TOTO KRITIZUJE bývalý elitný vyšetrovateľ Šátek v súvislosti so streľbou v Prahe
28 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Vrah obetí vo FF UK na nám. Palacha v Prahe nebol podľa bývalého elitného vyšetrovateľa Jozefa Šáteka „osamelý vlk“. Šátek je presvedčený, že bol to identifikovaný nebezpečný páchateľ vraždy svojho otca, o čom česká polícia vedela najmenej 2 hodiny pred jeho vražedným útokom v Prahe. Čo presne kritizuje Jozef Šátek na sociálnej sieti v súvislosti so streľbou v Prahe?

"Keď som ešte v sobotu 23.12.2023 napísal status, kde som vyslovil kritický názor na postup českej polície pri organizácii a pátraní po páchateľovi streľby v budove FF UK na nám. Palacha v Prahe, tak som bol silne kritizovaný, že tomu nerozumiem a čo sa starám, keď som pri tom zásahu nebol. Pritom som len vyslovil domnienku, že vedenie polície i minister vnútra ČR komentujú len samotný zásah v budove FF UK nám. Palacha, ale vyhýbajú sa komentovať ten postup polície v čase, ktorý streľbe a zásahu predchádzal, najmenej od času nahlásenia podozrivej udalosti matkou páchateľa (21.12.20123 o 12,19 h) až po streľbu (14,59 h). No a dnes je zrejmé, že aj Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov začala vo veci konať preverovanie o možnom zlyhaní či chybách českej polície," píše hneď v úvode príspevku na sociálnej sieti bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek.

Šátek ďalej zhrnul celú udalosť a jej časové súvislosti i konanie (nekonanie) českej polície od nahlásenia udalosti až po oznámenie o streľbe

Preberáme v plnom znení:

-O 12,17 páchateľ David K. odišiel z domu v obci Hostouň, vypol si mobil (o 12,51 h zistené políciou), predtým zastrelil svojho otca (nájdený políciou 12,47 h) a v pivnici spustil nástražný výbušný systém (NVS nájdený políciou 12,56 h, 13,39 h zistené, že NVS by vybuchol, ak by polícia včas nevypla elektrinu), páchateľ svojej matke zaslal SMS (úmysel spáchať samovraždu a odchod do Prahy), matka to polícii oznámila o 12,19 h.

-O 13,17 h sa polícia z vyjadrenia matky dozvedela, že jej syn „mal odísť autobusom na FF UK, kde študuje“. O 13,20 h polícia zistila, že páchateľ má v držbe niekoľko strelných zbraní – pištoľ, pušky, samopal, brokovnicu a tlmič. O 13,45 h polícia zistila, že páchateľ má vyučovanie v FF UK Celetná ul. učebňa 503, vyučovacia hodina od 14 do 15,30 h. O 13,57 h nastúpili do FF UK Celetná tri zásahové policajné družstvá. Od 14,09 h až do 14,29 h polícia zisťovala u dekanky či je páchateľ na vyučovaní, evakuovala všetky učebne okrem 503, vstúpila do triedy, kde sa páchateľ nenachádzal a začala previerku celej budovy. O 14,38 h bol lokalizovaný mobil páchateľa na Revolučnej ulici asi 1,3 km od budovy FF UK nám. Palacha, o 14,59 h prvé oznámenie o streľbe na FF UK nám. Palacha.

-Podľa Deníka N anonymná pracovníčka uviedla, že vedenie FF UK Praha dostalo od polície asi hodinu pred streľbou (t. j. asi o 14,00 h) informáciu, že existuje “hrozba , že by niekto konkrétny mohol prísť na fakultu a strieľať“, podľa nej „na fakulte v tom čase hliadkoval jeden policajt“.

-O 12,47 h keď polícia našla v dome zastreleného otca páchateľa Davida K. a tento matke oznámil, že ide spáchať samovraždu a odišiel do Prahy, tak jej muselo byť jasné, že sa jedná o nebezpečného páchateľa vraždy, ktorý je na úteku, pričom má úmysel spáchať samovraždu a toto nebezpečenstvo z jeho možného konania sa zvýšilo tým, že má registrovaných 8 strelných zbraní a predpokladám, že veľká časť z nich sa po okamžitej kontrole v dome nenašla, taktiež tieto môže mať u seba a použije ich voči sebe ale aj voči iným osobám. Pevné rozhodnutie páchateľa spáchať samovraždu a „zobrať so sebou čo najviac ľudí“ dokazuje fakt, že pred odchodom z domu dal do chodu časový spínač NVS, ktorý mal zabezpečiť vyhodenie domu bez ohľadu na možné obete.

Šátek ďalej zverejňuje možné pochybenia a nedostatky v práci polície :

Všetko podľa bývalého elitného vyšetrovateľa nasvedčuje tomu, že polícia vôbec nevykonala zodpovedajúce opatrenia (netvrdím, že žiadne) smerujúce k prevereniu pohybu páchateľa z Hostouň smerom do Prahy, pritom mali jeho fotografiu i popis oblečenia, nepochopiteľne nevykonala opatrenia v rámci tzv. „pátrania po horúcej stope“.

"Pritom chápem, že polícia nechcela fotografiu i s popisom páchateľa zverejniť, aby ho prípadne nevyprovokovala k nejakej nepredvídateľnej násilnej reakcii. Polícia tiež vôbec nevykonala žiadne opatrenia k obsadeniu možných miest výskytu nebezpečného páchateľa po trase autobusu a metra napr. v staniciach metra i sledovanie všetkých do úvahy pripadajúcich kamerových systémov," vysvetľuje Šátek.

V tejto súvislosti podľa neho treba uviesť, že z Hostouně ide autobusová linka č. 306 a to buď cez Jeneč s prestupom na metro s konečnou stanicou Mústek (zelená vetva) alebo 306 cez Zličín (oranžová vetva) s prestupom na metro s konečnou stanicou Mústek a obidve trvajú asi 1 hodinu s dĺžkou trasy asi 22 km.

"V čase udalosti, po odchode páchateľa z domu o 12,17 h obidva spoje z Hostouň odchádzali o 12,28 h a na Mústku boli o 13,30 h. Podľa toho, že sa páchateľ objavil a zapol si mobil na Revolučnej ul. o 14,38 h, tak by som predpokladal, že tento odchádzal z Hostouň neskorším spojom č. 306 až o hodinu t.j. 13,24 h a na Mústku (resp. Revolučnej ul.) mohol byť o 14,30 h. To je presne tá doba, aby mohol prejsť po Celetnej ul. (skontroloval evakuáciu študentov políciou) a pokračoval do budovy FF UK nám. Palacha, čiže cesta až po streľbu mu trvala menej ako 21 minút," vysvetľuje ďalej.

"Tú hodinu, ktorú zotrval ešte v Hostouň mohol využiť na dve veci, po vražde otca sa potreboval ukľudniť a začať racionálne rozmýšľať a zároveň mohol čakať na výbuch NVS (kontrola)," dodáva Šátek.

Polícia podľa neho akoby po neschopnosti cez mobil lokalizovať a sledovať pohyb páchateľa úplne rezignovala na iné operatívno-pátracie opatrenia ako je sledovanie a zadržanie páchateľa pri pohybe smerom k ním vytýčenému cieľu.

"Polícia sa bez relevantných faktov len domnievala a nepodložene spoliehala, že páchateľa v budove FF UK na Celetnej ul. zadrží skôr ako príde k negatívnemu konaniu," myslí si Šátek.

Poďla neho je absolútne nepochopiteľné, že polícia vykonala opatrenia len k osobám v budove FF UK na Celetnej ulici, avšak absolútne opomenula vykonať aspoň základné opatrenia k ochrane osôb nachádzajúcich sa v budove FF UK nám. Palacha (vyslať aspoň jednu zásahovú policajnú jednotku), pritom polícia nemôže tvrdiť, že o tomto možnom mieste útoku páchateľa nevedela, keďže sama hodinu pred streľbou upozornila vedenia FF UK nám. Palacha, na takúto hrozbu.

"Bohužiaľ, takéto opatrenie nevykonali ani potom čo zistili, že páchateľ sa v učebni na Celetnej ul. nenachádza a súčasne zistili jeho pohyb cez zapnutý mobil a to 21 minút pred streľbou na Revolučnej ulici, len 1,3 km od FF UK nám. Palacha. Bez toho, aby sa kriticky nevyhodnotil celý priebeh tohto vražedného útoku, t. j. od prijatia prvej informácie pre políciu až po usmrtenie páchateľa nemožno prijať správne a komplexné opatrenia k vylepšeniu práce polície i ochrany ohrozených objektov ale aj prípadne preventívnej pomoci pre podozrivých ešte vo fáze prípravy takýchto hrozných zločinov," dodáva Šátek.

"Určite sa nechcem nikoho dotknúť, najmä tých, ktorým tieto úmrtia spôsobili hroznú bolesť a tiež sa nechcem hrať na generála po boji a tiež pripomínam, že moje úvahy nie sú smerované voči policajtom, ktorí si urobili svoju práce výborne a hrdinsky a patrí im naše poďakovanie," konštatuje tiež v závere príspevku na sociálnej sieti bývalý elitný vyšetrovateľ.

Pátral po Zelenského zločinoch. Zabili ho?
InfoBRICS informuje: SBU zabila novinára vyšetrujúceho Zelenského zločiny. SBU je podozrivá z vraždy autora, ktorý preveroval Zelenského. Podozrenie Egyptské úrady podozrievajú Bezpečnostnú službu Ukrajiny z účasti na vražde novinára Mohammeda... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Milan Laca

Praha: Policajné zábery, z ktorých mrazí

Praha sa bude veľmi dlho spamätávať zo štvrtkového šialenstva, ktoré rozpútal 24-ročný strelec. Jeho čin pri dátume 21. december 2023 bude krvavo zapísaný do všetkých kroník hlavného mesta Česka. Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej prišlo o život 15 ľudí vrátane strelca a 25 je zranených.Polícia zverejnila video, ktoré dokumentuje celú udalosť.

Kým jeden zo zasahujúcich policajtov na videu informoval kolegov o pohybe perfektne vybaveného strelca na streche fakulty, zásahová jednotka smerovala za ním, aby ho spacifikovala. Napriek tomu, že policajti neboli tak dokonale vybavení, ako strelec, jeho paľbu opätovali. Neskôr dokonca prišli na to, že v inej budove mal naskladnený doslova hrozivý arzenál zbraní. Vo videu tiež znie hlas človeka, ktorý sa snaží odpútať pozornosť strelca. Kto to bol, sa zatiaľ nevie. Pod videom v komentároch ľudia oceňujú prácu zásahovej jednotky a polície vôbec.

Napriek horšiemu vybaveniu, streľbu opätovali

Na záberoch jedného zo zasahujúcich policajtov sa strelec prechádza po streche budovy Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity. Popri dokumentovaní udalosti informuje kolegov o aktuálnej polohe strelca.

„Je ukrytý! Ľavá strana z môjho pohľadu!!!," zneli výkriky jedného z policajtov. Ten sledoval strelca prechádzajúceho sa po streche budovy. S puškou s modernou optikou spúšťal náhodnú paľbu na ľudí v meste. Policajti boli vyzbrojení len obyčajnými pištoľami na krátku vzdialenosť, nie puškami s ďalekohľadom. Tie by sa proti strelcovi dali použiť. Napriek tomu český policajný prezident Martin Vondrášek potvrdil, že streľba na políciu zo strany strelca bola od policajných príslušníkov opätovaná.

Viac v článku:

Praha: Policajné zábery, z ktorých mrazí (VIDEO)
Praha sa bude veľmi dlho spamätávať zo štvrtkového šialenstva, ktoré rozpútal 24-ročný strelec. Jeho čin pri dátume 21. december 2023 bude krvavo zapísaný do všetkých kroník hlavného mesta Česka. Polícia zverejnila video, ktoré dokumentuje celú... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Eka Balašková