Vláda má riešiť odvolanie šéfa SIS aj viaceré legislatívne návrhy
23 | 08 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Doterajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč má skončiť vo funkcii. Návrhom na jeho odvolanie pre prezidentku Zuzanu Čaputovú sa má v stredu zaoberať vláda. Ešte v pondelok (21. 8.) tento bod rokovania kabinetu avizoval premiér Ľudovít Ódor.

Odvolávanie súvisí s obvinením z trestných činov, ktorému Aláč v súčasnosti čelí. Prezidentka šéfa "tajných", ktorého vymenúva a odvoláva na návrh vlády, už postavila dočasne mimo služby.

Vláda sa na svojej 13. schôdzi bude zaoberať návrhmi legislatívnych zmien, o ktorých má parlament rokovať na mimoriadnej schôdzi začiatkom septembra. Návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti prináša skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí z 22.00 na 20.00 h, rovnako i zvýšenie poplatkov za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov. Zmena Trestného zákona má zasa zabezpečiť dostatočnú kontrolu osôb, ktorým bola uložená ambulantná forma ochranného liečenia.

Vláda bude takisto schvaľovať návrh na uvoľnenie prostriedkov pre strategický park Valaliky a tiež investičný stimul vo výške 1,5 milióna eur na rozšírenie a modernizáciu výroby modulov recirkulácie výfukových plynov. Spoločnosť Mahle Behr Námestovo má s investičnou podporou do roku 2025 vytvoriť 60 nových pracovných miest.

Ministerstvo pôdohospodárstva na rokovanie predkladá aktualizáciu nariadenia vlády, podľa ktorej dostanú mimoriadnu podporu kompenzujúcu dovoz obilia a olejnatých semien z Ukrajiny len pestovatelia pšenice.

Ministerstvo obrany zasa navrhuje začať verejné obstarávanie na rekonštrukciu malého areálu Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku. V súčasnosti nevyužívané a pustnúce priestory majú po obnove slúžiť na administratívne účely a dočasné ubytovanie. Predpokladané náklady predstavujú takmer 11,5 milióna eur.
Kabinet bude tiež schvaľovať ciele a priority na najbližšie päťročné obdobie v oblasti vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti vysokých škôl.

Čambal: Táto polievka sa PRESOLILA, ľudia budú musieť prehltnúť nechutné ŽRÁDLO!
Podpredseda SNS a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal priniesol svoje postrehy k aktuálnej zahraničnej aj domácej politickej situácii. „Na Ukrajine sa rozhára svetový konflikt. Koľko jadrových superveľmocí je zapojených do tohto konfliktu?,“ pýta... Čítať ďalej
22 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik