Problémy s NELEGÁLNYMI migrantmi: Zanechávajú odpad a berú si aj ovocie
04 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

V obci Vrbovka v okrese Veľký Krtíš v súčasnosti aj naďalej evidujú pohyb nelegálnych migrantov. Ľudí z krajín Blízkeho východu je v nej momentálne 20, TASR to v pondelok povedal starosta obce Marcel Fagyas.

Sťažnosti miestnych

Ako uviedol, v nedeľu (3. 9.) ich bolo 45 a 80 percent migrantov je podľa neho mužov. Vyskytli sa však aj rodiny. Dodal, že sú mimo obytnej zóny Vrbovky, v uplynulých dňoch sa však pohybovali aj v jej centrálnej časti, kde je miestny úrad. „Ako sa v pondelok začala škola, umiestnili sme ich mimo obce, na jej okraj, smerom na cintorín,“ objasnil s tým, že problém je napríklad s komunálnym odpadom, ktorý po sebe ľudia zo zahraničia nechávajú. Doplnil, že zaznamenali aj to, že domácim občanom zobrali ovocie zo stromov.

Starosta zdôraznil, že miestnym obyvateľov povedal, aby k migrantom pre svoje zdravie nechodili. O chorobách, ktoré by mohli na Slovensko priniesť, však zatiaľ nevie. „Miestni sa sťažujú, že keď k nám v noci cudzinci prichádzajú, tak ich vyrušujú,“ dodal.

Hranica bez kontroly

V Bušinciach vo Veľkokrtíšskom okrese v súčasnosti migranti nie sú, v pondelok to TASR potvrdil starosta Zoltán Végh. Počas prvého septembrového víkendu (2. – 3. 9.) ho však v noci zobudili policajti, aby ho informovali o súčasnej situácii. Podľa jeho slov cudzinci boli väčšinou mladí muži a na druhý deň ich autobusom z dediny odviezli. Véghovi sa nepáči, že na slovenskej hranici nie je kontrola a nikto nevie, čo za ľudia cez Slovensko prechádzajú.

„Nevieme, či sú zdraví alebo chorí, či bojovali. Stupňuje sa to, denne prichádzajú,“ konštatoval s tým, že 30 cudzincov umiestnili v uplynulých dňoch do miestneho amfiteátra. „Dali sme im vodu a jedlo, boli tam aj ženy a deti, 90 percent zo skupiny však boli chlapi od 15 do 50 rokov,“ poznamenal. Nepáči sa mu, že situácia sa nerieši, a vyhlásenie mimoriadnej situácie podľa neho nič neznamená.

Tlačový odbor ministerstva vnútra informoval, že Okresný úrad vo Veľkom Krtíši vyhlásil v piatok (1. 9.) v regióne pre nárast neregulárnej migrácie mimoriadnu situáciu.

Hamran chce obúchať ľuďom tabuľky o hlavu. Môže začať (VIDEO)
Na situáciu s migrantami reagoval v pondelok (4. septembra) tlačovou besedou aj policajný prezident Štefan Hamran. Z takmer poldruha hodinu trvajúceho brífingu sme sa o tom, ako mienia Policajný zbor (PZ) a vláda SR riešiť problém, ktorý v... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Eka Balašková

SMER – SSD ZVOLÁVA MIMORIADNU SCHÔDZU K NELEGÁLNEJ MIGRÁCII

Strana SMER – slovenská sociálna demokracia dnes (4.9.) podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a žiada, aby NR SR rokovala o návrhu uznesenia k nelegálnej migrácii.

Okrem poslancov strany SMER – SSD sa pod návrh podpísali aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a Štefan a Filip Kuffa.

V návrhu predkladaného uznesenia sa uvádza, že Národná rada Slovenskej republiky s plnou vážnosťou berie na vedomie existenciu ďalšej vlny nelegálnej migrácie, ktorá sa bezprostredne dotýka aj Slovenskej republiky ako tranzitnej krajiny, pričom pripomína vážne dopady predchádzajúcich vĺn nelegálnej migrácie na celú Európsku úniu a vysokú mieru efektivity opatrení, ktoré proti nelegálnej migrácii prijímali predchádzajúce vlády Slovenskej republiky.

Migračnú politiku súčasnej dočasne poverenej vlády Slovenskej republiky, ktorá je založená na garantovaní voľného prechodu štátnych hraníc
Slovenskej republiky na územie Slovenskej republiky všetkým nelegálnym migrantom považuje za neprijateľnú. „Národná rada upozorňuje dočasne poverenú vládu Slovenskej republiky na nebezpečné dôsledky takejto migračnej politiky, keď na územie Slovenskej republiky vstupujú bez akýchkoľvek prekážok nelegálni
migranti bez príslušných identifikačných dokumentov, čo predstavuje vážne bezpečnostné riziká pre občanov Slovenskej republiky,“ píše sa v uznesení.

Národná rada tiež dôrazne žiada dočasne poverenú vládu Slovenskej republiky, aby napríklad okamžite nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc Slovenskej republiky s Maďarskom, aby nelegálnych migrantov v zmysle Zákona o pobyte cudzincov zaisťovala za účelom ich následného vyhostenia alebo aby migračnú situáciu na území Slovenskej republiky konzultovala s Českou republikou a ďalšími dotknutými krajinami a vyvinula maximálne úsilie, aby predišla obnoveniu dočasných hraničných kontrol na hraniciach s týmito krajinami.

Vláda SR v demisii namiesto toho, aby dôsledne využila všetky právne možnosti na zavedenie dočasnej kontroly na hraniciach s Maďarskom s využitím všetkých kapacít príslušných útvarov PZ SR a OS SR, umožňuje nelegálnym migrantom voľný vstup na územie SR. „Skupina poslancov NR SR považuje postup príslušných slovenských orgánov s plným súhlasom vlády Slovenskej republiky za neakceptovateľný, poškodzujúci záujmy Slovenskej republiky a porušujúci celý rad zákonov a iných právnych predpisov. Z tohto dôvodu skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky navrhuje, aby Národná rada Slovenskej republiky na svojom mimoriadnom zasadnutí prerokovala a schválila návrh uznesenia k nelegálnej migrácii, ktorý obsahuje nielen charakteristiku súčasnej situácie, ale ktorým Národná rada Slovenskej republiky dôrazne žiada vládu Slovenskej republiky v demisii, aby rešpektovala slovenské zákony, bilaterálne a multilaterálne medzinárodné zmluvy, ktorými je Slovenská republika viazaná a okamžite prijala opatrenia eliminujúce negatívne dôsledky nelegálnej migrácie.“

ŠOKUJÚCE! Biden prišiel na to, ako si udržať moc
Washington má v úmysle rozpútať svetovú vojnu na budúci rok, aby udržal Joea Bidena a Demokratickú stranu pri moci. Uviedol to nedávno najpopulárnejší americký televízny moderátor Tucker Carlson. Treba poznamenať, že jeho slová spôsobili značnú... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik