Už vedia prečo medvede ÚTOČIA!
01 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Útoky na človeka nesúvisia s počtom medveďov, ide o kombináciu faktorov. Vyhlásil to zoológ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Slavomír Finďo na minulotýždňovej tlačovej konferencii k predstaveniu štúdie o odhade veľkosti populácie medveďa na Slovensku.

Počet útokov medveďa hnedého na človeka nemá súvis s veľkosťou medvedej populácie

"Útoky medveďa na človeka sú od populácie medveďa nezávislé. Nezáleží presne na tom, koľko tých medveďov je, ale počet útokov ide nejakým trendom, ktorý nie je jednoduché zachytiť," uviedol Finďo. Ako dodal, útok medveďa na človeka nie je záležitosťou genetiky, ale výsledkom správania sa zvieraťa. Pripomenul, že aj v 80. rokoch minulého storočia dochádzalo k útokom medveďa na človeka často, hoci populácia medveďa hnedého na Slovensku bola v tom čase nižšia ako v súčasnosti.

VIDEO z MEDOKÝŠA: Žena natočila útok VLKA ako jej roztrhal ovcu
Slovensko: Vlk mal preskočiť elektrické oplotenie a zaútočil na jednu z oviec za domom. Šokovaná žena všetko zachytila na video. Prípadu sa venuje portál dnes24.sk V obci Liptovská Lúžna (okres Ružomberok) útočila šelma. Tentoraz však nešlo o... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Medvede sú hladné

Dôležitým faktorom ovplyvňujúcim počet útokov na človeka je podľa zoológa ŠOP SR zmena správania sa medveďov. Tie sa v uplynulých rokoch sťahujú z odľahlejších lokalít na miesta, ktoré sú bližšie k ľudským sídlam. "Zabudnime na to, že sú to zvieratá vzdialených dolín a vysokých vrchov. Je to spôsobené hlavne distribúciou potravných zdrojov. Medveď už nenachádza v lese všetko to, čo nachádzal v minulosti, a schádza do agrárnej krajiny a bližšie k ľuďom, kde skôr nachádza kultivovanú potravu," vysvetlil Finďo.

Správanie medveďov ovplyvňuje podľa ochranárov aj napätie v medvedej populácii a ich vzájomné vzťahy. "Veľké dospelé samce sa správajú despoticky voči menším jedincom vlastného druhu a hlavne k tohoročným mláďatám a ich matkám. Tieto zvieratá zo strachu pred smrťou sa približujú k ľuďom," priblížil zoológ ŠOP SR. Ako dodal, pre takéto správanie bol v minulosti zavedený anglický pojem human shield (ľudský štít), ktorý popisuje, ako zvieratá, ktoré pociťujú strach, hľadajú blízkosť ľudí pre svoju záchranu.

Primátor Detvy TVRDO kritizuje dotácie na "boj" s medveďmi
Strety s medveďmi sú v posledných mesiacoch na Slovensku bežné. Viaceré obce v posledných týždňoch upozornili na pohyb medveďov. Došlo aj na niekoľko stretov, kedy medvede zaútočili na človeka. Štát chce zrazu pomôcť dotáciami, no problém to vraj... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Slováci majú strach z premnožených medveďov

"Jednou z úloh pri ochrane medveďa je aj zlepšenie vzdelania, naučenie správania sa ľudí v lese a minimalizácia rizika, aby nedošlo ku konfliktu medzi človekom a medveďom," skonštatoval generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska. Dodal, že v nasledujúcom programovom období sa chcú ochranári uchádzať o eurofondové zdroje na realizáciu projektov zameraných na osvetu a spolunažívanie človeka s veľkými šelmami.

Podľa štúdie zameranej na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku, ktorú vypracovali odborníci Univerzity Karlovej na základe analýzy DNA, žije na našom území 1056 jedincov, v intervale spoľahlivosti medzi 1012 až 1275 kusov. Najväčší počet medveďov je podľa výsledkov výskumu v Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana, a to na úrovni 278 jedincov. Podľa ochranárov štúdia ukazuje, že populácia medveďa na Slovensku zásadne nerastie a považujú ju za stabilnú.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik