Kto vlastne vládne v tomto štáte?!
17 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

"Ešte nikdy vo svojej modernej histórii nestálo Slovensko tak dramaticky blízko k občianskej vojne ako po dnešnom ráne." Takto komentuje šokujúci zásah NAKA voči policajtom vyšetrujúcich zločiny Čurillu & spol., ako aj raziu Hamranovho komanda v dome súčasného aj bývaleho šéfa tajnej služby Michala Aláča a Vladimíra Pčolinského publicista a komentátor verejného diania Eduard Chmelár.

Vážnosť situácie si najlepšie ilustrujeme, keď si uvedomíme, že aj riaditeľ SIS Michal Aláč má k dispozícii bezpečnostné zložky, ktoré by ho mali chrániť – čo by sa stalo, keby sa postavili ozbrojenému komandu NAKA na odpor? To, čo sa deje šesť týždňov pred voľbami, je čisté šialenstvo, najmä ak si uvedomíme, že čurillovci zadržali aj vyšetrovateľku policajnej inšpekcie Dianu Santusovú, čo je obzvlášť zvrhlé, keďže vyšetrovala práve ich.

Šimečka sa tvári, akoby sa nič nestalo

Aktérom tohto bezprecedentného honu na opozíciu sa to celé začína vymykať z rúk. Ak všetky politické subjekty nie sú jednotné v tom, že to, čo sa deje, je nebezpečné, ak to šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zľahčuje, že sú to len „paranoidné konšpirácie Roberta Fica“, Juraj Šeliga prská, že „prevrat sa deje len v hlave Roberta Fica“ a Eduard Heger sa smeje, že to nie sú bezpečnostné zložky, ale Fico, ktorý vraj spochybňuje demokraciu - tak to svedčí buď o tom, že si neuvedomujú mimoriadne nebezpečenstvo celej situácie pre ústavný poriadok a právny štát alebo sa sami podieľajú na jeho demontáži.

Ódor zlyhal

Napokon, k porušovaniu zákonov a ústavy tu už zjavne dochádza. Som šokovaný, že keď prezidentka Čaputová požiadala o zvolanie Bezpečnostnej rady SR, premiér Ódor jej odkázal, že si počká na ďalšie informácie a až potom vyhodnotí, či je potrebné zvolať Bezpečnostnú radu. Lajos Ódor nemá čo vyhodnocovať, a to nielen preto, lebo je iba poverený premiér odvolanej vlády. Podľa ústavného zákona č. 227/2002 aj podľa zákona č. 110/2004 „ak prezident navrhne zvolanie Bezpečnostnej rady, predseda Bezpečnostnej rady zvolá Bezpečnostnú radu tak, aby sa jej zasadnutie uskutočnilo najneskôr do 48 hodín od okamihu, keď sa o návrhu dozvedel“. To znamená, že poverený premiér ako predseda Bezpečnostnej rady SR sa nemá čo slobodne rozhodovať, či hlave štátu vyhovie, keďže zákon je napísaný imperatívne: ZVOLÁ – nie môže zvolať alebo rozhodne sa, či zvolá.

Ide o divadlo?

Čudujem sa, že si tento protiústavný prešľap premiéra Ódora ešte nevšimli ani opozičné strany, ani médiá a dokonca na to nezareagovala ani Kancelária prezidentky SR. Alebo je to celé zo strany Zuzany Čaputovej opäť iba jedno trápne divadlo, ktorým sa prezidentka zbavuje politickej zodpovednosti, keďže to, čo sa teraz deje, je predovšetkým jej vlastné zlyhanie? Nezabúdajme, že je to ona, ktorá je zodpovedná za vládu, ktorú zostavila, že je to ona, ktorá dala voľnú ruku policajnej mafii a posilnila ju odvolaním jej vlastnoručne vybraného ministra vnútra, v dôsledku čoho tu nastáva ešte väčší chaos ako za Hegerovej vlády? Veď z toho, čo sa tu deje, súdnemu človeku už musí rozum zastávať, najmä ak Lajos Ódor vyhlási, že on si najprv počká na tlačovku policajného prezidenta, a potom bude konať... Do čerta, kto je tu komu zodpovedný?? Kto vlastne vládne v tomto štáte?!