť. Do tejto chvíle pracovali s tým, že ide „len“ o samovraha.

„Asi o 13.30 pri vstupe do budovy boli pri vrátnici uniformovaní policajti a hovorili s vrátnikmi. Spýtal som sa ich, či niečo nepotrebujú, jeden z nich ukázal na mobile fotografiu vraha a povedal, že sa k FF asi blíži, je asi psychicky narušený a môže byť nebezpečný,“ hovorí prodekan univerzity, Daniel Berounský vo zverejnenom dokumente. Doplnil, že policajtom ponúkol stretnutie s vedením fakulty a tí ho odmietli.

„Povedal som im, že pani dekanka je teraz s prodekanmi o poschodie vyššie, a keby bolo čokoľvek potrebné, môžu za nami prísť. Policajt na túto ponuku nijako nereagoval.“

Polícia nepochybila?

Tento moment je veľmi charakteristický pre ďalší problém, ktorý napokon priznala aj Polícia ČR na tlačovej konferencii. Na tej ale zároveň prezentovala, že nijako nepochybila. Ide o komunikáciu policajných zložiek s vedením fakulty. Túto komunikáciu policajtov v tomto smere veľmi dobre ilustruje aj vyjadrenie prodekana FF UK Jakuba Rákosníka.

„Počas zasadnutia kolégia o 13:40 som sa na vyzvanie pani dekanky vrátil späť k policajtovi, aby som zistil podrobnejšie, čo sa deje. Policajt mi ukázal v mobile fotografiu hľadaného s informáciou, že hrozí riziko jeho vniknutia do budovy a že môže byť ozbrojený. Ja som povedal, že ho nepoznám a nevidel som ho,“ povedal prodekan a pokračoval.

„Následne som policajta informoval, že kolégium pani dekanky zasadá na 1. poschodí a že v prípade potreby sme okamžite k dispozícii. Policajt vzal informáciu na vedomie,“ konštatoval Rákosník s tým, že počas spomínaného stretnutia nikto z policajtov nedorazil. Policajti informovali vedenie fakulty, na veci sa však pýtali administratívnych pracovníkov.

S tým súvisí aj vyššie spomínaná komunikácia kvestora univerzity s príslušníkom polície, kedy mu bola odmietnutá informácia, o čo sa v prípade prítomnosti Polícia ČR na fakulte jedná.

TOTO KRITIZUJE bývalý elitný vyšetrovateľ Šátek v súvislosti so streľbou v Prahe
Vrah obetí vo FF UK na nám. Palacha v Prahe nebol podľa bývalého elitného vyšetrovateľa Jozefa Šáteka „osamelý vlk“. Šátek je presvedčený, že bol to identifikovaný nebezpečný páchateľ vraždy svojho otca, o čom česká polícia vedela najmenej 2 hodiny... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Nejasnosti aj v reakcii operátora tiesňovej linky

Neštandardne sa môže javiť aj údajná reakcia operátorov linky 158, na ktorú volala sekretárka dekanky FF UK, aj jej kolegyne z fakulty.

„Bohužiaľ reakcia operátora linky bola nedôverčivá, kolegyňa musela vysvetľovať, že si nerobíme srandu, že sme verejná budova, že máme v sekretariáte očitého svedka, že máme v budove študentov a učiteľov, nech nám pošlú jednotky,“ stojí v ďalšej výpovedi. Podobnú skúsenosť popísala aj tajomníčka fakulty, ktorá sa na linke 158 dožadovala inštrukcií, ako postupovať.

„Operátor mi povedal, že sú na ceste, nepoznajú stav objektu a nemôže dať žiadne konkrétne pokyny,“ uviedla. Na to reagoval hovorca pražskej polície Jan Daněk, podľa ktorého bol postup operátorov preverený a vyhodnotený ako správny a zamestnancom sa len zber informácií mohol javiť ako nedôverčivý.

Na rade je GIBS

Pochybnosti s postupom času neubúdajú. S o to väčším očakávaním bude teraz sledovaná avizovaná správa GIBS (Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov), ktorá sa zásahom a všetkým, čo mu predchádzalo, tiež zaoberá a svoje závery v dohľadnej dobe zverejní, uzatvárajú Parlamentní listy.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik