Šialenstvá Európskeho parlamentu
01 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ak je Európsky parlament šialený, potom je to trojitá pravda o Výbore pre životné prostredie, ktorý sa v súčasnosti zaoberá reguláciou domácich zvierat, hovorí Ivan David. Poslanec EP za SPD mal vraj "tú česť" vidieť týchto europoslancov na vlastné oči niekoľkokrát. 

Rozhovor zverejnil portál Parlamentní listy a prinášame ho v plnom znení.

V Českej republike vyvolala rozruch správa, že Európsky parlament pripravuje zoznam zvierat, ktoré by ako jediné mohli byť držané v domácom prostredí.

Symbolom tejto rozpravy sa stal škrečok, ktorý by mal v zozname chýbať. Tak ako je to potom, pán poslanec, prosím?

Snažím sa a budem sa snažiť, aby naši spoluobčania pochopili, čo je Európska únia, Európska komisia a Európsky parlament. Nebudete to počuť od ľudí, ktorí sa živia glorifikáciou tejto organizácie, ktorá sa snaží byť unitárnym štátom, ale je len medzinárodnou organizáciou založenou zmluvou.

Najväčším a "najprestížnejším" výborom v Európskom parlamente je Výbor pre životné prostredie (ENVI), ktorý má slovo vo všetkom a má na to požehnanie kolégia predsedov. Som jej náhradníkom. Môžem tam ísť a počúvať hrôzy ako všetci ostatní, diskutovať, ale hlasovať len vtedy, keď je niekto neprítomný a požiada ma, aby som ho zastúpil. Ak je Európsky parlament šialený, potom to pre tento výbor platí trojnásobne. Sú v ňom väčšinou fanatici. "Kedy zakážeme chémiu!" hystericky vykríkla mladá poslankyňa, keď diskutovala o podstatnej otázke.

Som členom Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI). Snažili sme sa dobre vychádzať s "výborom ENVI", ale sú "ambiciózni" a navzájom si konkurujú v tom, čo ešte zakázať.

Okrem toho sú niektorí z ich aktivistických poslancov EP členmi výboru AGRI, aby zabezpečili urýchlenie zániku poľnohospodárstva v EÚ.

Napríklad francúzsky europoslanec za Zelených Benoît Biteau je podpredsedom výboru AGRI, ktorý navrhol zákaz orby v celej EÚ.

Máme tiež holandskú poslankyňu za Zvieraciu stranu (presvedčte sa sami) Anju Hazenkampovú, ktorá obhajuje zákaz živočíšneho poľnohospodárstva a prechod na "viac rastlinnú stravu".

Toľko k malej ukážke toho, čo je tam možné.

Neviem presne, v akom štádiu je návrh na obmedzenie domáceho chovu spoločenských zvierat. Všetko, čo viem, je, že sa na tom pracuje. Uvidíme, čo bude nakoniec zahrnuté. Uvidíme, ako bude vyzerať návrh nariadenia Európskej komisie. Zaujímalo by ma, ako by to chceli presadiť. Odborníci údajne diskutujú o návrhu a uskutoční sa výberové konanie, aby sa rozhodlo, kto je najsprávnejším odborníkom. Môžete hádať, kto ich vyberá a podľa akých kritérií.

Vypočutia o možnosti obmedzenia bezpodmienečnej ochrany vlkov sa konajú približne dvakrát ročne a dokonca aj poslanci Európskeho parlamentu výboru AGRI pod tlakom chovateľov oviec vyvíjali trochu väčší tlak, aby sa prestali príliš obávať.

Nemecký europoslanec Peter Jahr sa na jednom vypočutí spýtal "ručne vybraného" odborníka, koľko vlkov by malo byť v Európe, aby neohrozil ich genofond, ako varoval expert. "Toľko, koľko je možné!" bola jasná odpoveď.

Môj zosnulý priateľ a bývalý vedúci oddelenia publicity pražskej zoologickej záhrady Josef Král mi raz povedal postreh svojho známeho nadšeného chovateľa: "Človek, ktorý miluje prírodu a chová zvieratá doma, ich zabije viac ako iný, komu je príroda úplne ľahostajná." Presne tak.

Nie som nezaujatý, choval som veľa zvierat od rýb po cicavce, teraz mám iba axolotly, nemám na to čas.

Myslím si, že mimo zoologických záhrad a licencovaných odborníkov by malo byť zakázané chovať zvieratá odchytené vo voľnej prírode doma, ak tam ubúdajú. Napríklad som choval kanadské trávne hady Thamnophis sirtalis, sú ich milióny. Tak prečo nie.

Ako lekár vyhlasujem, že ak bude zakázaný výskum liekov na zvieratách, lieky sa budú testovať na ľuďoch

Nie všetko sa dá urobiť na tkanivových kultúrach a matematických modeloch.

Už tu bola snaha zakázať zvieratá v cirkusoch, obmedziť zoologické záhrady... Každý vie, ako je chov hospodárskych zvierat obmedzený pod zámienkou ich "dobrých životných podmienok". Je to čiastočne opodstatnené, ale hlavným záujmom je vytvoriť priestor pre dovoz z krajín mimo EÚ, na ktorých obchodníci zarábajú viac, a zničiť potravinovú bezpečnosť Európy. Aktivisti za práva zvierat sú len užitoční idioti nadnárodných spoločností.

Profesor Zdeněk Mlynář mi raz povedal, že Lubomír Štrougal mal pri diskusii o návrhoch v Ústrednom výbore Komunistickej strany Československa populárne príslovie: "Hlavné je neprepúšťať pracujúcich!" Zdá sa, že zámerom Európskeho parlamentu a Európskej komisie je všetkých naštvať.

Výbor pre poľnohospodárstvo, ktorého ste členom, sa zaoberal aj otázkou ukrajinského obilia. Hoci niektoré členské štáty, Poľsko, Maďarsko a Slovensko, trvajú na svojich námietkach, stanovisko EP k jeho dovozu do EÚ už nie je úplne negatívne. Prečo sa to, čo sa stalo v Európskom parlamente?

Výbor sa tým zaoberal, ale boli to najmä Poliaci a podpredseda Budína z Rumunska, ktorí boli proti dovozu. (Väčšina ostatných podporuje ukrajinský režim.) Pred žatvou mali zásoby obilia viac ako 200% a ich farmy boli a sú v bankrote. Ani v Bulharsku a na Slovensku to nie je zábava. Za normálnych okolností nie je možné zabrániť obchodníkom-špekulantom, aby dovážali kdekoľvek, kde im to vyhovuje. Komisia a Rada sa rozhodli dočasne zastaviť dovoz. Toto opatrenie sa neodvážili predĺžiť. Poľsko tomu nevenovalo pozornosť, ale uvidíme, čo urobí nová poľská vláda v Bruseli. Je to veľmi zaujímavá otázka, ale hovoril som príliš veľa o prvej otázke.

Na tomto príklade si môžeme predstaviť, čo sa stane s poľnohospodárstvom v Únii, keď sa uzavrú obchodné dohody so zoskupením Mercosur, Čile, Vietnamom, Novým Zélandom...

Českí poľnohospodári sa sťažujú, že po škrtoch v budúcoročnom rozpočte prídu o časť dotácií, ktoré im umožnili udržať si konkurencieschopnosť v rámci EÚ. Čo si myslíte, že to bude znamenať pre české poľnohospodárstvo?

Českí poľnohospodári majú pravdu. Napriek tomu sme v nevýhode, pretože takzvané národné dotácie v západných krajinách sú oveľa vyššie a dodávajú nám svoje prebytky za dampingové ceny. Ďalším problémom sú maloobchodné reťazce, ktoré majú takmer monopol v obchode s potravinami, tlačia nákupné ceny často pod výrobné náklady a majú obrovské prirážky. Ide o vážne ohrozenie poľnohospodárstva, ktoré je na rozdiel od iných oblastí stále prevažne české.

Zanechajme poľnohospodárstvo. Europoslanec Alexandr Vondra sa chváli úspechom pri zmene textu normy Euro7, ktorá upravuje emisie automobilov. Naozaj si myslíte, že výsledný text normy možno považovať za český úspech?

Mám veľa dôvodov nerešpektovať pána Vondru, ale v záujme objektivity treba priznať, že vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín zastáva racionálne stanoviská takmer len jeden člen. Áno, jeho nepopierateľnou zásluhou je zmiernenie šialeného nariadenia Európskej únie o norme Euro7. Na ODS však ide o to, že česká vláda schvaľuje Green Deal v záujme niekoho iného a poslanec Vondra za ODS potom získava zásluhy za zmiernenie šialenstva... Nazvať to v tomto kontexte českým úspechom...? Možno je lepšie byť zastrelený ako obesený.

Keď už hovoríme o poslancovi Vondrovi, čo si myslíte o tom, že koalícia SPOLU sa rozhodla zostaviť spoločnú kandidátnu listinu pre európske voľby, na ktorej sa stretnú ľudia s takým odlišným postojom, ako sú poslanci Európskeho parlamentu Vondra a Niedermayer?

Áno, hovoril som o tom s pani Vrecionovou, samozrejme, že nemôžem zverejniť obsah, ale je jasné, že to bude pre nich problém. Bude ich viac, ale kto budú "oni". Naznačil som Vondrov postoj a Niedermayer je na opačnom konci spektra názorov na tieto základné otázky... Podľa môjho názoru je Alexandr Vondra rozumný, takže sa oprávnene obáva, že šialenstvo v EÚ rozvráti túto organizáciu, čo určite nechce, a ako verejne povedal v televízii: "... Každé druhé voľby sú hororom." EÚ pracuje na tom, aby sa rozvrátila. Keď vidím jeho výhody, nechcem mu prekážať. V Európskom parlamente tvoria 70 % fanatici, úradníci v Európskej komisii si musia plniť svoje úlohy, ale určite nechcú prísť o prácu.

Európsky parlament, konkrétne vo svojom Výbore pre ústavné a právne veci, tiež píše návrh na výrazné zúženie oblasti, v ktorej musia členské štáty rozhodovať jednomyseľne. Čo myslíte?

Samozrejme, som zásadne proti, je to aj oficiálne stanovisko SPD. Ale Niedermayer, Piráti, starostovia, socialisti (Maxová za ČSSD) a čiastočne aj kresťanskí demokrati sú za.

Prezident Petr Pavel povedal, že táto zmena by sa nemala dotknúť zahraničných a bezpečnostných otázok. Myslíte si, že je realistické, aby si členské štáty zachovali svoju suverenitu v týchto otázkach, keď vidíme, čo sa deje v posledných mesiacoch v súvislosti s postojom k Ukrajine alebo Izraelu?

Nie je to realistické. Kým sme v Európskej únii, nemáme inú možnosť, ako akceptovať zrušenie zvyškov štátnej suverenity. Je to neskrývaný dlhodobý cieľ. Ak nie je aspoň stopa realizmu, spomalí sa. Naopak, šliapu na plynový pedál zo strachu, že driemajúci občania sa zobudia a pochopia zámer vytvoriť jednotný štát EÚ a pošlú ho do slepej uličky.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik