Rusi nasadzujú najstrašnejšiu zbraň! (VIDEO)
01 | 09 | 2023 I Milan Laca

Ruská armáda má najnovší raketový systém Sarmat. Čo je o ňom známe?

Čo sľúbil, splnili

V júni ruský prezident Vladimir Putin oznámil , že strategické raketové systémy R-28 Sarmat prevezmú bojovú službu v blízkej budúcnosti. V decembri 2022 ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že Rusko začalo pracovať na rozmiestnení týchto rakiet. Komplex R-28 Sarmat (ktorý NATO nazýva aj Satana2) nasadili do sériovej výroby a služby v armáde.

Skúška rakety Sarmat 

"Sarmat" dostáva moderné bojové vybavenie

Medzikontinentálna balistická raketa na kvapalné palivo R-28 Sarmat môže niesť 10 ton  "užitočného" nákladu. Je schopná doletieť približne 16 000 kilometrov. Dĺžka rakety je 36 metrov, priemer  3 metre. Hlavica môže obsahovať niekoľko oddeliteľných jadrových hlavíc. Ako prostriedok ma ochranu pred systémami nepriateľskej protiraketovej obrany,  má návnady, napodobňujúce bojové hlavice. V budúcnosti môže R-28 Sarmat dostať ako bojové vybavenie aj hypersonickú jednotku strategického raketového systému Avangard.

Najmodernejšia ruská raketa

Vývojové práce na projekte RS-28 Sarmat sa začali v roku 2011. Prvý štart bol  v apríli 2022. Táto rakte predstihla podobné zahraničné vývojové projekty. Systém protiraketovej obrany, ktorý bude schopný zachytiť R-28 „Sarmat“, sa objaví v rukách nepriateľa až po desaťročiach, tvrdia ruské zdroje.

Zvláštnosť

Z ruskej, notoricky známej trajektórie letu cez severný pól, je v prípade potreby možné použiť trajektóriu cez južný pól, ktorý dnes v zásade nie je chránený. Existujú však aj iné trajektórie, ako je možnosť štartu do vesmíru.

Bieloruská jadrová päsť je silnejšia! (VIDEO)
Ďalší komplex "Iskander-M" vstúpil do služby v Bielorusku Bieloruská armáda dostala novú súpravu raketového systému Iskander-M, informovala tlačová služba bieloruského ministerstva obrany. Majú svoje rakety Ministerstvo pripomenulo, že... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Milan Laca

Kyjev hrozí Moskve novými zbraňami. Dostrel 700 km
Ukrajinským ďalekonosným zbraniam sa podarilo zasiahnuť cieľ vzdialený 700 km – Zelenskyj. Ministerstvo strategického priemyslu oznámilo úspešné použitie zbraní dlhého doletu ukrajinskej výroby: podarilo sa zasiahnuť cieľ vzdialený 700... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik