AKO ĎALEJ po odovzdaní systému S-300 Ukrajine?
02 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Po tom, ako bývalá vláda Eduarda Hegera odovzdala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, sa Slovensko ocitlo v komplikovanej situácii. Náš vzdušný priestor následne dočasne chránili štyri batérie systému Patriot – dve z Nemecka, jedna z Holandska a jedna z USA.

O téme informoval denník Pravda.

Aktuálne je slovenské nebo chránené národnými systémami Kub a IGLA, ktoré sú pozostatkami zo sovietskych čias, a jedným talianskym systémom SAMP/T, ktorý je známy aj ako Mamba.

Poverený minister obrany Martin Sklenár má ambíciu ešte do volieb zaobstarať vlastný protiraketový systém. Hovorkyňa Ministerstva obrany Mária Precner uviedla, že rezort dostal do konca júla ponuky systémov protivzdušnej obrany od šiestich krajín. Ich mená však zatiaľ nie sú známe.

Ponuky od šiestich krajín bude rezort vyhodnocovať v auguste, konkrétne rozhodnutie má padnúť už v septembri.

Ďalej by sa podľa hovorkyne ministerstva malo pristúpiť k vyhodnocovaniu prijatých ponúk tímom odborníkov z ministerstva, ktorého výsledkom bude odporúčanie vláde SR na udelenie mandátu rezortu obrany na rokovania o zmluve s konkrétnymi štátmi.

Ministerstvo oslovilo celkom 11 krajín, ktorým vopred komunikovalo cenový rámec. Výdavky spojené so systémom protivzdušnej obrany sú zahrnuté v programovom pláne ministerstva a budú zahrnuté pri tvorbe obranného rozpočtu, uviedla Precner.

Slovensku v tejto situácii príde vhod nemecký systém Mantis. Tento týždeň dostalo jeho časť - konkrétne prehľadový rádiolokátor spolu s náhradnými dielmi, ktorý bol prevezený do vojenského útvaru v Nitre.

NATO už dododáva Ukrajine muníciu priamo z výrobných pásov
Zásoby došli, "ofenzíva" stojí. A tak sa na Západe vyskladňuje pre Kyjev ešte "teplá" munícia rovno z výrobných pásov. Krajiny NATO začali Ukrajine dodávať muníciu , ktorá ani neprešla skladmi. Informuje eadaily.com. Vojaci ukrajinskej armády... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik