Čaputová reaguje na dnešné vyhlásenie generálneho prokurátora
18 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Prezidentke SR Zuzane Čaputovej ide podaním na Ústavný súd SR o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora. TASR to uviedol v reakcii na pondelkové vyhlásenie šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroša Žilinku prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Za krokmi prezidentky smerom k Ústavnému súdu je presne opačný úmysel, než prezentuje generálny prokurátor - prezidentke ide o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora alebo osobu prezidentky, a teda o výklad ústavy, ktorý bude platný voči všetkým," zdôraznil hovorca.

Priblížil, že tento postup môže byť nápomocný aj pre samotnú činnosť generálneho prokurátora, a preto slová Maroša Žilinku o dlhodobom zneisťovaní verejnosti o zákonnosti jeho postupu zo strany prezidentky nemajú podľa nej s realitou nič spoločné.

Strižinec zdôraznil, že v prípade aktuálneho podania na Ústavný súd ide predovšetkým o vyriešenie spornej ústavnoprávnej otázky, či môže generálny prokurátor odmietnuť prezidentke poskytnúť svoje rozhodnutia pre výkon jej právomocí. "Napriek zjavne osobnej rovine zo strany generálneho prokurátora sa prezidentka k mnohým výzvam na podanie disciplinárneho návrhu stavia vecne a bez argumentov tomuto tlaku nepodľahla. Akýkoľvek záujem o živé kauzy prezidentka dôrazne odmieta," zdôraznil. Prezidentka sa podľa hovorcu stavia vecne a odborne aj k téme využívania paragrafu 363 Trestného poriadku.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v rámci svojho pondelkového vyhlásenia pre médiá označil minulotýždňové podanie prezidentky na Ústavný súd SR za účelové. Ide podľa neho o pokračovanie dlhodobého tlaku, spochybňovania a diskreditovania jeho osoby.

Čaputovú asi porazí! Prvá reakcia na vyhlásenie M. Žilinku
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka považuje podanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej na Ústavný súd SR, týkajúce sa výkladu ústavy v súvislosti s jeho činnosťou, za účelové. Povedal to v rámci svojho pondelkového vyhlásenia pre médiá. Ako prvý... Čítať ďalej
18 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!