POZOR! Nebezpečné hlodavce ohrozujú hlavne okolie Nitry a Piešťan
29 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Hlodavce nebývajú najpríjemnejšími susedmi. Hlavne keď sa premnožia. Môžu šíriť choroby, črevné parazity a dokážu zaútočiť aj na človeka. Momentálne najviac ohrozujú obyvateľov Nitry, Piešťan a Rožňavy.

Nutrie z južnej Ameriky

Nutrie patria medzi invázne druhy živočíchov, ktoré vytláčajú naše zvieratá a spôsobujú aj škody prírode. Dokonca v ohrození zaútočia aj na človeka. Nutrie pochádzajú z južnej Ameriky a na Slovensku  obsadzujú dokonca aj centrá miest.

Darí sa im hlavne v Nitre

Nutrie sú podobné bobrom. Z južnej Ameriky ich do Európy priviezli na chov mäsa a pre vysoko cenenú kožušinu. Z chovov sa im podarilo ujsť a keďže v našej prírode nemajú prirodzeného predátora, darí sa im.

Veľké problémy má hlavne Nitra, informuje portál nitra.zoznam.sk.

Radnica vyzvala ľudí, aby nutrie na brehu rieky neprikrmovali, ale ľudia zákazy nerešpektujú. Podľa ochranárov ich žije v Nitrianskom kraji približne 3000. Poľovníci ich síce na podnet Štátnej ochrany prírody strieľajú, ale v intraviláne to nie je možné a ony sa usadili práve tam.

Vzbudzujú obavy celej Európskej únie 

Nutria riečna, ako invázny druh živočícha, vzbudzuje obavy celej Európskej únie. Predstavuje ohrozenie biodiverzity a spôsobuje straty hospodárskym a bezpečnostným záujmom človeka. Pre človeka predstavuje zvýšené riziko prenosu črevných parazitov či bakteriálneho ochorenia.

Na druhom mieste Piešťany

Okrem Nitry majú podobný problém aj Piešťany. Nutrie tam ničia brehy vodných tokov. Tabule sa zákazom kŕmenia sa neosvedčili, lebo ľudia nutrie vnímajú ako atrakciu a prikrmujú ich.

Pobehovali dokonca po sídlisku 

Na  jar jeden z obyvateľov povedal pre denník Pravda: “Začínalo to byť neúnosné, pobehovali po celom sídlisku. Úplne strácali plachosť, boli až otravné. Niektoré dokonca útočili na ľudí.” 

Už aj v novozámockom okrese

V obci Veľký Kýr v Novozámockom okrese sa stal prípad, že jeden z obyvateľov na nutrie strieľal pomocou takzvanej fúkačky oceľové šípky dlhé pätnásť centimetrov. To však nie je dovolené, hoci nejde o chránený druh, zviera nesmie byť usmrtené trýznivým spôsobom, píše portál nitra.zoznam.sk

V Rožňave zase staré známe potkany

Aj potkany dokážu človeku riadne znepríjemniť život. V Rožňave sa premnožili, pretože ich láka jedlo od neprispôsobivých občanov. Preto už v meste  nariadili deratizáciu.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik