Ministerstvo zdravotníctva s ÚVZ hodili lekárov cez palubu
03 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Po cca 2,5 roku odkedy sme začali riešiť konkrétny prípad odmietnutia poskytnutia ambulantnej zdravotnej starostlivosti dieťaťu v sprievode matky bez vykonaného negatívneho testu na ochorenie covid-19, definitívne vec po právnej stránke rozlúsklo aktuálne vedenie Ministerstva zdravotníctva SR.

Nedozvedeli sme sa síce nič prevratné, čo by sme počas plandémie netvrdili. Napriek tomu nás odpoveď ministerstva milo prekvapila.

Ministerstvo „prenieslo“ celú zodpovednosť na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zdravotnícke zariadenia a konkrétnych lekárov.

Bude to mať po právnej stránke nedozierne následky. Jednak lekári môžu čeliť

a) nanovo trestným oznámeniam, pokiaľ odmietnutím zdravotnej starostlivosti bez predošlého testu došlo k škodlivému následku spočívajúcom najmä v poškodení zdravia pacienta alebo

b) môžu čeliť napríklad antidiskriminačným žalobám, pri ktorých prisúdená ujma (aj nemajetková) môže najmä u samostatných lekárov byť pre ich ambulancie likvidačná.

Čo teda list obsahoval?

Ministerstvo sa najprv správne krylo Úradom verejného zdravotníctva SR, ktoré uviedlo, že na predmetnom úseku nevydalo žiadne vyhlášky. T.j. označilo oblasť za neregulovanú. Tu si treba uvedomiť, že analogicky musí byť situácia posudzovaná rovnako aj v školstve za pôsobenia ministra B. Gröhlinga, nominanta SaS, kde bola situácia pri podmieňovaní vstupu do školských zariadení s negatívnym testami právne a fakticky úplne identická. Zodpovednosť teraz ponesú zriaďovatelia a riaditelia škôl. Civilne a v určitých prípadoch aj trestnoprávne. Ako si ukážeme aj v ďalšom obrázku, aj tu šlo o oblasti, ktoré obe ministerstvá regulovali iba s odporúčacím charakterom s ponechaním úplnej zodpovednosti na poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, lekároch a riaditeľoch škôl.

Usmernenie a klinický protokol, analogicky metodické usmernenie Ministertva školstva. Úplne identický právny rámec.

Bonusovo dáme ešte jeden výňatok, ktorým ministerstvo potešilo najmä priaznivcov JUDr. Harabina.

A teraz príde povestný argumentačný „klinec do rakvy“ pre lekárov a riaditeľov škôl. Alfa a omega ich zodpovednosti.

A ešte konkretizácia v ďalšom odseku.

Záver:

Zdravotníctvo (a nielen to) sa vinou neprimeraných opatrení a bezbrehého nákupu pomôcok subjektmi hospodárskej mobilizácie obchádzajúc súťažné postupy verejného obstarávania dostal do nezávideniahodnej kritickej finančnej situácie. Teraz štát s odstupom času potvrdzuje to, čo sme my tvrdili už dávnejšie. Že za svojvoľné sankcionovanie žiakov učiteľmi a pacientov lekármi počas plandémie len na základe odporúčaní časom dôjde k tomu, že štát oficiálne raz prizná, že plnú zodpovednosť nesú tí, ktorí nepochopili právnu záväznosť odporúčaní a mysleli si, že ich štát a policajti v prípade problémov budú kryť. Lebo pandémia, strach a smrť na jazyku…

Neznalosť zákona však neospravedlňuje. A za chyby sa platí.

Cesta na žaloby voči lekárom, zdravotníckym zariadeniam a školám (zriaďovateľom) je otvorená.

Zdroj: Weis&Partners/Advokátska kancelária

Slováci pst, buďme tíško, nerušme Čaputovú
Podľa blogera, ktorý sa podpisuje ako „ferro“ sa zase raz ukazuje totálna nekompetentnosť prezidentky Zuzany Čaputovej. Tentokrát „ferro“ hovorí o jej „citlivom vnímaní“ a starostlivosti o slovenského občana. Varovanie ÚRSO „ÚRSO upozorňuje, že... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik