Pre životné prostredie je v roku 2024 alokovaných 949 miliónov eur
12 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Pre oblasť životného prostredia je v roku 2024 alokovaných 949 miliónov eur. Zabezpečujú sa nimi najmä úlohy ochrany prírody, vodného hospodárstva, ochrany pred povodňami, kvality a množstva vôd, ovzdušia, ozónovej vrstvy, odpadového hospodárstva a geologického výskumu. V budúcom roku vyčlenili prostriedky na riešenie envirozáťaží, sanáciu skládok či dekarbonizáciu priemyslu. Do oblasti vstupujú zdroje aj z Environmentálneho fondu, Modernizačného fondu a Slovenského vodohospodárskeho podniku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý schválila vláda.

V budúcom roku budú k dispozícii zdroje z plánu obnovy, a to v objeme 242 miliónov eur. Poslúžia podľa vlády na dekarbonizáciu priemyslu, obnovu budov, ochranu prírody a renaturáciu vodných tokov a mokradí.         

Kabinet ráta s výdavkami Envirofondu vo výške 210 miliónov eur, ktoré medziročne rastú o 57,5 miliónov eur. Tieto budú slúžiť najmä na projekty ochrany a využívania vôd - budovanie verejných vodovodov, kanalizácií, čistiarne odpadových vôd. Taktiež na zvyšovanie energetickej účinnosti verejných budov a na kompenzácie priemyselným podnikom, v prípade ktorých sa predpokladá značné riziko úniku uhlíka. Ďalších 63 miliónov eur je v rozpočte fondu určených na poskytovanie úverov, ktoré budú pomáhať s financovaním ekologických projektov, priblížila vláda.

Do oblasti životného prostredia začlenil vládny kabinet aj výdavky z Modernizačného fondu, rozpočtované v Envirofonde v objeme 100 miliónov eur. Sú určené na schému štátnej pomoci pre teplárenské spoločnosti, na modernizáciu energetických systémov vrátane uskladňovania energie a na zlepšenie energetickej efektívnosti.

V rozpočte na najbližšie dva roky zohľadnili výdavky potrebné na uzatváranie a rekultiváciu problematických skládok v sume 33 miliónov eur. Vláda pripomína, že pri takýchto skládkach Európska komisia skonštatovala nesprávnu implementáciu smernice o skládkach odpadov a Slovensku by tak v prípade nekonania hrozili vysoké pokuty.

Šesť miliónov eur bude v rokoch 2024 a 2025 smerovať na opatrenia súvisiace so zneškodnením PCB látok v lokalite Chemko Strážske. Pôjde o postupné zneškodnenie nebezpečných odpadov z lokality. V rozpočte sú tiež alokované zdroje v sume 500.000 eur na riešenie krízovej situácie v areáli spoločnosti PTCHEM v Nemeckej, kde zabezpečia čistenie kontaminovaných vôd. "V oboch prípadoch bolo nevyhnutné realizovať uvedené opatrenia s cieľom odvrátenia ohrozenia životného prostredia a verejného zdravia," uviedla vláda.

Kabinet zohľadňuje aj výdavky na odstraňovanie následkov ničivého požiaru v Banskej Štiavnici v lokalite UNESCO v sume 5,7 milióna eur vrátane rekonštrukcie historickej budovy, ktorá bola zničená požiarom.

Vo výdavkoch štátneho rozpočtu pre oblasť životného prostredia sú premietnuté aj výdavky súvisiace so zákonom o ochrane ovzdušia v sume 1,82 miliónov eur na účel vykonávania kontrol a plošného prieskumu o malých spaľovacích zariadeniach na vykurovanie domácností. Cieľom je zníženie znečistenia ovzdušia z vykurovania domácností a jeho negatívneho vplyvu na zdravie občanov.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik