Tvári sa, ako keby vôbec nebola tri roky ministerkou
04 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Začiatkom tohto týždňa Michal Kaliňák (Hlas-SD) poukázal na tlačovej besede na nezmyselnosť výzvy na „Centrá zdieľaných služieb. Je tu podľa neho ďalšia zbabraná výzva. Tá by sa mala týkať Plánu obnovy historických budov. Remišovej strana však tvrdí, že súčasná vláda sa uchyľuje k zavádzaniu.

Podľa Za ľudí vláda nehovorí pravdu, keď tvrdí, že čerpanie eurofondov zvýšila štvornásobne. Michal Kaliňák, odborník na samosprávu si však myslí, že ten, kto zavádza, je Remišová. Pripomenul jej, že práve ona bola tri roky na MIRRI a teda zodpovedná za čerpanie eurofondov. Na problémy s nimi si sťažovali práve samosprávy už pred takmer dvoma rokmi. Kaliňák hovorí aj o ďalšej zbabranej výzve.

Ódorova vláda zavádza

„Vláda pred médiami tvrdila, že vďaka jej opatreniam sa čerpanie eurofondov zvýšilo na štvornásobok. V skutočnosti je vyššie čerpanie založené hlavne na kľúčovom opatrení pomoci mestám a obciam s migračnou krízou, ktoré v Bruseli presadila predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a vyrokovala zmenu európskej legislatívy,"  informovala strana Za ľudí po zasadnutí vlády Ľudovíta Ódora.

Samosprávy v septembri ekonomicky skolabujú, ak...
Ak vláda SR neuvoľní požadovaných 108 miliónov eur pre samosprávy, v septembri môžu mať slovenské obce obrovské existenčné problémy. Situácia sa môže zhoršiť najmä v obecných a mestských školách, ktoré majú samosprávy zo zákona povinnosť... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Majú projekty, výzvu nestihnú

„Mnohé samosprávy dali obrovské peniaze do projektových dokumentácií a dozvedia sa, že výzva bola skrátená,“nepáči sa odborníkovi na samosprávu, pričom za najhoršie považuje fakt, že Veronika Remišová, ako symbol najväčších zlyhaní dnes rozdáva rozumy a tvári sa, že Plán obnovy je chaotický.

Zabudla, že bola ministerkou?

„Veď Plán obnovy je chaotický preto, lebo aj ona tomu tri roky asistovala. Plán obnovy je zrkadlom aj jej neschopnosti a jej nečinnosti,“myslí si Kaliňák a pripomína Remišovej to, že pod jej vedením eurofondy samosprávam viac škodili, ako pomáhali. Za jej vedenia MIRRI boli eurofondy podľa Kaliňáka sprevádzané neporiadkom a nestabilitou.

Samosprávy ale nezabúdajú

„Ukázala sa, že nemá žiaden cit pre realitu a rozvoj ani v momente, keď absolútne zlyhala vo veciach, ako sú pomoc samosprávam pri obrovskom náraste cien stavebných materiálov,“ pripomína Kaliňák a dodáva, že Remišová stratila nie len súdnosť, ale aj pamäť.

Starostovia a primátori Remišovej a Budajovi: Spamätajte sa, aby sme nemuseli ísť inou cestou!
Na tlačovom brífingu v mene približne 60 starostov a primátorov hovoril starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík. Odkazujú Remišovej a Budajovi, aby sa spamätali. Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Spamätať sa mala už pred takmer dvoma rokmi

Prvé vážne problémy s eurofondami samosprávy hlásili už v októbri v roku 2021, kedy sa 60 šéfov samospráv postavilo pred Remišovej ministerstvo so sťažnosťou, že prístup vlády voči regiónom a samosprávam je likvidačný. Ministerka síce sľubovala samosprávam, že ich naučí čerpať eurofondy, no čakajú na to zrejme doteraz.

ako sa eurofondy majú čerpať?

"Nie sú výzvy, nie sú projekty, nevieme, ako ich čerpať." Envirofond síce vyhodnotil za konkrétny daný týždeň šesťstotridsať žiadostí -  zmietol ich zo stola.

"Takýmto spôsobom táto vláda podporuje samosprávy? My týmito projektami len skvalitňujeme vidiek. Zo stola zmietli projekty, ako vybudovanie kanalizácie, výstavba čističiek odpadových vôd," pripomenul vtedy.

Nepáčia sa im ani Centrá zdieľaných služieb

Hlas nedávno negatívne reagoval aj na výzvu na Centrá zdieľaných služieb, ktorú by malo ministerstvo vnútra vyhlásiť odznova.

„Rezort tvrdí, že vznik Centier zdieľaných služieb na princípe partnerstva významne prispeje k združovaniu administratívnych a odborných kapacít na miestnej úrovni pri poskytovaní základných verejných a sociálnych služieb najmä preneseného výkonu štátnej správy. Lenže opak bude pravdou.“ informoval Michal Kaliňák. „Potrebujeme ľudí, nie elektroinštaláciu. Oprávnenými aktivitami projektu sú napríklad rekonštrukcia a modernizácia vnútorných priestorov obecných budov vo vlastníctve žiadateľa ako je výmena podlahových materiálov, výmena elektrických rozvodov, či rekonštrukcia sociálnych zariadení, ale aj nákup interiérového vybavenia, výpočtovej techniky. Samosprávy však majú problém s odborne zdatnými ľuďmi a tu mala byť podstata celej výzvy. Preto je táto výzva na Centrá zdieľaných služieb neadekvátna potrebám miest a obcí. A iba dokazuje, aké to vyzerá keď sa nastavujú projekty bez diskusie s dotknutými samosprávami,“ poznamenal expert Hlasu. Michal Kaliňák

HLAS – sociálna demokracia odmieta zbabranú výzvu z dielne ministerstva vnútra
"HLAS – socálna demokracia žiada ministerstvo vnútra zrušiť výzvu na Centrá zdieľaných služieb" - píše sa v aktuálnej tlačovej správe sociálnych demokratov z Pellegriniho HLASu. . „Táto výzva je nastavená tak, že ublíži, pretože absolútne... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik