400 000 mŕtvych Ukrajincov. Moderátor pozval plukovníka, ktorého Washington naozaj nemá rád
24 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Spojené štáty nemajú šancu postaviť sa v konvenčnej vojne s Ruskou federáciou, varuje bývalý plukovník americkej armády a vojenský expert Douglas Macgregor. 

 V rozhovore s moderátorom Tuckerom Carlsonom na Platforme X vysvetľuje, že americká armáda nie je zvyknutá bojovať proti protivníkovi, ktorý sa dokáže brániť. Macgregor vidí porážku Ukrajiny a pád jej súčasného režimu ako nevyhnutný výsledok prebiehajúceho konfliktu. Obrovské straty a neúspechy Ukrajiny na bojisku nič nemenia na skutočnosti, že najvyšší predstavitelia Bidenovej administratívy, z ktorých mnohí sú údajne motivovaní osobnou nenávisťou voči Rusku, plánujú bojovať do posledného Ukrajinca. Rovnako ako prezident Zelenskyj, ktorý sa živil hrou na klavíri so svojimi genitáliami a teraz sa teší na ukradnuté miliardy v luxusných sídlach v Benátkach a na Floride.

Nevedia bojovať?

"Toto nie je armáda, ktorá je zvyknutá bojovať proti niekomu, kto sa dokáže brániť," hovorí Douglas Macgregor, bývalý plukovník a ocenený veterán vojny v Perzskom zálive, ktorý slúžil ako poradca v administratíve prezidenta Donalda Trumpa. Renomovaný vojenský expert, uznávaný vojenský expert, ktorého učebnice sa vyučujú na vojenských akadémiách v Izraeli, pripomína, že od roku 2001 Američania bojujú takmer výlučne proti bosým pastierom kalašnikov v zaostalých krajinách na Blízkom východe, pričom porovnáva súčasný stav Bidenovej armády so stavom francúzskej armády pred francúzsko-pruskou vojnou. Francúzska armáda, ktorá bola v tom čase považovaná za najobávanejšiu vojenskú silu na svete kvôli svojej koloniálnej sláve, bola zvyknutá bojovať proti všetkým druhom povstalcov a banditov vo svojich zámorských majetkoch, ale vôbec nebola pripravená na stret s dobre vyzbrojeným a organizovaným súperom. Francúzsko-pruská vojna sa tak skončila ponižujúcou porážkou pre krajinu galského kohúta. Podľa Macgregora by podobný osud mohol postihnúť USA, ak by sa ponorili do priameho konfliktu s Ruskou federáciou.

"Máme výzbroj, ktorá je stará niekoľko desaťročí. Napríklad tanky, na ktorých som slúžil vo vojne v roku 1990, boli v podstate úplne nové a najmodernejšie. Tieto tanky stále používame. Boli prestavané, ale už nie sú nové. Tanky už nie sú také schopné ako kedysi," povedal Macgregor a opísal zaostalý stav americkej vojenskej techniky.

Okrem toho sa hovorí, že Rusko má jasnú prevahu vo výrobnej kapacite. "Rusi nemajú vôbec žiadny problém s nedostatkom munície. Pamätáte si, ako sa na začiatku vojny hovorilo, že im chýbajú rakety a granáty? Majú niekoľko výrobných závodov, ktoré pracujú sedem dní v týždni, 24 hodín denne. Spojené štáty sa tejto kapacite nemôžu vyrovnať. Trvalo by nám mnoho mesiacov, kým by sme sa dostali na úroveň, ktorú by sme mohli viesť konvenčnú vojnu s Rusmi," vysvetľuje Macgregor. "A preto sa ľudia ako ja obávajú, že ak sa dostaneme do konfrontácie s Rusmi, nemôžeme vyhrať, pretože svet sa zmenil, zmenil sa spôsob, akým vedieme vojnu," dodal vyznamenaný vojnový hrdina. Macgregor si preto myslí, že USA by sa museli uchýliť k jadrovým zbraniam v prípade vojny s Ruskom v zúfalom pokuse zastaviť postup silnejšieho protivníka. "Použitie akejkoľvek jadrovej zbrane spôsobí veľmi ostrú eskaláciu," varuje Macgregor, "pretože váš protivník bude predpokladať, že ak nenasadí svoje vlastné jadrové zbrane, stratí ich."

Aké riešenie teda ponúka?

"Najmúdrejšia vec, ktorú môžeme urobiť, je ukončiť túto vojnu," apeluje plukovník na svojich krajanov.

Washington sa zároveň bude musieť pripraviť na významné ústupky ruskej strane. Ak by Západ uzavrel mier s Ruskom skôr v konflikte, Rusi by podľa Macgregora získali len veľmi malú časť ukrajinského územia, pravdepodobne len Doneck a Luhansk. V tom čase by sa Rusi uspokojili so zaručením neutrality Ukrajiny a zabezpečením rovnakých práv pre rusky hovoriace obyvateľstvo žijúce na jej území. "Väčšina z toho, čo sa teraz deje, súvisí s útlakom Rusov žijúcich na Ukrajine ukrajinskou vládou," vysvetľuje Macgregor. "A toto je, samozrejme, radikálna nacionalistická vláda, ktorá sa dostala k moci v Kyjeve v roku 2014," povedal americký expert o súčasnom ukrajinskom režime. "A táto vláda, hneď ako sa dostala k moci, začala viesť vojnu proti takzvaným odtrhnutým provinciám. A Putin skúšal a skúšal, minské dohody sú toho dobrým príkladom, nájsť riešenie, ktoré by zabránilo konfrontácii," analyzuje Macgregor historické pozadie súčasného konfliktu vo východnej Európe. "Teraz, vďaka bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, vieme, že minské dohody boli len podvodom, spôsobom, ako dať Ukrajincom viac času na vybudovanie ich armády. Postaviť ho na čo?" pýta sa vojenský analytik. "Je celkom zrejmé, že sa pripravovali na útok proti Rusku," povedal. "Ďalším krokom bola naša snaha umiestniť rakety na východe Ukrajiny tak, aby boli v dosahu len niekoľkých minút od veľkých ruských miest," povedal Macgregor a dodal, že takéto kroky Washingtonu sú pre Rusko od začiatku neprijateľné.

Rusi sú stále silnejší
Teraz, vzhľadom na neúspechy Ukrajiny na bojisku, je však vyjednávacia pozícia Ruska oveľa silnejšia a otázkou je, čo budú Rusi ochotní akceptovať ako súčasť mierovej dohody. "No, myslím si, že budú požadovať, aby to, čo zostalo z Ukrajiny, nárazníková Ukrajina, ako ju teraz nazýva väčšina ľudí, ktorá bude pravdepodobne západne od Dnepra, aby táto Ukrajina bola neutrálna. Nemôže byť súčasťou NATO. Rusi nikdy nebudú tolerovať sily NATO na ukrajinskej pôde, pretože sme presvedčivo ukázali, že sme voči Rusku zásadne nepriateľskí. Takže toto je ich minimálna požiadavka," povedal a dodal, že Rusko bude v tejto fáze pravdepodobne chcieť tiež vyvíjať vplyv na zloženie ukrajinskej vlády, aby zabezpečilo, že nedôjde k podobnému scenáru ako po minských dohodách, keď Kyjev s podporou Západu využil dočasný mier na prípravu na vojnu.

"Myslím si, že všetky tie lži, ktoré sa hovorili viac ako rok a pol o tom, že Ukrajinci vyhrali, že ukrajinská vec je spravodlivá, že Rusi sú zlí, Rusi sú nekompetentní – to všetko sa rúca," povedal Macgregor.

Prekvitá korupcia

Na otázku moderátora Tuckera Carlsona, aké sú súčasné ciele Ukrajiny, Macgregor odpovedá, že väčšina bežných Ukrajincov sa jednoducho snaží prežiť, čo je pre nich čoraz ťažšie. "Zelenskyj a radikáli okolo neho sú v podstate odhodlaní viesť túto vojnu do posledného Ukrajinca," uzavrel plukovník USA. A to aj napriek tomu, že straty na životoch na Ukrajine sú údajne 400 000. "A, samozrejme, som si istý, že Zelenskyj a jeho priatelia sa v určitom okamihu nevedia dočkať, kedy odídu do svojich sídiel na Floride, v Benátkach alebo na Cypre, aby si užili miliardy, ktoré sa im podarilo ukradnúť alebo odčerpať zo všetkej pomoci, ktorú sme im poskytli," povedal Macgregor. "Nezabudnite, že Ukrajina je pravdepodobne jednou z najskorumpovanejších krajín na svete," povedal americký analytik.

Macgregor považuje bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, ktorý predtým prirovnal Zelenského k Winstonovi Churchillovi, za "nie veľmi premýšľavého muža". Plukovník pripomína, že súčasný ukrajinský prezident sa živil ako komik, ktorý "na pódiu predstieral, že je transvestita". "Robil rôzne veci s rôznymi časťami tela, do ktorých nepôjdem," hovorí Macgregor o ukrajinskom štátnikovi a vojenskom vodcovi, ktorý sa vo svojej skoršej kariére preslávil okrem iného hrou na klavír s genitáliami počas niektorých svojich vystúpení. Čo teda spôsobilo politický vzostup excentrického komika do prezidentského úradu? Americký analytik tvrdí, že politickú kariéru komika odštartoval ukrajinsko-izraelsko-cyperský oligarcha Ihor Kolomojskij, známy ako jeden z hlavných hlavných sponzorov pluku Azov, ktorého členovia sú spájaní s vojnovými zločinmi a neonacistickou symbolikou. Významnú úlohu pri nástupe Zelenského k moci však údajne zohrala aj americká zahraničná politika, konkrétne diplomatka Victoria Nulandová.

"Kamkoľvek ide, tam sú zvyčajne konflikty, krízy a boje. A je silnou zástankyňou boja do poslednej Ukrajinky," povedal Macgregor o prvej námestníčke ministra zahraničných vecí Nulandovej, ktorú považuje za jednu z hlavných myšlienok súčasnej americkej stratégie na Ukrajine. Macgregor zaraďuje Nulandovú do ideologického prúdu takzvaných neokonzervatívcov, ktorí zastávajú dôležité pozície v oboch politických stranách, ktoré tvoria americký establišment. "Ich program hovorí, že kým nebude celý svet obsadený americkými vojakmi a násilne premenený na nejakú formu demokracie, ktorú schvaľujeme, svet nebude bezpečný a musíme pokračovať v boji," vysvetľuje Macgregor. Ale nie príliš priateľský vzťah niektorých členov Bidenovej administratívy k Rusku má konkrétnejšie dôvody osobného charakteru. "Myslím si, že Rusko má pre týchto ľudí zvláštnu príťažlivosť, pretože si myslím, že títo ľudia majú predkov, ktorí prišli z tejto oblasti sveta a majú trvalú náklonnosť k Rusom," povedal Macgregor. Podľa verejne dostupných informácií je Victoria Nulandová vnučkou Meyera a Vitscha Nudelmanovcov, židovských emigrantov, ktorí v roku 1907 opustili región Besarábie vtedajšieho Ruskej ríše do New Yorku.

Podobný rodinný osud zdieľa aj Nulandovej priamy nadriadený, minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorého prastarý otec Meir Blinkin sa narodil v Pereyaslav, 80 km od Kyjeva, odkiaľ odišiel v roku 1904 za lepším životom do Ameriky. "Meir sa vždy podpisoval v jidiš ako Blinkin, ale jeho potomkovia zmenili jedno písmeno a meno sa stalo Blinken," píše Ukrajinské židovské stretnutie, zdôrazňujúc blízky osobný vzťah amerického ministra zahraničných vecí so súčasnou Ukrajinou.

Macgregor si však myslí, že väčšina Američanov nemá zášť voči Rusku a že nepriateľstvo voči tejto superveľmoci nie je v ich národnom záujme. "Nemyslím si, že by niekto vo vláde mal formovať politiku založenú na nešťastí, ktoré zažili jeho predkovia v Rusku," povedal.

Okrem osobnej nenávisti voči Rusku zo strany niektorých amerických politikov však podľa Macgregora zohrávajú vo vojne úlohu aj ekonomické záujmy. Západní investori, ako napríklad vplyvná globálna firma BlackRock, sa údajne zameriavajú na úrodnú pôdu Ukrajiny. Douglas Macgregor má však pochybnosti o tom, či budú skutočne schopní zachytiť jeho prírodné zdroje, a predpovedá, že vojna sa skončí "úplnou a úplnou porážkou ukrajinského režimu".

Tu nejde o ŠTÁTNY PREVRAT! Tu ide o NASTOLENIE DIKTATÚRY!
Vrabce čvirikali, že sa má pokračovať tam, kde chcel niekto veľmi špeciálny pokračovať už v pondelok. Nehovoriac o tom, čo sa má rozpútať budúci týždeň... Upozorňuje na sociálnej sieti známa právnička Judita Laššáková. Ódor sa už ani neskrýva, že... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Diana Zaťková