HLAS – sociálna demokracia odmieta zbabranú výzvu z dielne ministerstva vnútra
02 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

"HLAS – socálna demokracia žiada ministerstvo vnútra zrušiť výzvu na Centrá zdieľaných služieb" - píše sa v aktuálnej tlačovej správe sociálnych demokratov z Pellegriniho HLASu.

. „Táto výzva je nastavená tak, že ublíži, pretože absolútne nereaguje na podstatu spoločných úradovní, ktoré nazývame Centra zdieľaných služieb. Strana HLAS – sociálna demokracia vyzýva rezort vnútra, aby bola výzva na Centrá zdieľaných služieb vyhlásená nanovo s tým, aby z Operačného programu Slovensko boli vyčlenené financie na mzdy odborných zamestnancov, ktorí budú pracovať v týchto centrách,“ uviedol člen predsedníctva HLASu Michal Kaliňák.

Centrá sú iba ďalšou hrozbou

„Plán obnovy a odolnosti Slovenskej republiky vykazuje v mnohých výzvach vážnu chybovosť. Svoje o tom vieme cez súdnu mapu, rušenie nemocníc, zonáciu národných parkov, výzvu pre historické budovy ktorej pravidlá sa menia počas hry a aktuálne aj výzvu na Centrá zdieľaných služieb, ktorá je v skutočnosti ďalšou hrozbou,“ informoval Michal Kaliňák.

Opak bude pravdou

„Rezort tvrdí, že vznik Centier zdieľaných služieb na princípe partnerstva významne prispeje k združovaniu administratívnych a odborných kapacít na miestnej úrovni pri poskytovaní základných verejných a sociálnych služieb najmä preneseného výkonu štátnej správy. Lenže opak bude pravdou.“ informoval Michal Kaliňák. „Potrebujeme ľudí, nie elektroinštaláciu. Oprávnenými aktivitami projektu sú napríklad rekonštrukcia a modernizácia vnútorných priestorov obecných budov vo vlastníctve žiadateľa ako je výmena podlahových materiálov, výmena elektrických rozvodov, či rekonštrukcia sociálnych zariadení, ale aj nákup interiérového vybavenia, výpočtovej techniky. Samosprávy však majú problém s odborne zdatnými ľuďmi a tu mala byť podstata celej výzvy. Preto je táto výzva na Centrá zdieľaných služieb neadekvátna potrebám miest a obcí. A iba dokazuje, aké to vyzerá keď sa nastavujú projekty bez diskusie s dotknutými samosprávami,“ poznamenal expert HLASu. Michal Kaliňák

Zámer, ktporý ide opačným smerom

Michal Kaliňák ďalej pripomína: „V každom regióne na konkrétnych príkladoch počúvame, ako im ciele z plánu obnovy ubližujú. Ako komplikujú život mestám a obciam, ako komplikujú životné situácie ľudí. Toto je ďalšia výzva z plánu obnovy, ktorá ide presne opačne ako sú potreby miest a obcí. Toto už nie je náhoda, ale ďalší dôkaz fatálneho zlyhania tých, ktorí sú zodpovední za celý plán obnovy,“ skonštatoval člen predsedníctva HLASu. Expert strany HLAS – sociálna demokracia pre samosprávy, Michal Kaliňák.

Čo však potrebujeme naozaj

 „Centrá zdieľaných služieb majú byť strechou pre konkrétne profesie, pre odborníkov, ktorí budú svoju prácu robiť na úrovni mikroregiónov. Pri pohľade na štruktúru samospráv, pri pohľade na vek odborných zamestnancov, pri pohľade na ekonomickú situáciu obcí je jasné, že pod jednu strechu potrebujeme dať odborníkov na to, aby samosprávam pomohli pri ich originálnych kompetenciách, aby viaceré samosprávy mali spoločnú ekonómku, mzdárku, experta na verejné obstarávania, projektového manažéra, stavebný dozor, či právnika.

Toto sú profesie, ktoré potrebujeme dať pod jednu strechu, aby pracovali pre viacero samospráv. Stačí sa pozrieť do susedných krajín a hneď uvidíme, ako im toto pomohlo. Napokon, u susedov boli svedkami toho, ako sa odborne zdatní ľudia vrátili z ministerstiev, alebo krajov domov, lebo na úrovni regiónov mohli robiť prácu, za ktorou dovtedy cestovali na týždňovky.“ Strana HLAS – sociálna demokracia po voľbách presadí systematickú podporu medziobecnej spolupráce, napríklad tak, aby dôležité odborné profesie mohli pracovať pod jednou strechou pre viacero samospráv, aby súčasťou mikroregiónov bol spoločný pult centrálnej ochrany prevádzkujúci kamerový systém pre viacero obcí."

Ak volíš Fica, NEZAMESTNÁME ŤA! Progresívna liberálna demokracia v praxi?
Košická spoločnosť MacMike VAT spol. s r. o. v pondelok na portál Profesia, ktorý ponúka prácu, zavesila zaujímavý inzerát, v ktorom si dovolila ako podmienku uviesť niekoľko diskriminačných faktorov. Pôvodný inzerát už na portáli nenájdete,... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik