Potvrdené ÚVO: "Podvodník" Mikulec
02 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) nechápe, že Roman Mikulec (OĽaNO) ešte nie je OČTK stíhaný za nákup predraženého vrtuľníka. Všetky verejne dostupné informácie totiž hovoria o tom, že bývalý minister vnútra by mal mať problém.

Šutaj Eštok pripomína, že Mikulec počas decembrového pádu vlády zakúpil vrtuľník, ktorý už predtým Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zrušil. Mikulec ho kúpil nie len bez súťaže, ale bol z ponuky suverénne najdrahší. To sú podľa Šutaja Eštoka dôvody, pre ktoré mal byť Roman Mikulec už stíhaný. Vrtuľník navyše z rozhodnutia súdu kvôli nekorektnému nákupu stojí uzemnený v hangári ÚVO neakceptuje ani výnimku, ktorou ministerstvo spôsob nákupu argumentovalo.

Drahý po každej stránke

„Roman Mikulec ako minister vnútra zakúpil predražený vrtuľník AW 189 za 13 mil. EUR hoci ÚVO totožný nákup pár mesiacov predtým nariadil zrušiť z dôvodu porušenia zákona. Dnes je tento predražený a nezákonne zakúpený vrtuľník uzemnený na bratislavskom letisku. A aby toho nebolo málo, okrem samotného vrtuľníka je predražený aj jeho servis,“  objasňuje Šutaj Eštok.

„Z 3 typov vrtuľníkov letky MVSR je servis Mikulcom zakúpeného vrtuľníka AW 189 suverénne najdrahší. Za jeho servis platí štát o milión eur viac ako v prípade vrtuľníka Bell - 429, ktorý tiež patrí do rovnakej letky,“ dopĺňa poslanec dôvody, pre ktoré mal byť exminister už stíhaný.

Ministerstvo vnútra kúpilo vrtuľník za vyše 13 miliónov eur
Ministerstvo vnútra (MV) SR kúpilo vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov za vyše 13 miliónov eur. Zákazku zrealizovalo priamym rokovacím konaním. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo za nevyhnutný pre... Čítať ďalej
10 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Už mali len kúriť a svietiť

Počas pádu vlády Ministerstvo vnútra (MV) SR kúpilo vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov za vyše 13 miliónov eur. Zákazku zrealizovalo priamym rokovacím konaním. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo za nevyhnutný pre zachovanie schopnosti plnenia úloh Leteckého útvaru MV SR. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv a informácií vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Facebook / Matúš Šutaj Eštok

Stojí v hangári

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na svojom portáli zverejnil informáciu, že MV SR koncom mája vyhlásilo súťaž na dodanie údržbárskych služieb pre vtruľník Leonardo AW 189. Ten je však po rozhodnutí súdu uzemnený. Dôvodom je fakt, že ministerstvo stroj od výrobcu kúpilo bez súťaže, navyše ÚVO zrušil predošlý tender k rovnakému vrtuľníku.

Mali to riešiť včas

„Výnimka zo zákona by sa mala obmedziť na prípady, keď uverejnenie nie je možné z dôvodov mimoriadnej naliehavosti v dôsledku udalostí, ktoré ministerstvo nemohlo predvídať a za ktoré ani nenesie zodpovednosť,“informuje ÚVO vo svojom rozhodnutí napriek tomu, že MV SR nákup odôvodňovalo časovou tiesňou pri nákupe náhrady za ruské stroje, ktorých servis skomplikovali sankcie uvalené na Moskvu. ÚVO argumentuje, že rezort vedel o probléme dávno a je len jeho chyba, že to neriešil skôr.

AKO ĎALEJ po odovzdaní systému S-300 Ukrajine?
Po tom, ako bývalá vláda Eduarda Hegera odovzdala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, sa Slovensko ocitlo v komplikovanej situácii. Náš vzdušný priestor následne dočasne chránili štyri batérie systému Patriot – dve z Nemecka, jedna z... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik