Film Barbie spôsobil výbuch
30 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Čerstvo uvedený film Barbie režisérky Grety Gerwingovej, v ktorom hlavnú rolu stvárnila austrálska herečka Margot Robbie, to nemá vôbec jednoduché a sprevádza ho nejedna kontroverzia. Film, odohrávajúci sa sčasti v ružovom svete známej bábiky, totiž narazil už v mnohých krajinách sveta, a to kvôli rôznym prešľapom či kvôli tomu, že má propagovať LGBTQ témy. Naopak podľa aktivistov to však film nerobí dostatočne. „Tento film bude gay kánonom,“ tešili sa niektorí, na čo na nich čakalo v kinách veľké mrzenie, pretože vraj svet Barbie „nie je tak gay“, ako dúfali. Aspoň sa vraj ale môžu vysmiať heterosexualite.

Značne promovaný film Barbie s herečkou Margot Robbie, známou divákom zo snímky Vtedy v Hollywoode režiséra Quentina Tarantina či trháka Vlk z Wall Street od oceňovaného Martina Scorseseho, as kanadským hercom Ryanom Goslingom, ktorý si strihol rolu neodmysliteľného spoločného uvedením do kín.

Už od oznámenia obsadenia Goslinga do úlohy Kena sa objavovali podľa americkej televízie Fox News výhrady od samotných fanúšikov sveta bábiky Barbie, že tento herec je vo svojich 42 rokoch pre túto ružovo ladenú snímku už „za zenitom“ a mnohí tvrdili, že v prípade jeho obsadenia film radšej vynechajú. Oveľa vážnejšie problémy však nakoniec tvorcovia zaznamenali nie u fanúšikov Barbie.

O pozdvihnutie sa totiž postarala hneď propagácia filmu, počas ktorej zaznel na plagátoch slogan: „Ona dokáže čokoľvek. On je jednoducho Ken.“ Ten bol totiž preložený aj do francúzštiny, kde sa však kvôli dvojitému významu slova „Ken“, z ktorých jeden je o niečo viac ako vulgárny, podľa serveru The Hollywood Reporter tento slogan dal prečítať aj ako: „Ona dokáže čokoľvek . On vie len š*kať.“

Napriek tomu, že mohol niekoho vo Francúzsku tento dvojzmyselný význam uraziť, tvorcom nakoniec kontroverzia okolo sloganu priniesla skôr reklamu. Oveľa striktnejší však boli vo Vietname, kde si film vyslúžil rovno zákaz, pretože sa v ňom objavuje mapa sveta, na ktorej je neobratne zobrazené územie, ktoré si Čína jednostranne nárokuje v Juhočínskom mori, čo podľa Vietnamu porušuje jeho zvrchovanosť.

Detská mapa, pod ktorou si málokto predstaví, kde je aký štát, sa tamojším úradníkom nepáčila, pretože na nej je v jednej oblasti osem čiar a vo Vietname tak pojali podozrenie, že ide o spornú oblasť, kde sa však bežne v skutočných mapách pre jej oddelenie značí deväť pomlčiek.

Hovorca Warner Bros. Film Group pre Variety jasne vysvetlil, Že ide iba o "mapu v krajine Barbie", ktorá je vlastne "detskou kresbou pastelkou" a jej zámerom nebolo urobiť akékoľvek vyhlásenie, napriek tomu má už film v tamojších kinách stopku.

Okrem politickej kontroverzie snímka naráža aj na otázky, či sa v ňom autori nesnažia o šírenie ultraľavicovej „woke“ tematiky. Herec Simu Liu v júlovom rozhovore s Joe Deckelmeierom z portálu Screen Rant mienil, že bábiky Barbie vo filme majú byť „rozmanité“ a spochybňujú „heteronormatívne“ predstavy o pohlaví.

V nedávnom rozhovore pre Attitude Magazine sa herečka Margot Robbie naopak snažila kontroverzie odmietnuť, rovnako ako tú, že by film mal vyobrazovať aj Kena ako gaya, s tým, že obe hlavné role reprezentujú bábiky, a bábiky nemôžu mať sexuálnu orientáciu, pretože nemajú sexuálnu orgány. „Sú to všetko bábiky, takže vlastne nemajú sexuálnu orientáciu, pretože nemajú pohlavné orgány, ako sme usúdili,“ komentovala. Dodala však, že chceli vytvoriť svet vo filme, v ktorom sú „všetci vítaní“.

Napriek tomu si práve kvôli LGBTQ tematike film vyslúžil dočasný zákaz v Pakistane. A nielen tam. Podľa serveru The Economist sa na „ružový svet“ Barbie nijako s pochopením pozerajú v mnohých moslimských krajinách . Okrem Pakistanu tak film zakázali Spojené arabské emiráty a ďalej aj Egypt, Katar, Irán a Saudská Arábia.

„Vzhľadom na to, že väčšina islamských národov nevníma obsah podporujúci LGBTQ s veľkým nadšením, ani ho neberie príliš pozitívne, nie sú podobné zákazy hollywoodskych filmov a seriálov s pro-LGBTQ tematikou ničím neobvyklým,“ komentuje The Economist zákaz, ktorý je v prípade Iránu trvalý.

Okrem islamských krajín film zakázali aj mimo spomínaného Vietnamu aj v Rusku. Tamojším cenzorom totiž vadilo, že „propaguje konzumný prístup medzi deťmi“.

Prvé ohlasy k údajnej kontroverzii sa objavujú krátko po uvedení snímky aj v Česku. „Dúfal som, že film Barbie bude nenáročný a zábavný. To, že Mattel vyrába a predáva hračky, ktorými normalizuje rodovú dysfóriu u detí, sa už vie, ale samotný film tomu nasadil korunu. Pripravte sa na 114 minút propagácie LGBTQ+ a očierňovania tradičnej heterosexuality,“ ohodnotil kinematografický počin zakladateľ a šéfredaktor finančného portálu Investičníweb.cz Petr Novotný.

A nespokojní sú paradoxne aj LGBTQ+ aktivisti

Ukázalo sa totiž podľa serveru NBC News, že Barbieland „nie je tak gay“, ako niektorí jeho fanúšikovia dúfali a napriek niekoľkomesačnej propagácii sa vraj nový film „silne opiera o heteronormativitu“.

NBC News zhŕňajú , ako sa u sexuálnych menšín „ružový svet“ Barbie tešil obľube, pretože si mnohí ľudia z LGBTQ komunity mysleli, že pôjde o propagáciu menšinovej sexuálnej orientácie. „Tento film bude gay kánonom,“ mal povedať jeden z fanúšikov televízii, prečo sa naň prišiel pozrieť a britský spravodajský server Gay Times oslávil piatok, deň oficiálneho uvedenia filmu, ako „deň Barbie“ a označil túto svetoznámu bábiku za „queer kultúrny fenomén “.

U LGBTQ aktivistov však následne nastalo veľké mrzenie. Miera, s ktorou film zabredáva do tejto tematiky, ich totiž ani zďaleka neuspokojila.

„Na to, že film venuje toľko času rozoberaniu rodových noriem a vyzdvihovaniu dôležitosti rozmanitosti, by som si naozaj prial, aby Barbie otvorene priznala queer ľudí,“ sťažoval sa Matthew Huff, zástupca šéfredaktora zábavného magazínu Parade, pre NBC News po tom, čo film videl na predčasné novinárske projekciu.

Pri spätnom pohľade je ľahké sa pýtať, či kritici a diváci vôbec mali od filmu, ktorý vznikol v koprodukcii spoločnosti Mattel, výrobca slávnej bábiky, a Warner Bros, očakávať niečo viac. Koniec koncov Mattel, ktorý sa výrazne podieľal na vývoji scenára a procesu natáčania filmu, v minulosti verejne neprijímal svojich nadšených queer fanúšikov. A podľa tých, ktorí sa nad touto záležitosťou zamysleli, sa queer príťažlivosť Barbie vždy týkala skôr potenciálu, ktorý bábika meniacu podobu predstavuje.

Digitálny tvorca a aktivista Alex Avila pre NBC News potom povedal, že sa prinajmenšom môžu ľudia s menšinovou sexuálnou orientáciou prostredníctvom Barbie vysmiať heterosexuálom. „Barbie je ako predstavenie heterosexuality; je taká prehnaná, že je príkladom toho, ako je heterosexualita sama o sebe konštruovaná a predvádzaná,“ uviedol.

„Myslím, že queer ľudia sa na tento heterosexuálny obraz upínajú, pretože si z neho môžeme robiť srandu. Môžeme to použiť spôsobom, ktorý ukazuje, že heterosexualita je konštruovaná a zavedená silami mimo nás – a nie univerzálna,“ doplnil.

Odborníci o Bidenovi: Jasné príznaky PSYCHÓZY a DEMENCIE!
Americký prezident Joe Biden trpí syndrómom zovretých pästí, čo je jasným príznakom psychózy a demencie. Tvrdí to americký portál naturalnews.com. Áno, zaťaté päste sú príznakom demencie. Mnoho pacientov s Alzheimeroveou alebo Parkinsonovou... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik